Στην κατάργηση 120 θέσεων εργασίας και διακοπή δραστηριοτήτων της εταιρείας προχωρά η θυγατρική του ΟΤΕ, Cosmote. Η εξέλιξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΟΜΕ-ΟΤΕ, που κάλεσε τη ΓΣΕΕ, το ΕΚΑ και τα Σωματεία των Επιχειρήσεων του κλάδου να αντιδράσουν άμεσα. «Παράνομες και προκλητικές» χαρακτήρισε τις απολύσεις η ΓΣΕΕ. Την ίδια στιγμή, άμεσα μέτρα μείωσης του λειτουργικού κόστους του κατά 32 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο ΟΤΕ, επιβάλλοντας 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα, μείωση και κατάργηση επιδομάτων, μείωση υπερωριακής απασχόλησης κ.ά.

Ads

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Cosmote, οι εργαζόμενοι που θα αποχωρήσουν θα αποζημιωθούν με αποδοχές ενός έως τριών ετών. Η εταιρεία αναφέρει πως λαμβάνει υπόψη μεταξύ άλλων, την ηλικία, την προϋπηρεσία, καθώς και την οικογενειακή κατάσταση του εργαζόμενου, ενώ επιπλέον διατηρεί, για εύλογο χρονικό διάστημα, συγκεκριμένες παροχές, όπως ατομική και οικογενειακή ασφάλιση υγείας και νοσοκομειακής περίθαλψης, κάλυψη δαπάνης φύλαξης τέκνων, κ.ά.

Οι ενέργειες αυτές, σημειώνει η Cosmote, είναι απαραίτητες προκειμένου να διασφαλισθεί η υγιής πορεία της εταιρείας σε μια περίοδο που η παρατεταμένη ύφεση, ο ισχυρός ανταγωνισμός και το ρυθμιστικό περιβάλλον έχουν προκαλέσει δραματική συρρίκνωση του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας.

Η ανακοίνωση της απόλυσης των 120 εργαζομένων προκάλεσε την οργισμένη απάντηση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ (ΟΜΕ-ΟΤΕ), που τόνισε πως «όταν μια τόσο κερδοφόρα επιχείρηση με έναν εκ των βασικών μετόχων της, το Ελληνικό Δημόσιο, με 2 δις ετήσιο κύκλο εργασιών και μισθολογικό κόστος από τα χαμηλότερα στη παγκόσμια αγορά, προχωρά σε τέτοιες ενέργειες τότε κανένας ΄Ελληνας εργαζόμενος δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το επαγγελματικό του αύριο.

Ads

Σε περίοδο έκρηξης της ανεργίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να συμβαίνουν τέτοιες ενέργειες που μόνο αποτέλεσμα έχουν τη δυστυχία ανθρώπων και τη μεγιστοποίηση των κερδών της Deutsche Telekom. Η ΟΜΕ ΟΤΕ, καλεί την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν. Επίσης, καλεί τη ΓΣΕΕ, το ΕΚΑ και τα Σωματεία των Επιχειρήσεων του κλάδου να αντιδράσουν άμεσα γι΄αυτή την εξέλιξη».

Για παράνομες και προκλητικές απολύσεις έκανε λόγο η ΓΣΕΕ. Η διοίκηση της Cosmote ότι «ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας και αναλγησίας», τόνισε και πρόσθεσε: «Οι απολύσεις αυτές υποτίθεται ότι αποφασίζονται για τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους στο οποίο όμως αθροίζονται οι πλουσιότατες και προκλητικότατες αμοιβές, τα bonus, τα stock options και οι ειδικές παροχές των επιτελικών και διευθυντικών στελεχών της εταιρίας, για τα οποία δεν γίνεται καμιά περικοπή και συζήτηση». Κάλεσε, τέλος, την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας να παρέμβουν άμεσα και να επιβάλλουν την ανάκληση «αυτής της παράνομης και αντικοινωνικής απόφασης των ομαδικών απολύσεων».

Μείωση δαπανών κατά 32 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ

Με στόχο την εξοικονόμηση 32 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ ανακοίνωσε την ανάληψη μέτρων για τη μείωση του λειτουργικού του κόστους. Τα μέτρα αφορούν σε:

Θέσπιση εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας στον ΟΤΕ, αντίστοιχο με αυτό που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, δηλ. 40 ώρες την εβδομάδα, από 1η Μαΐου 2011.

Μείωση κατά 15% των εξόδων κίνησης που λαμβάνουν οι προϊστάμενοι όλων των βαθμίδων, πέραν των προβλεπομένων με συλλογική σύμβαση εργασίας, από 1η Μαρτίου 2011.

Μείωση της υπερωριακής απασχόλησης στο ελάχιστο δυνατό, από 1η Μαρτίου 2011, με την καθιέρωση, σε όποιους τομείς είναι αναγκαίο, κυλιόμενων βαρδιών, χορήγηση της προβλεπόμενης -από την εργατική νομοθεσία- αμοιβής για εργασία Κυριακές και αργίες, δηλ. με προσαύξηση +75% και μια μέρα ρεπό για 8ωρη εργασία αντί προσαύξησης +175% για 5ωρη εργασία, όπως εφαρμόζεται μέχρι σήμερα στον ΟΤΕ και πραγματοποίηση της προθέρμανσης και συντήρησης υπηρεσιακών οχημάτων εντός του ωραρίου.

Κατάργηση των λεωφορείων που η εταιρεία διαθέτει για να μεταφέρουν το προσωπικό που εργάζεται στο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι με αναπροσαρμογή των οδοιπορικών κατοικίας, από 1η Μαΐου του 2011.

Κατάργηση του επιδόματος οδήγησης υπηρεσιακού αυτοκινήτου από 1η Μαρτίου 2011.

Μείωση του εφάπαξ bonus που χορηγείται κάθε χρόνο για την είσπραξη επισφαλών απαιτήσεων.

Μείωση του επιδόματος ισολογισμού που χορηγείται σε ετήσια βάση.

Ανακοινώνοντας τα μέτρα στους εργαζόμενους, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ σημείωσε πως «Ο ΟΤΕ βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που μας παρέχει η εργατική νομοθεσία, προχωρούμε σε αλλαγές και μέτρα απαραίτητα για τη βιωσιμότητα της εταιρείας, προκειμένου να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας στον ΟΤΕ, το οποίο, σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας στην Ελλάδα αλλά και τις άλλες εταιρίες τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη, είναι εξαιρετικά υψηλό, με συνεχόμενη ανοδική τάση».

«Το κόστος εργασίας είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της δομής του κόστους του ΟΤΕ. Ανέρχεται στο 46% αυτού ή στο 35,3% των εσόδων. Το 2010 διαμορφώθηκε στα 766 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά 265 εκατ. ευρώ τα έσοδα από τα πάγια», πρόσθεσε.

Ο Οργανισμός ανακοίνωσε την Παρασκευή κάθετη πτώση των ετήσιων κερδών του για το 2010, της τάξης του 90%.