«Δεν μπορεί να ερχόμαστε κάθε λίγο με νέα μέτρα. Όμως δεν μπορώ να σας κάνω δήλωση ότι δεν θα ξαναεισηγηθώ να επιβληθούν νέα πρόσθετα μέτρα» ανέφερε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της δέυτερης ανάγνωσης του Μεσοπρόθεσμου στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής. Την ίδια ώρα, μετά το βουλευτή Κοζάνης, Αλέκο Αθανασιάδη, το ΠΑΣΟΚ έρχεται αντιμέτωπο με ακόμα μία διαρροή, με το βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, Θωμά Ρομπόπουλο, να ξεκαθαρίζει πως δεν προτίθεται να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

Ads


«Δεν μπορεί να ερχόμαστε κάθε λίγο με νέα μέτρα. Όμως δεν μπορώ να σας κάνω δήλωση ότι δεν θα ξαναεισηγηθώ να επιβληθούν νέα πρόσθετα μέτρα.
Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω ότι, μαζί με τους συνεργάτες μου, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να εκτελέσουμε τον προϋπολογισμό χωρίς πρόσθετα μέτρα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της φορολογικής διοίκησης» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας:«Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω ότι, μαζί με τους συνεργάτες μου, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να εκτελέσουμε τον προϋπολογισμό χωρίς πρόσθετα μέτρα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της φορολογικής διοίκησης». Τα παραπάνω διατυπώθηκαν στην αρμόδια Επιτροπής της Βουλής, όπου ολοκληρώνεται σήμερα και η δεύτερη ανάγνωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

«Συμμερίζομαι και εγώ την δική σας αγωνία αλλά και όλων των Ελλήνων πολιτών για το που βρίσκεται η χώρα. Πρέπει να πω όμως ότι μόνο αν δουλέψουμε πειθαρχημένα και συστηματικά θα πάει καλά η χώρα», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος έκανε πολλές φορές λόγο για «άδικα μέτρα», εκτιμώντας ότι η χώρα δεν είχε απέναντι στους δανειστές της τα χρονικά, οικονομικά και πολιτικά περιθώρια για να επιλέξει άλλες λύσεις. «Δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε τις επιλογές που θα θέλαμε και αναγκαζόμαστε να υιοθετήσουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο με άδικα μέτρα» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Χαρακτήρισε δε «αδιανόητα μεγάλη την φορολογική επιβάρυνση», κυρίως, όπως είπε, «αυτών που είναι αναγκασμένοι να δηλώνουν τα εισοδήματα τους» και πρόσθεσε ότι πρέπει αμέσως μετά τις 30 Ιουνίου να συνοδευτούν με μέτρα αντιρρόπησης. «Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να διορθωθούν οι μεγάλες αδικίες. Όμως να ξέρετε ότι απέναντι μας συναντάμε τείχος. Έπρεπε να κλείσουμε τα ζητήματα και έπρεπε να κλείσουν οι αριθμοί. Εμείς είμαστε υπόλογοι απέναντι σε ανθρώπους, δυστυχώς οι συνομιλητές μας υπολογίζουν μόνο αριθμούς. Προκειμένου η λίστα να γίνει αποδεκτή από τους δανειστές μας έπρεπε αναγκαστικά να καταφύγουμε σε βαριά μέτρα κυρίως στο φόρο εισοδήματος», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και συμπλήρωσε:

Ads

«Καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις που αφορούν όχι την επόμενη ή μεθεπόμενη Βουλή αλλά τις επόμενες 10ετίες. Μετά το σκληρό πυρήνα της κρίσης που υπολογίζουμε να είναι το 2015 θα μπορεί η Ελλάδα να ξαναβρεθεί στην ομάδα των φυσιολογικών, ανεξάρτητων χωρών, θα μπορεί να είναι έστω και με δυσπιστία μέσα στις αγορές» δήλωσε επίσης ο Ευ. Βενιζέλος.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ακόμη ότι έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε, στο Βερολίνο, για να συζητήσουν τα θέματα που σχετίζονται με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στο πακέτο για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του Ιουλίου.

Τέλος, απηύθυνε ακόμα μία έκκληση για συναίνεση καλώντας όλους «να αναλάβουν τις ευθύνες τους» και τονίζοντας ότι αυτό έπρεπε να απορρέει από το ένστικτο της εθνικής συνείδησης και όχι να επιβάλλεται από τους εταίρους . «Η πρόσκληση μου προς ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάμε όλοι μαζί στη διαπραγμάτευση είναι ανοικτή και μπορεί να γίνει εύκολα δεκτή γιατί είναι αντικείμενα στα οποία η αντιπολίτευση δίνει βάρος»κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Με την ομιλία του υπουργού ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών και η β’ ανάγνωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. ΝΔ και ΛΑΟΣ δήλωσαν ότι τα καταψηφίζουν, ενώ το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ απήχαν από τη συζήτηση. Πάντως, σε σημερινή του ανακοίνωση, το ΚΚΕ ανέφερε ότι, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, θα λάβει μέρος στην ψηφοφορία και θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο.

Και δεύτερη πράσινη αρνητική ψήφος…

Την ίδια ώρα, μετά το βουλευτή Κοζάνης, Αλέκο Αθανασιάδη, το ΠΑΣΟΚ έρχεται αντιμέτωπο με ακόμα μία διαρροή, με το βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, Θωμά Ρομπόπουλο, να ξεκαθαρίζει πως δεν προτίθεται να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, που κατατίθεται στα κόμματα την Παρασκευή.Μιλώντας σε εκπομπή του Βαγγέλη Στολάκη, ο κ. Ρομπόπουλος δήλωσε, ότι δεν μπορεί να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, όπου έθεσε θέμα δημοκρατικότητας και εθνικής ομοψυχίας. “Αυτά τα πράγματα δεν μπορώ να τα ψηφίσω. Θα μιλήσω τη Δευτέρα στη Βουλή κα θα προσπαθήσω να πείσω ότι κάτι δεν πάει καλά”, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Ρομπόπουλος εκτίμησε ότι θέματα όπως η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος απαιτούν “εθνική ομοψυχία” και δε γίνεται μόνο το ΠΑΣΟΚ να τα ψηφίζει. “Διαφωνώ στο δημοκρατικό τρόπο σκέψης, δεν μπορώ να μου λένε τι να κάνω. Εγώ είμαι επιχειρηματίας και έκανα πάντα αυτό που έκρινα σωστό”, δήλωσε ο κ. Ρομπόπουλος.

Υπενθυμίζεται, ότι ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Αθανασιάδης, πρώτος δήλωσε ρητά, πως, αν και γνωρίζει πως θα διαγραφεί, θα καταψηφίσει το Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα, αντιδρώντας στην επικείμενη πώληση της ΔΕΗ. “Δε θα το ψηφίσω. Έχω αποφασίσει. Έχω μάθει να υπηρετώ τις αξίες και τα πιστεύω μου”,δήλωσε ξεκαθαρίζοντας πως αναλαμβάνει τις ευθύνες για την απόφασή του.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στο ρ/σ Βήμα 99,5 άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τη στάση που θα τηρήσει στο μεσοπρόθεσμο. «Παρακολουθώ με πολλή προσοχή τι συντελείται μέσα στην κοινωνία και σήμερα στην ομιλία μου στη Βουλή έβαλα θέματα και είπα ότι αυτή τη στιγμή συντελείται μια διεργασία στην κοινωνία ότι “εγώ δεν έχω να χάσω τίποτα”. Και αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο για την κοινωνική γαλήνη».

Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε πως αναμένει δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη φοροδιαφυγή λέγοντας: «Εκείνο που περιμένω είναι η κυβέρνηση να δεσμευτεί με συγκεκριμένο τρόπο και χρονικούς ορίζοντες για μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη φοροδιαφυγή. Γιατί όλα προκύπτουν από εκεί και πάμε στους “συνήθεις υπόπτους” για να παίρνουμε έσοδα. Προκύπτουν από την αδυναμία του πολιτικού προσωπικού να βρει πηγές. Εγώ, λοιπόν, όταν δεν παίρνω απαντήσεις σ’ αυτά τα ζητήματα, τι πρέπει να κάνω;».