Την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών και την ελάφρυνση των κυρώσεων για κατοχή και καλλιέργεια κάνναβης προβλέπει ανάμεσα σε άλλα το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ads

Όπως εξήγησε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ο υπουργός Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, αποποινικοποιείται η χρήση ναρκωτικών ουσιών και μετατρέπεται σε πταίσμα από πλημμέλημα η προμήθεια και κατοχή, καθώς και η καλλιέργεια φυτών κάνναβης αποκλειστικά για προσωπική χρήση.

Παράλληλα, με στόχο τη δικαιότερη μεταχείριση των μικροδιακινητών, διαβαθμίζονται σε ελαφρύτερες, βαρύτερες και ιδιαίτερα σοβαρές οι ποινές για τους διακινητές ναρκωτικών. Διευκρινίζεται δε πως ακόμη και αν επικαλεστούν εξάρτηση από ναρκωτικά, οι μεγαλέμποροι δεν θα μεταχειρίζονται ευνοϊκότερα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης κατοχυρώνεται το δικαίωμα στη θεραπεία: α) εισαγωγή σε εγκεκριμένο θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης ως περιοριστικός όρος, β) υποβολή σε πρόγραμμα σωματικής αποτοξίνωσης και η παρακολούθηση συμβουλευτικού προγράμματος ψυχολογικής απεξάρτησης εντός καταστημάτων κράτησης, χορήγηση υφ’ όρον απόλυσης για παρακολούθηση προγράμματος απεξάρτησης κ.ο.κ.

Ads