Αποδοκίμασε η Βουλή την απόφαση περίπου 850 συνταξιούχων βουλευτών να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας να ισχύσει και για αυτούς η ρύθμιση για τα αναδρομικά των δικαστικών για το χρονικό διάστημα 2003-2007.

Ads

«Όλοι θα πρέπει να συναισθανθούν την κρισιμότητα των στιγμών που περνά ο τόπος και των επώδυνων θυσιών που επωμίζονται οι Έλληνες πολίτες», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος. Και ο υπουργός Οικονομικών, σε γραπτή του δήλωση σημείωσε πως «το αίτημα αναδρομικής αναπροσαρμογής βουλευτικής σύνταξης ή αποζημίωσης, προσβάλλει το κοινό αίσθημα δικαίου, ιδιαίτερα στην παρούσα δημοσιονομική συγκυρία. Το Υπουργείο Οικονομικών δεν προτίθεται να ικανοποιήσει οποιαδήποτε παρόμοια απαίτηση και θα προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση».

Το θέμα είχε απασχολήσει νωρίτερα την Ολομέλεια της Βουλής, με πρωτοβουλία του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη και με τον υφυπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, να εκφράζει την δυσφορία του για την πρωτοβουλία των πρώην κοινοβουλευτικών.

«Σύσσωμη η κοινωνία οργίζεται, προκαλείται και μουντζώνει τους οκτακόσιους πενήντα πρώην βουλευτές», ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης. «Θα πει κανείς, ότι το αίτημά τους είναι νόμιμο, αλλά είναι και ανήθικο. Στο όνομα της κρίσης, έχουν πάει στον Καιάδα, μισθοί, συντάξεις, εργασιακά δικαιώματα, κοινωνικό κράτος – δεν είναι δυνατόν η Βουλή να λέει ότι είναι στο απυρόβλητο και ισχύει, όπως ψηφίστηκε το 1975, το Ζ’ Ψήφισμα της Βουλής».

Ads

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης κατηγόρησε τα δύο μεγαλύτερα κόμματα πως ψήφισαν τη χορήγηση «προκλητικών αναδρομικών αμοιβών στους δικαστικούς» και εν γνώσει τους πως έδιναν δικαίωμα και σε συνταξιούχους βουλευτές να ζητήσουν αντίστοιχες.

«Καλούμε τους τέως συναδέλφους να παραιτηθούν των αξιώσεών τους. Είμαστε σε κρίσιμη κατάσταση, ο λαός δοκιμάζεται και οι βουλευτές οφείλουν να δίνουν το καλό παράδειγμα», συμφώνησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, όπως και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΝΔ), ο οποίος χαρακτήρισε «πρόκληση στον ελληνικό λαό» τις αξιώσεις των παλαιών κοινοβουλευτικών για αναδρομικά, «με όλα αυτά τα μέτρα που έχουν παρθεί από την σημερινή κυβέρνηση, με το Μνημόνιο».

Από πλευράς ΚΚΕ, ο Σπύρος Χαλβατζής υπενθύμισε την πάγια θέση του κόμματός του για μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης και για κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, υπέρ της χορήγησης συντάξεων από τα ταμεία ενός εκάστου βουλευτή.

Τέλος, και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, έκρινε «απαράδεκτο να ζητούν ένα τέτοιο ποσό μέσα σ’ αυτήν την περιδίνηση που βρίσκεται η χώρα. Να θυμίσω ότι κανείς από τους 850 δεν προέρχεται απ’ τον ΛΑΟΣ. Ο κύριος όγκος προέρχεται από νυν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που λειτουργούν ακόμα, μέσα στις Επιτροπές των κομμάτων», ανέφερε ο κ. Καρατζαφέρης.