Απορριπτική ήταν η εισήγηση τόσο του αρεοπαγίτη Α. Δουλγεράκη όσο και του εισαγγελέα Ι. Τέντε για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων καθαριστριών του ΟΠΑΠ, προς την ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Έξω από τον Άρειο Πάγο είχαν συγκεντρωθεί περίπου 3.000 συμβασιούχοι. Η οριστική απόφαση για το μέλλον των συμβασιούχων θα ληφθεί σε δύο μήνες.

Ads

Στην εισήγησή του, ο Ιωάννης Τέντες υποστήριξε ότι ορθά η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου με τις παλαιότερες αποφάσεις δεν έχει δεχθεί την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Ωστόσο, αφήνοντας αιχμές κατά των πολιτικών κομμάτων, εξέφρασε την άποψη ότι «δεν θα ωφελήσουν άλλες παλινωδίες» στο ζήτημα των συμβασιούχων. «Και αυτό το λέω με σεβασμό στους εργαζόμενους που είτε αναιτίως, είτε συνυπαιτίως με το πολιτικό σύστημα έχουν ταλαιπωρηθεί», τόνισε.

Αναφερόμενος στις παλαιότερες αποφάσεις της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, ο κ. Τέντες επισήμανε: «Με τις αποφάσεις της Ολομέλειας κρίθηκε ότι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, που συνάπτονται με το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και όλους τους λοιπούς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εφόσον δεν συντρέχουν οι τιθέμενες με το Π.Δ. 164/2004 προϋποθέσεις, δεν μπορεί να μετατραπούν σε συμβάσεις αόριστης διάρκειας, έστω και αν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η μετατροπή κωλύεται από απαγορεύσεις που προβλέπονται α) από το νόμο (άρθρο 21 του ν. 2190/1994) και β) από το Σύνταγμα (άρθρο 103 του Συντάγματος)».

Στη συνέχεια, ο αρεοπαγίτης Ανδρέας Δουλγεράκης κινήθηκε στο ίδιο πνεύμα με τον κ. Τέντε ακολουθώντας και αυτός με τη σειρά του τη νομολογία (παλαιότερες αποφάσεις) της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, εισηγήθηκε τη μη νομιμοποίηση των καθαριστριών του ΟΠΑΠ.

Ads

Οι δικηγόροι της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και άλλων φορέων οι οποίοι έχουν κάνει παρέμβαση στην επίμαχη υπόθεση υπέρ των καθαριστριών, όπως και ο δικηγόρος των καθαριστριών αντέκρουσαν τόσο τις θέσεις του κ. Τέντε όσο και του κ. Δουλγεράκη. Οι δικηγόροι υπογράμμισαν ότι οι συμβασιούχοι είναι πολιτικοί όμηροι από το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Μάλιστα, τόνισαν ότι συνεχίζεται το κακό με τους συμβασιούχους, καθώς και σήμερα υπογράφονται συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Οι δικηγόροι σημείωσαν ότι για τις καθαρίστριες του ΟΠΑΠ δεν ισχύει η συνταγματική απαγόρευση μετατροπής των συμβάσεων εργασίας από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, καθώς αυτό προβλέφθηκε κατά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση του 2001 (άρθρο 103, παράγραφος 2 του Συντάγματος). Και δεν καταλαμβάνει η απαγόρευση αυτή τις καθαρίστριες, καθώς εργάστηκαν στον ΟΠΑΠ την επταετία 1991 έως 1998, δηλαδή πριν την συνταγματική αναθεώρηση του 2001. Το Σύνταγμα προ του 2001 – προσέθεσαν οι δικηγόροι – δεν προέβλεπε απαγόρευση μετατροπής των συμβάσεων, για τις οποίες τον τελικό λόγο έχουν τα δικαστήρια.

Οι δικηγόροι του ΟΠΑΠ συντάχθηκαν με τις θέσεις τόσο του κ. Τέντε όσο και του κ. Δουλγεράκη.

Με την ανακοίνωση της εισήγησης, οι συγκεντρωμένοι συμβασιούχοι αντέδρασαν πετώντας αυγά και μπουκάλια και φωνάζοντας συνθήματα, ενώ έκαψαν και τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένταση προκλήθηκε, σύμφωνα με μαρτυρίες, και όταν στη συγκέντρωση εμφανίσθηκε μέλος της Χρυσής Αυγής που μοίραζε εφημερίδες. Το μέλος της Χρυσής Αυγής προπηλακίστηκε από ομάδα των συγκεντρωμένων.

«Είναι επανάληψη όλων όσων ξέραμε ότι ισχύουν μέχρι σήμερα από την εισήγηση του κ. Σανιδά και του κ. Δουλγεράκη», δήλωσε ο Χρήστος Νικολιτσόπουλος, ένας από τους δικηγόρους των συμβασιούχων, εξερχόμενος από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας. «Θα προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε την “ανατροπή”, δεν θα σταματήσουμε εδώ, θα συνεχίσουμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια», τόνισε.

«Το δικαίωμα στην εργασία και η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις ,η καταβολή των δεδουλευμένων τους και η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους δεν είναι νομικό ζήτημα και ευκαιρία πλουτισμού ορισμένων επιτηδείων. Είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό ζήτημα. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης καθώς και των δημοτικών και περιφερειακών διοικήσεων να μονιμοποιήσουν τους εργαζόμενους και να διασφαλίσουν τα χρήματα για την πληρωμή τους . Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κατατείνει η δράση των συμβασιούχων και όλων των εργαζομένων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Άλλη άποψη έχει το ΣτΕ

Ωστόσο, το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου με απόφασή του, επικύρωσε τη μονιμοποίηση 17 συμβασιούχων καθαριστριών της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (Α.Τ.Ε.).

Ειδικότερα, το 2008 με απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, οι καθαρίστριες, οι οποίες εργάζονταν στην ΑΤΕ με διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου δικαιώθηκαν. Ωστόσο, η ΑΤΕ άσκησε στο ΣτΕ τριτανακοπή κατά της αποφάσεως του 2008 που δικαίωσε τις καθαρίστριες. Δηλαδή η ΑΤΕ ζητούσε να ανατραπεί το αποτέλεσμα της δικαστικής απόφασης.

Όμως, οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν ως αβάσιμη την τριτανακοπή της ΑΤΕ και επανέλαβαν ότι οι διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 164/2004 (γνωστό ως «διάταγμα Παυλόπουλου») είναι «συνταγματικώς ανεκτές όλως ειδικώς, ως μεταβατικές διατάξεις «τακτοποίησης» εκκρεμών εργασιακών σχέσεων του Δημοσίου και των άλλων νομικών προσώπων του δημοσίου τομέα με εργαζομένους που συνέχισαν, ακόμη και μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος με το από 6.4.2001 ψήφισμα της Ζ’ Αναθεωρητικής Βουλής, να απασχολούνται με διαδοχικές συμβάσεις ή σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου».