Αποστάσεις από την κριτική που τους άσκησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος στο κίνημα των «Αγανακτισμένων» κράτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. «Πρόκειται για έκφραση αγωνίας των πολιτών», δήλωσε ο εκπρόσωπος και «δεν φοβόμαστε από τα κινήματα τους, όταν δεν καπελώνονται από κομματικές ταμπέλες».

Ads

Σύμφωνα με τον κ. Πεταλωτή, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις αντιδράσεις τους, ωστόσο θα ήθελε και θα βοηθούσε περισσότερο αν είχαν στοχευμένες δράσεις και προτάσεις.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηνών Γιώργος Καμίνης, σε πρόταση των παρατάξεων της Ανοιχτής Πόλης και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να βγει ψήφισμα, του δήμου, συμπαράστασης στους Αγανακτισμένους πολίτες απάντησε: «Αυτό που οι ίδιοι θέλουν είναι να τους αφήσουμε ήσυχους. Πρόκειται για μια υγιή εκδήλωση, αλλά δεν θεωρούμε σκόπιμο να εκφράσουμε την συμπαράστασή μας».

Ο πρόεδρος του Λα.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης σχολίασε σχετικά: «Έχω την αίσθηση ότι είναι κάτι βαθύτερο. Χωρίς να καταλαβαίνουν οι άνθρωποι αυτοί μουντζώνουν τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία. Ανοίγει την όρεξη για περίεργα πράγματα. Φοβούμαι ότι κάποια στιγμή μπορούν να μπουν προβοκάτορες και να δημιουργηθούν περίεργα πράγματα».

Ads

Για «κοσμοπλημμύρα των δεκάδων χιλιάδων πολιτών, ιδιαίτερα νέων, που κατακλύζει κάθε βράδυ το Σύνταγμα και τις πλατείες σε όλη την Ελλάδα» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, τονίζοντας ότι διαμορφώνεται μια «νέα πραγματικότητα στη χώρα, που είναι δυνατόν, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, να αποβεί πολύ ελπιδοφόρα για μια θετική διέξοδο από την κρίση».

«Σήμερα η θέση όλης της Αριστεράς και κάθε αριστερού-ής είναι στην πλατεία Συντάγματος και σε όλες τις πλατείες των πόλεων της χώρας, πλάι-πλάι με τους πολίτες που αγανακτισμένοι δυσφορούν και με το δικό τους τρόπο, αντιστέκονται», πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης.

Στο Σύνταγμα βρέθηκε την Κυριακή ο Αλέκος Αλαβάνος. Όπως υπογράμμισε: «Πολλοί με προειδοποιούσαν να μη βρεθώ στο Σύνταγμα, γιατί θα δεχθώ επίθεση από αυτούς που αντιτάσσονται στο πολιτικό σύστημα και είναι εκεί. Επίθεση δέχθηκα, και μάλιστα βάναυση, από όλο ανεξαίρετα το πολιτικό σύστημα, όταν πριν πέντε μήνες, εκ μέρους του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής, διατύπωσα τη θέση ότι η πλατεία Συντάγματος θα γίνει πλατεία Ταχρίρ. Σήμερα το απόγευμα βρέθηκα μέσα σε δεκάδες χιλιάδες κόσμο, χαμογελαστό, με ελπίδα πάλι μετά τόσο καιρό, με αλληλεγγύη, με ανθρώπινα συναισθήματα, είτε χαμόγελο είτε ξάφνιασμα είτε φιλική κριτική. Ένα κόσμο αποφασισμένο να αφήσει το οχυρό του μόνο μετά τη νίκη: όταν φύγουν χρέος, τρόικα, κυβέρνηση».

«Οι πολίτες με τις συλλογικές τους διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις αξιώνουν λύσεις και διεκδικούν την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και όχι του κομματικού», επισήμανε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, η χώρα χρειάζεται πρόγραμμα ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της ύφεσης, προστασία των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων και δίκαιη κατανομή των βαρών.