Την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας αλλά και την τύχη του δεύτερου πακέτου βοήθειας, «η Γερμανία έχει ξεκινήσει επενδυτική επίθεση στην Ελλάδα», σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του Γερμανού υφυπουργού Οικονομίας Στέφεν Καπφέρερ, ο οποίος βρέθηκε χθες στην Ελλάδα και είχε πολύωρες συναντήσεις με τους σημαντικούς οικονομικούς υπουργούς της κυβέρνησης. Εξάλλου σε περίπου ένα μήνα θα καταφτάσει στην Ελλάδα ο «διαχειριστής» του γερμανικού «σχεδίου Μάρσαλ» για την Ελλάδα Φίλιπ Ρέσλερ, συνοδευόμενος από 100 επιχειρηματίες.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ελευθεροτυπίας, η Γερμανία θέτει συγκεκριμένους όρους για να κινητοποιήσει επενδυτικά κεφάλαια προς τη χώρα μας με αιχμή τον τομέα της ενέργειας και των στρατηγικών υποδομών, καθώς και τον τουρισμό, τη βιομηχανία και τη διαχείριση αποβλήτων. Στην κορυφή της ατζέντας μάλιστα βρέθηκε το ζήτημα δημιουργίας «ειδικών επενδυτικών ζωνών», οι οποίες το πιθανότερο είναι να περιλαμβάνουν χαμηλότερη φορολογία αλλά και «ειδικούς όρους εργασίας» – φθηνότερη δηλαδή εργασία – κάτι που μάλιστα έρχεται σε αντίθεση με τους νόμους περί ανταγωνισμού που ισχύουν για τις χώρες της ΕΕ. Επιπλέον, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας η Γερμανία ζητά εξασφάλιστη της χρηματοδότησης των γερμανικών επενδύσεων κυρίως από κοινοτικά κονδύλια (ΕΣΠΑ, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κ.ά.), αλλά και μεσολάβηση μιας τράπεζας-εγγυητή των κεφαλαίων που θα επενδύσουν στο μέλλον γερμανικές επιχειρήσεις.

Να ζητήσει η Ελλάδα εξαίρεση της Γερμανίας

Ανάφορικά με το ζήτημα της δημιουργίας «ειδικών επενδυτικών ζωνών», ο Γερμανός υφυπουργός επεσήμανε χθες τη διάθεση της Γερμανίας να ξεκινήσει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες – χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα την ανάγκη ανάπτυξης της οικονομίας – για να επιτευχθεί «εξαίρεση» της Γερμανίας από τους κοινοτικούς περιορισμούς.

Ads

Αναφορικά με την πρόταση για τη δημιουργία «ειδικών επενδυτικών ζωνών» ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι μέσω αυτών «υπάρχει η πρόθεση να δημιουργήσουμε ένα φιλικό περιβάλλον με ευνοϊκές συνθήκες για επενδύσεις, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν ευκολότερα να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους». Δεν θέλησε, ωστόσο, να μπει σε λεπτομέρειες αναφορικά με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να διέπουν το καθεστώς των ειδικών ζωνών και παρέπεμψε στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία, όπως υποστήριξε, «θα αποφασίσει τις λεπτομέρειες με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γερμανικό ενδιαφέρον για κοινές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όσο και ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, που παρουσίασε αναλυτική πρόταση, επιβεβαίωσαν ότι το κέντρο βάρους των συζητήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα βρίσκεται στον ενεργειακό τομέα. Μάλιστα ο υπουργός ΥΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, χαρακτήρισε φιλόδοξο το σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και, όπως είπε, θα αφορά εξαγωγές ηλιακού ρεύματος όχι μόνο προς τη Γερμανία, αλλά και προς άλλες χώρες που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν το πλούσιο ηλιακό δυναμικό της Ελλάδας, για να καλύψουν τους δικούς τους στόχους και τις δικές τους ανάγκες σε ΑΠΕ.

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Μάρτιν Κναπ, ενόψει της επίσκεψης του υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ τον Οκτώβριο, υποστήριξε ότι ο κλάδος της ενέργειας θα έχει ισχυρή αντιπροσώπευση στην επιχειρηματική αποστολή όπως και η διαχείριση απορριμμάτων μετά την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού στην Αττική.

«Οι επενδύσεις θέλουν χρόνο η επένδυση δεν αποδίδει αύριο» διευκρίνισε, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να γίνουν αλλαγές στη γραφειοκρατία, στο δικαστικό σύστημα για να γίνει το κλίμα φιλικό για τους επενδύτες. Αυτά είναι ζητήματα εθνικού συμφέροντος».

Από την πλευρά του, ο κ. Συγγρός, προέδρος της Invest in Greece, σημείωσε ότι υπάρχουν δύο σκέλη της ελληνογερμανικής συνεργασίας: Αφενός τα σχέδια της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας για να χρηματοδοτήσει γερμανικές εταιρείες ή εταιρείες γερμανικών συμφερόντων για επενδύσεις στην Ελλάδα, αφετέρου, η τεχνογνωσία που είναι διατεθειμένες να δώσουν στην Ελλάδα οι γερμανικές αρχές για τη δημιουργία ελληνικής επενδυτικής τράπεζας.

«Χρειαζόμαστε και χρηματοδοτικά εργαλεία στην Ελλάδα. Πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις να βελτιώσουμε το επενδυτικό περιβάλλον να δουλέψουμε με ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς» υπογράμμισε ο κ. Συγγρός. «Χρειάζεται και επέκταση του fast track για να ξεπεράσουμε τα φαινόμενα γραφειοκρατίας. Δεν έχει ημερομηνία λήξης η προσπάθεια» τόνισε χαρακτηριστικά.