Καταγγελίες για τον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλουν οι εργολάβοι καθαρισμού στο προσωπικό τους έχουν πραγματοποιηθεί πολλές φορές στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Όταν αυτές όμως γίνονται από γυναίκες που καθάριζαν για χρόνια τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, τότε το θέμα αποκτά επιπλέον βαρύτητα.

Ads

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζόμενων καθαριστριών, είχαν μείνει απλήρωτες επί μήνες από τον εργολάβο -εταιρεία ΒΑΤ ΝΕΤΤ- που είχε αναλάβει την καθαριότητα των κομματικών γραφείων. Τελικά εκείνοι που τις πλήρωσαν ήταν οι υπεύθυνοι του ΠΑΣΟΚ και τις ενημέρωσαν ότι ο εργολάβος έχει εξαφανιστεί.

«Είναι δυνατόν να μην ξέρουν στο ΠΑΣΟΚ ότι ο Νικόλαος Κύβελος, ιδιοκτήτης της ΒΑΤ ΝΕΤΤ, έχει πεθάνει από τον Νοέμβρη του 2009, τον μήνα που ανέλαβε η εν λόγω εταιρεία την εργολαβία; Δεν νομίζω», δήλωσε στην Ελευθεροτυπία ο Παναγιώτης Μπρόφας, μέλος των Εργατικών Επιτροπών.

Σήμερα την καθαριότητα των γραφείων έχει αναλάβει άλλη εταιρεία με νέες εργαζόμενες. Οι 8 προηγούμενες εκδιώχτηκαν χωρίς να ξέρουν από πού θα πάρουν το χαρτί της απόλυσής τους ώστε να μπουν στο ταμείο ανεργίας.

Ads

Η Μαρία Πάνα ξεκίνησε να καθαρίζει στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ πριν από πέντε χρόνια. Λέει πως «το πρώτο συνεργείο είχε μόνο Ελληνίδες, εκτός από εμένα που κατάγομαι από τη Ρουμανία. Έως τότε έπαιρνα 435 ευρώ -οι Ελληνίδες 500, καθώς είχαν μεγαλύτερη προϋπηρεσία- για τετράωρη καθημερινή απασχόληση, πέντε μέρες την εβδομάδα, 5.30 με 9.30 το πρωί. Το Ιανουάριο του 2009 η εταιρεία SHARP ανέλαβε τον καθαρισμό των γραφείων. Ήμουν η μόνη που δέχτηκα να μείνω με λιγότερα χρήματα (325)».

Ωστόσο, συνέχιζαν να παραμένουν απλήρωτες. «Έπειτα από νέες έντονες διαμαρτυρίες προς το ΠΑΣΟΚ, μας είπαν ότι ο εργολάβος έχει εξαφανιστεί. Την τελευταία μέρα του χρόνου με φώναξαν στα γραφεία και με πλήρωσαν 1.000 ευρώ, όπως έγινε με όλες τις κοπέλες. Υπογράψαμε ένα χαρτί ότι πήραμε τα χρήματα και ότι αν βρεθεί ο εργολάβος και μας πληρώσει, οφείλουμε να τα επιστρέψουμε», επισημαίνει η γυναίκα. Από το ΠΑΣΟΚ της είπαν να απευθυνθεί σε δικηγόρο για να εντοπίσει τον εξαφανισμένο εργολάβο και να πάρει το χαρτί της απόλυσής της, η εργαζόμενη απευθύνθηκε στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και από εκέι την παρέπεμψαν πίσω στο κόμμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, ιθύνοντες του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι ήταν «απόλυτα συνεπείς οικονομικά προς την εταιρεία και όταν προέκυψε το θέμα, το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε κανονικά τις εργαζόμενες και το δώρο τους». Στη συνέχεια κατήγγειλαν τη σύμβαση με την ΒΑΤ ΝΕΤΤ στις 23 Δεκεμβρίου. Ενώ διευκρίνισαν ότι από τις εταιρείες που συνεργάζονται ζητούν βεβαίωση του ΙΚΑ, φορολογική ενημερότητα και το ΦΕΚ ίδρυσής τους, το οποίο εξετάζεται από τους νομικούς τους σύμβουλους.