Αποδέχονται επί της αρχής οι γαλλικές τράπεζες μια ενδεχόμενη συμφωνία για την επαναγορά των ομολόγων της Ελλάδας στη λήξη τους, με τον όρο όλοι οι πιστωτές να πράξουν το ίδιο, αναφέρει δημοσίευμα της διαδικτυακής έκδοσης των Financial Times.

Ads

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι τράπεζες συμφώνησαν να προχωρήσουν στην επαναγορά των ελληνικών ομολόγων και επικαλείται μη κατονομαζόμενες πηγές που γνωρίζουν τι διαμείφθηκε στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα. Η εν λόγω εξέλιξη, σύμφωνα με τους FT, αποτελεί ενδεχομένως έναν τρόπο για να συμμετάσχουν επενδυτές από τον ιδιωτικό τομέα στο νέο δανεισμό της Ελλάδας. Ωστόσο, επισημαίνουν, η Γερμανία είναι λιγότερο ικανοποιημένη καθώς ήθελε να συμφωνήσουν εθελοντικά στην ανταλλαγή όλων των ομολόγων και όχι μόνο εκείνων που λήγουν.

Σημειώνεται ότι πηγές που γνώριζαν τις θέσεις της γαλλικής κυβέρνησης, είχαν πει την Πέμπτη στο Reuters ότι το Παρίσι θα έχει θετική στάση απέναντι στην επαναγορά των ελληνικών ομολόγων στη λήξη τους, στο πλαίσιο ενός νέου πακέτου δανεισμού της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, με τον όρο να βρεθεί τρόπος αυτό να γίνει εθελοντικά, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω αναταραχή στις αγορές της ευρωζώνης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάλεσε τη βουλή της χώρας να ταχθεί υπέρ του νέου δανεισμού της Ελλάδας. Χαρακτήρισε μάλιστα «αναπόφευκτη» τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο νέο δανεισμό και πρότεινε την ανταλλαγή των ομολόγων με νέα επταετούς διάρκειας.

Ads