Την διεθνή και ελληνική κατακραυγή δέχεται η απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή να απογορεύσει τον απόπλου όλων των πλοίων με ελληνική και ξένη σημαία από τα ελληνικά λιμάνια με προορισμό τη Γάζα. Η «ευαισθησία» των ελληνικών αρχών όμως δεν εξαντλείται μόνο σε αυτή την πολιτική πράξη. Με γραφειοκρατικές και άλλες προφάσεις, όχι μόνο καθυστερεί τα πλοία του στόλου να φύγουν από τα ελληνικά λιμάνια αλλά προβαίνει και στη σύλληψη του κυβερνήτη του αμερικανικού πλοίου «The Audacity of Hope», που συμμετέχει στο Στόλο της Ελευθερίας II.

Ads

Τα πλοία του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ

Ο κυβερνήτης του αμερικανικού σκάφους «The audacity of hope» συνελήφθη από άντρες του Λιμενικού το Σάββατο 2 Ιουλίου. Οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πειραιά με αυτόφωρη διαδικασία ενώ σε βάρους του ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, βάσει των άρθρων 234 του Κοινού Ναυτικού Δικαίου και 306 του Ποινικού Κώδικα. Ο καπετάνιος του πλοίου ζήτησε και πήρε 48ωρη προθεσμία για να απολογηθεί και κρατείται μέχρι να επαναπροσαχθεί. Πρόφαση για τη σύλληψή του ήταν ότι δεν πήρε άδεια απόπλου (το πλοίο είχε ακινητοποιθεί από κομάντο του λιμενικού, λίγες ώρες αφού ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης εξέδωσε απαγόρευση απόπλου για όλα τα πλοία του Στόλου). Οι ακτιβιστές που επέβαιναν στο αμερικανικό πλοίο είναι ελεύθεροι και το πλοίο βρίσκεται στο Κερατσίνι.

Τα δύο ελληνο-σουηδο-νορβηγικά πλοία του στόλου της Ελευθερίας, το εμπορικό «Ελεύθερη Μεσόγειος» και το επιβατικό «Juliano», βρίσκονται σε διαδικασία επιδιόρθωσης στον Πειραιά. Στο «Juliano», που βρίσκεται στη στεριά, γίνονται επιδιορθώσεις μετά από το σαμποτάζ που δέχτηκε και αναμένεται να είναι έτοιμα πολύ σύντομα, μπορεί και την επόμενη ημέρα. Η «Ελεύθερη Μεσόγειος» βρίσκεται σε ναυπηγείο παρόλες τις εξαιρετικά αυστηρές επιθεωρήσεις που έχει περάσει και πιθανόν να είναι έτοιμο τη Δευτέρα.

Ads

Το γαλλικό σκάφος, βρίσκεται σε ασφαλές αλλά προς το παρόν μη γνωστό μέρος και περιμένει μέχρι να αποφασιστεί η πορεία και η εξέλιξη του υπόλοιπου στόλου.

Στην Κέρκυρα βρίσκεται ένα ιταλο-γερμανό-ελβετικό πλοίο και ένα ακόμη γαλλικό σκάφος βρίσκεται στην περιοχή του Σαρωνικού. Στην Αθήνα βρίσκεται και πλοίο του European Campaing.

Το καναδικό αλλά και το ισπανικό πλοίο, που βρίσκονται στην Κρήτη, στον Αγ. Νικόλαο και στα Χανιά αντίστοιχα, συνεχίζουν να εμποδίζονται με τη δικαιολογία του Λιμενικού περί γραφειοκρατικών και διοικητών εκκρεμοτήτων. Τα πλήρωματα και των δύο πλοίων επιθυμούν την έξοδό τους από τα ελληνικά λιμάνια, καθώς εκφράζουν ανησυχίες για την ασφάλειά τους από σαμποτάζ.

Οι Ισπανοί ακτιβιστές που επιβαίνουν στο πλοίο δήλωσαν ότι δεν μπορούν να καταλάβουν το σκεπτικό της απαγόρευσης, ενώ τόνισαν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους και να προχωρήσουν την αποστολή τους. Aντιπροσωπεία των Ισπανών ακτιβιστών βρέθηκε στο Λιμεναρχείο Χανίων όπου και ζητήθηκαν από τις αρχές διευκρινίσεις σχετικά με τα νομιμοποιητικά έγγραφα του πλοίου. Το πλοίο φέρει σημαία Κομόρες και οι αρχές έχουν ζητήσει διευκρινίσεις από τη χώρα της σημαίας, την οποία φέρει το σκάφος.

Το Ιρλανδικό πλοίο του Στόλου της Ελευθερίας βρίσκεται ακόμα στην Τουρκία μετά το σαμποτάζ που δέχτηκε και τη ζημιά που έγινε στον άξονα της προπέλας του.

Ανακοινώσεις από φορείς και πολιτικά κόμματα

ΧΑΜΑΣ

Για «απάνθρωπη ενέργεια» που «αντιβαίνει στους διεθνείς κανόνες» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, που διαμαρτύρεται για τη στάση των ελληνικών αρχών έναντι του στολίσκου. Η τακτική αυτή είναι «το αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκούν οι σιωνιστές κατακτητές» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Χαμάς, που εκδόθηκε από την πολιτική της διοίκηση στη Δαμασκό, αντίγραφό της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Η Χαμάς καλεί παράλληλα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνησητης Ελλάδας προκειμένου να επιτρέψει τον απόπλου του στολίσκου για τη Λωρίδα της Γάζας.

ΚΚΕ

«Είναι απαράδεκτη η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τον απόπλου των πλοίων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια με προορισμό τη Γάζα. Είναι μία ακόμα ενέργεια υποστήριξης και συνεργασίας με την ισραηλινή κυβέρνηση που συνεχίζει και κλιμακώνει την εγκληματική της πολιτική σε βάρος του παλαιστινιακού λαού..», ανέφερε μεταξύ άλλων το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σχετικά με την απαγόρευση απόπλου που διέταξε ο Χρ.Παπουτσής.

Συνασπισμός

«Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου συμμετέχει τυπικά και ουσιαστικά στον αποκλεισμό της Γάζας από σήμερα. Η απαγόρευση του απόπλου του στολίσκου για τη Γάζα αποτελεί μια απαράδεκτη ενέργεια που βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τα στρατηγικά συμφέροντα του Ισραήλ στην περιοχή», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσωτάκης δήλωσε για την απαγόρευση του απόπλου: « Ο Κρητικός λαός δεν συμφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης Μνημονίου-Παπανδρέου να απαγορεύσει τον απόπλου των καραβιών με τους ακτιβιστές απ’ όλο τον κόσμο και την Ελλάδα με σκοπό να φτάσουν στη θαλάσσια περιοχή της Γάζας. Φαίνεται ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει τον αποκλεισμό και στην Ελλάδα»

Οικολόγοι-Πράσινοι

«Η απαγόρευση απόπλου του στόλου της Ελευθερίας για τη Γάζα από οποιοδήποτε ελληνικό λιμάνι ήταν μια σοκαριστική εξέλιξη. Μια εξέλιξη που συνιστά αναβάθμιση του ρόλου της ελληνικής κυβέρνησης από τη θέση του Πόντιου Πιλάτου σε αυτή του συνεργάτη του Άννα και του Καϊάφα», αναφέρει χαρακτηριστικά σε κείμενό του ο Ορέστης Κολοκούρης, μέλος της αποστολής ένα πλοίο για την Γάζα και συντονιστής εκτελεστικής γραμματείας των ΟΠ.

Η πρωτοβουλία του Στόλου της Ελευθερία II σχεδιάζει να κινηθεί νομικά για το ζήτημα, ωστόσο ο ακριβής τρόπος δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.