Τηλεδιάσκεψη σχετικά με την πορεία εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον αρμόδιο επίτροπο Ολι Ρεν, τον διευθύνοντα σύμβουλο του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, τον επικεφαλή του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ όπως και του προέδρου της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της ΕΕ, Βιτόριο Γκρίλι.

Ads

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με τον Ευ. Βενιζέλο, έγινε επισκόπηση, σημείο προς σημείο, όλων των θεμάτων με γνώμονα την ανάγκη πλήρους και ταχείας εφαρμογής των αποφάσεων.

Όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, η εφαρμογή του σχήματος που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα, τώρα που έχει οξυνθεί η παγκόσμια οικονομική κρίση, έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία γιατί το μήνυμα που στέλνει η Ευρωζώνη με τον τρόπο αυτό δεν αφορά μόνο ή κυρίως την Ελλάδα, αλλά την ίδια την ικανότητά της να στηρίξει με κάθε τρόπο το ευρώ και την διεθνή οικονομική και νομισματική σταθερότητα.
Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, έχει ιδιαίτερη σημασία να εφαρμοστούν γρήγορα και ολοκληρωμένα οι αποφάσεις για το νέο ρόλο του EFSF. Στην περίπτωση της Ελλάδας, το EFSF είναι κρίσιμος παράγοντας για τη συμμετοχή τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, μέσω των εγγυήσεων που παρέχει.

Εν τω μεταξύ, τροποποιήσεις στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου εξετάζονται, όπως ανέφερε ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος-συμμάχου της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, Ράινερ Μπρέντερλε. Συγκεκριμένα, η κάτω Βουλή της Γερμανίας, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθούν τροποποιήσεις στο πακέτο οικονομικών μέτρων της Ελλάδας, που αποφάσισαν οι ηγέτες της Ε.Ε. στις 21 Ιουλίου.

Ads

“Μπορώ να φαναταστώ ότι η Κάτω Βουλή πράγματι θα πιέσει ώστε οι αποφάσεις που ελήφθησαν (στις 21 Ιουλίου) να βελτιωθούν” δήλωσε ο Ρ. Μπρέντερλε, προσθέτοντας ότι “ο γερμανικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να μετατραπεί απλά σε σελφ σέρβις στη διάθεση άλλων κρατών, την ώρα που καίρια προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς”.