Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Σουηδία η υπόθεση ενός e-mail από διπλωμάτη της ελληνικής Πρεσβείας στη Στοκχόλμη, το οποίο περιείχε προσβλητικές αναφορές για τις γυναίκες της Σουηδίας. Το e-mail δημοσιεύθηκε από το σουηδικό τηλεοπτικό κανάλι TV4 και ο διπλωμάτης παύθηκε από τη θέση του.

Ads

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του TV4, ο Jan Tordsson, Σουηδός πολίτης, ήρθε σε επαφή με την ελληνική πρεσβεία στη Στοκχόλμη σχετικά με την υπόθεση καταγγελίας βιασμού από Σουηδή («Άννα»), το 2008 στη Σάμο, η οποία τώρα κατηγορείται για συκοφαντική δυσφήμηση και καλείται τον Μάιο σε δικαστήριο στην Ελλάδα. Η απάντηση ήρθε από τον εμπορικό ακόλουθο Βασίλειο Μπακάλη, ο οποίος ανέφερε ότι οι Σουηδοί πρέπει να ντρέπονται για το πώς συμπεριφέρονται οι Σουηδέζες γυναίκες στο εξωτερικό.

Στο γράμμα του προς την ελληνική πρεσβεία, ο Tordsson εκφράζει τον θυμό του για το ότι η έρευνα κατά του Έλληνα, τον οποίο η Άννα μήνυσε για βιασμό, μπήκε στο αρχείο και κατηγορείται η ίδια για ψευδή μήνυση. Η απάντηση εκ μέρους του εμπορικού ακολούθου έχει ως εξής: «Αντίθετα, φίλε μου, εσύ είσαι που θα πρέπει να ντρέπεσαι για την συμπεριφορά των Σουηδέζων, στις διακοπές τους στο εξωτερικό σε όλα μέρη του κόσμου, αλλά και στη χώρα τους με τους ξένους πολίτες».

Ακόμα, ο διπλωμάτης επικαλείται οδηγούς ταξί στη Στοκχόλμη οι οποίοι τον έχουν προειδοποιήσει να μη παίρνει σπίτι του μεθυσμένες Σουηδέζες, διότι κατά πάσα πιθανότητα, όταν το πρωί καταλάβουν ποιος είναι θα του κάνουν μήνυση για βιασμό, για να εισπράξουν το χρηματικό ποσό που δικαιούνται μετά από σχετική ασφάλιση.

Ads

«Είναι εντελώς περίεργο διότι ο άνθρωπος αυτός, όπως κατάλαβα, εργάζεται με εμπορικές σχέσεις και εκφράστηκε εναντίον μιας τόσο μεγάλης ομάδας, όπως οι Σουηδοί και οι Σουηδέζες τουρίστριες. Είναι σκάνδαλο», δήλωσε ο Jan Tordsson στο TV4.

Η εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου της ελληνικής Πρεσβείας, σε δήλωσή της προς τα σουηδικά ΜΜΕ τόνισε ότι όσα αναφέρονται στο επίμαχο e-mail είναι προσωπικές απόψεις του διπλωμάτη, που δεν εκφράζουν την ελληνική Πρεσβεία στη Σουηδία, αλλά ούτε και την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ σουηδικών εφημερίδων, η Άννα δήλωσε πως βιάστηκε και ξυλοκοπήθηκε το τελευταίο βράδυ των διακοπών της, και ότι όταν εξετάστηκε σε νοσοκομείο, αμέσως μετά την επιστροφή της στη Σουηδία, ο γιατρός διαπίστωσε ότι είχε τραύματα από αμβλύ αντικείμενο στο σώμα και τραυματισμούς στην κοιλιακή χώρα. Τα ιατρικά πιστοποιητικά μεταφράστηκαν και στάλθηκαν στην Ελλάδα, αλλά η εισαγγελία άσκησε δίωξη στην Άννα για συκοφαντική δυσφήμηση.

Όπως αναφέρεται, ρεπόρτερ του TV4 απευθύνθηκε στον Έλληνα διπλωμάτη, ζητώντας να μάθει ποιο είναι, κατά τον ίδιο, το είδος συμπεριφοράς που έχουν οι Σουηδέζες. Εκείνος φέρεται να απάντησε: «Επιτρέψτε μου να σας πω ένα αστείο. Πριν από πολλά χρόνια στη Ρόδο, για παράδειγμα, διαδήλωναν σουηδέζες γυναίκες, οι οποίες κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν: Παρακαλούμε κοιμηθείτε μαζί μας, δεν έχουμε το AIDS».

Στο μεταξύ, την προηγούμενη εβδομάδα, δύο Σουηδοί δικηγόροι που εκπροσωπούν την Άννα, σε ανοιχτή επιστολή τους κατηγόρησαν την Ελλάδα ότι παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ενώ τόνισαν ότι η ελληνική Δικαιοσύνη βάσισε την απόφαση της να κατηγορήσει την Άννα για ψευδή καταγγελία βιασμού, στην υπόθεση ότι γυναίκες από τη Σκανδιναβία συχνά καταγγέλλουν ότι έπεσαν θύματα βιασμού. Σε απαντητική του επιστολή, το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι θα ζητήσει την πλήρη διερεύνηση του ζητήματος.