Αθώα έκρινε το Τριμελές Εφετείο της Αθήνας, την ειδική γραμματέα επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Μαργαρίτα Καραβασίλη. Σε βάρος της είχε ασκηθεί μήνυση από τον πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας Γιάννης Δερμιτζάκης, για «συκοφαντική δυσφήμηση διά του Τύπου», με αφορμή τοποθετήσεις της σε εφημερίδες για τα θέματα ελέγχων των βιομηχανιών στην περιοχή του Ασωπού.

Ads

Η ειδική γραμματέας είχε αθωωθεί το 2008 από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θήβας για τις κατηγορίες που αφορούσαν στις αναφορές της προς την Υπηρεσία. Την καταδίκασε, όμως, για αναφορές της προς το πρόσωπο του διαδόχου της τότε, γενικού επιθεωρητή Περιβάλλοντος κ. Δερμιτζάκη με ποινή φυλάκισης 5 μηνών με αναστολή. Παράλληλα, ο εισαγγελέας έδωσε εντολή για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης της ρύπανσης του Ασωπού με βιομηχανικά απόβλητα ώστε να διαπιστωθεί εάν έχουν τελεστεί και άλλες παραβάσεις εις βάρος του περιβάλλοντος.

Το 2005, η κ. Καραβασίλη είχε απομακρυνθεί από τη θέση της ως γενική επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος, με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, για να αντικατασταθεί από τον κ. Δερμιτζάκη. Η ίδια άσκησε αυστηρή κριτική στο έργο της Υπηρεσίας στην περιοχή του Ασωπού, κάνοντας λόγο για «αδιαφανείς διαδικασίες» και «επιλεκτικούς ελέγχους» στη βιομηχανική ζώνη των Οινοφύτων. Σχετικά με τη συνεργασία της τότε με τον κ. Δερμιτζάκη είχε δηλώσει ότι «οι έλεγχοι στον Ασωπό είχαν ουσιαστικά ατονήσει από τις αρχές του 2005, παρά το γεγονός ότι είχα δώσει εντολή να διατηρηθεί το θέμα σε προτεραιότητα, δεδομένου ότι ο προϊστάμενος του τομέα Ν. Ελλάδας ακολουθούσε δική του “πολιτική” κι έχοντας δημιουργήσει δίαυλο επικοινωνίας με την πολιτική ηγεσία εν αγνοία μου».

Τα πρακτικά της δίκης στο Τριμελές Εφετείο της Αθήνας θα διαβιβαστούν και στην εισαγγελία πλημμελειοδικών Θήβας για να συνεχιστούν οι έρευνες σε βιομηχανίες, για τις οποίες υπάρχουν κατηγορίες για ρύπανση του περιβάλλοντος.

Ads