Aπέρριψε η σύνοδος των πρυτάνεων στο σύνολό του το κείμενο του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση. Οι πρυτάνεις, οι οποίοι συνεδριάζουν στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, θα συντάξουν κείμενο με τις προτάσεις τους το οποίο και θα καταθέσουν στο υπουργείο Παιδείας. Η σύνοδος θα ολοκληρωθεί αργά απόψε.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο των πρυτάνεων θα περιλαμβάνεται η απόφασή τους να απορρίψουν τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας, ενώ θα ζητούν από το υπουργείο να αποσύρει τις προτάσεις. Παράλληλα, στο κείμενο θα εκθέτουν τις δικές τους προτάσεις για την αναβάθμιση του Πανεπιστημίου, οι οποίες θα βασίζονται στην πλήρη αυτοδιοίκηση των ιδρυμάτων, στην απρόσκοπτη κρατική χρηματοδότηση και στη δωρεάν παιδεία. Συγχρόνως θα τονίζουν ότι τα ΑΕΙ διοικούνται από εκλεγμένα όργανα της πανεπιστημιακής κοινότητας. Δηλαδή σύγκλητος,πρυτανικό συμβούλιο.

Παράλληλα, οι πρυτάνεις αποφάσισαν να αρχίσουν κύκλο επαφών με όλα τα πολιτικά κόμματα στα οποία θα εκθέσουν τις θέσεις τους για αλλαγές στα Ιδρύματα, ενώ προτίθενται να ζητήσουν και μάλιστα σε «αυστηρό τόνο», όπως είπαν, να σταματήσει η απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου και των λειτουργών του.

Έξω από το χώρο της συνόδου, είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες φοιτητές με πανό και συνθήματα εναντίον του νόμου πλαισίου, που προωθεί τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια, αλλά και του μνημονίου. Ισχυρή ήταν η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στην είσοδο του Τεχνολογικού Πάρκου. Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν
πλέον αποχωρήσει από το σημείο. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, περισσότερα από 70 πανεπιστημιακά τμήματα σε όλη την Ελλάδα τελούν υπό κατάληψη.

Ads

Το προεδρείο της Συνόδου, διευκρίνισε ότι οι Πανεπιστημιακοί επιδιώκουν να λάβουν όμόφωνη απόφαση για το κείμενο που θα εκδώσουν. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θ. Παπαθεοδώρου, τόνισε, ότι «σκοπός της συνόδου είναι να τοποθετηθεί με κοινές θέσεις, κατά το δυνατόν, για το μέλλον των Πανεπιστημίων. Βάση της συζήτησης είναι ένα κοινό πλαίσιο αρχών και αξιών : πλήρης αυτοδιοίκηση, δωρεάν παιδεία και απρόσκοπτη χρηματοδότηση».

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννης Παλλήκαρης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «οι περισσότεροι πρυτάνεις συγκλίνουν σε μια κοινή πρόταση και πρόσθεσε ότι η ακαδημαική κοινότητα έχει βασικές διαφορές με το Υπουργείο». «Δεν υπάρχει κατάλληλο περιβάλλον διαλόγου», τόνισε, αναφερόμενος και στις τοποθετήσεις του υφυπουργού Παιδείας, Γ. Πανάρετου, σχετικά με την οικογενειοκρατία στα Ιδρύματα, αλλά και στην τελευταία εγκύκλιο που έστειλε για πάγωμα της χρηματοδότησης προς τα ιδρύματα αν αυτά δεν απαντούν έγκαιρα στα αιτήματα του υπουργείου.

Μάλιστα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, προέβλεψε ότι «αν το Υπουργείο εμμείνει στις θέσεις του τότε θα πρέπει να αναμένουμε παρατεταμένη αναταραχή στα Πανεπιστήμια».

Την ίδια στιγμή, οι φοιτητές αντιδρούν στο σύνολο των αλλαγών που προωθεί το Υπουργείο και καταγγέλλουν τον διάλογο του Υπουργείου ως «ψεύτικο». Παράλληλα, τονίζουν ότι ολόκληρη η ακαδημαϊκή κοινότητα εναντιώνεται στις αλλαγές, που, όπως σημειώνουν, στοχεύουν στην κατάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Αντιπροσωπεία των διαμαρτυρομένων φοιτητών, αλλά και των διδασκόντων, ύστερα από απόφαση των πρυτάνεων και σχετική άδεια, μπήκε στην αίθουσα της συνεδρίασης, και διάβασε ψήφισμα με τις συγκεκριμένες θέσεις των φοιτητών και των καθηγητών.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Διδακτικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων (ΠΟΣΔΕΠ) έχει ήδη δημοσιοποιήσει τις θέσεις της και έχει τοποθετηθεί εναντίον του βασικού κορμού των προτάσεων του Υπουργείου Παιδείας.

Το Ε.Μ.Πολυτεχνείο, από την πλευρά του, ζητά την απόσυρση των προτάσεων του υπουργείου και την έναρξη της συζήτησης με το υπουργείου επι των κοινών προτάσεων των Πανεπιστημίων.