Καταγγελίες για τους «εθνικούς εργολάβους», τις απολύσεις αλλά και τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας κάνουν οι εργαζόμενοι στην Ολυμπία Οδό και στον αυτοκινητόδρομο Ε65, με χθεσινή ανακοίνωσή τους. «Δουλέψαμε και δουλεύουμε στα μεγάλα έργα που πληρώνει ο Ελληνικός λαός για να θησαυρίζουν οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες. Έργα που χρηματοδοτούνται από κρατικά και κοινοτικά κονδύλια και από διόδια σε δρόμους ανύπαρκτους», επισημαίνουν, ενώ την ίδια στιγμή ο υφυπουργός Υποδομών τονίζει ότι «η Ελλάδα χρειάζεται τους δρόμους και αυτοί θα γίνουν».

Ads

«Τους τελευταίους μήνες εργοτάξια κλείνουν, εργαζόμενοι μένουν στον δρόμο και έργα παγώνουν. Όταν δουλεύαμε μας κρατούσαν 10 και 12 ώρες τη μέρα, 6 και 7 μέρες τη βδομάδα, για να παράγουμε κέρδη και υπεραξία ξοδεύοντας ασύδοτα την εργατική μας δύναμη. Τώρα μας πετάνε στο δρόμο σαν άχρηστα παλιοσίδερα. Ήδη ο Ε65 η Ιονία οδός και η Ολυμπία Οδός απέλυσαν εργαζόμενους και σταμάτησαν ή υπολειτουργούν. Χιλιάδες εργαζόμενοι προστίθενται καθημερινά στη μεγάλη ουρά των ανέργων οι οποίοι ήδη έφτασαν το 1.000.000 χωρίς προοπτική εξεύρεσης εργασίας», αναφέρουν μεταξύ άλλων το σωματείο εργαζομένων στην VINCI (Ολυμπία Οδό) «Η Γαλαρία» και το σωματείο εργαζομένων στον Ε65.

Ακόμα προσθέτουν: «Δουλεύουμε, όσοι δουλεύουμε, κάτω από άθλιες συνθήκες, εκβιαζόμενοι να κρατάμε το στόμα μας κλειστό για να διατηρήσουμε τις θέσεις μας στην δουλειά. Πολλοί από μας δουλεύουμε απλήρωτοι για πολλούς μήνες σε συνθήκες ανθυγιεινές και επικίνδυνες που ούτε λόγος να γίνεται για σεβασμό στους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Εργατικά εγκλήματα βαφτίζονται εργατικά ατυχήματα. Το περιβάλλον βιάζεται καθημερινά, κοίτες ποταμών καταστρέφονται, αγροτικοί και άλλοι παράπλευροι δρόμοι συντρίβονται από εργασίες που πραγματοποιούν οι κατασκευαστές.

Αρμόδιοι ελεγκτικοί φορείς είτε δεν υπάρχουν, είτε υπολειτουργούν, είτε κάνουν τα στραβά μάτια. «Εθνικοί εργολάβοι» προστατεύονται από τα ΜΑΤ για να συνεχίζουν τις παράνομες εργασίες τους. Ξένες εταιρείες συμπεριφέρονται σαν αποικιοκράτες, ενώ άλλοι, χωρίς να έχουν καν στήσει εργοτάξια, εισπράττουν διόδια για κατασκευές που ΔΕΝ πραγματοποιούν».

Ads

Η Ελλάδα χρειάζεται τους δρόμους και αυτοί θα γίνουν, τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, καθώς ορατό είναι το ενδεχόμενο αναστολής των εργασιών για την κατασκευή 5 μεγάλων αυτοκινητόδρομων (Ολυμπία Οδός, Ιόνια Οδός, Κεντρική Οδός Ε-65, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Αυτοκινητόδρομος της Ανατολικής Οδού Πελοποννήσου).

Όπως είπε θα υπάρξουν καθυστερήσεις στα έργα καθώς το δημόσιο έχει χαμηλή χρηματοδότηση, αλλά δεν θα σταματήσουν καθώς υπάρχουν ρήτρες. Πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίες κάποιες διορθώσεις στις τεχνικές αλλαγές όπου υπήρχε μια προχειρότητα στη δημοπράτηση των έργων και ανέφερε ότι το αντίτιμο των διοδίων δεν το παίρνει κάποιος αλλά είναι η βασική χρηματοδότηση των έργων.