Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε στεναχωρημένος και απογοητευμένος με την κατάσταση στην οποία παρέλαβε το υπουργείο, λέγοντας ότι θα αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα το καθεστώς ανομίας τόσο στη συμπεριφορά των αστυνομικών προς τους πολίτες, όσο και σε κάθε γειτονιά της Αθήνας και της χώρας.

Ads

Πρόσθεσε ότι οι πραγματικοί αντίπαλοι είναι οι βάνδαλοι και οι χούλιγκανς, ενώ ανέφερε ότι έχει φίλους αντιεξουσιαστές με τους οποίους μιλά και συχνά έχει και κοινές απόψεις. «Είναι αδιανόητο αστυνομικός να συνεργάζεται με χρυσαυγίτες τους οποίους ο Άρειος Πάγος θα έπρεπε να είχε θέσει εκτός νομικού πλαισίου», σημείωσε.

Ανάμεσα σε άλλα, ανακοίνωσε:

– Δημιουργία τεράστιας σε μέγεθος Υπηρεσίας Δίωξης του Οικονομικού Εγκλήματος, στην οποία θα συμπεριληφθεί και η Υπηρεσία Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με στόχος «να χτυπήσει παντού και με κάθε τρόπο το οικονομικό έγκλημα και το βρόμικο χρήμα».

Ads

– Επανασύσταση και λειτουργία της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου, της γνωστής υπηρεσίας των Αδιάφθορων, με στόχο τον εντοπισμό και την πάταξη φαινόμενων εσωτερικής διαφθοράς στην Αστυνομία.

– Αναδιάρθρωση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας με πλήρη και εκ βάθρων επανασχεδιασμό, χωρίς να επανέλθουν στην υπηρεσία αυτοί αξιωματικοί, που πλέον έχουν συνταξιδοτηθεί. Ο υπουργός τόνισε με έμφαση οτι δεν παρέλαβε κανένα φάκελλο και δεν είχε καμία ενημέρωση σχετικά με τα θέματα τρομοκρατίας.

– Αντικατάσταση της ηγεσίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, με στόχο να τεθεί η υπηρεσία στην προστασία εθνικών τομέων, όπως είναι η αποστολή της και έτσι να αναβαθμιστεί ο ρόλος της.

– Αντιμετώπιση του οργανωμένου Εγκλήματος με ριζικό τρόπο.

– Πλήρη και στενή συνεργασία με το Συνήγορο του Πολίτη στην έκθεση του οποίου αναφέρεται συγκεκριμένα και για συγκεκριμένες αιτίες το Υπουργείο. Τις αρμοδιόητες για το Συνήγορο του Πολίτη, το «τράφικινγκ», τις διοικητικές ευθύνες, τη λειτουργία τεχνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών Πληροφορικής και άλλους τομείς, αναλαμβάνει με καταμερισμό αρμοδιοτήτων ο υφυπουργός, Σπ. Βούγιας, ο οποίος, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για την επιλογή του και διαβεβαιωσε ότι είχε και θα έχει άριστη σχέση και συνεργασία με τον κ. Χρυσοχοίδη.

Ταυτόχρονα, προανήγγειλε την κατάργηση του σώματος της Αγροφυλακής.

Ο ίδιος δήλωσε ιδιαίτερα λυπημένος με τη διάλυση -για την οποία έκανε λόγο- του Πυροσβεστικού Σώματος:

«Έχει γίνει μεγάλο κακό στο Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο παρουσιάζει εικόνα κομματικής διάλυσης. Είναι κρίμα γιατί έχει αναδείξει ηγετικές φυσιογνωμίες, όπως ο κ.Φούρλας, και έχει δώσει δείγματα ηρωισμού και αυταπάρνησης στην υπηρεσία του πολίτη. Είναι τρομερό το γεγονός ότι για τις μεγάλες φωτιές του 2007, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο γυναίκες και παιδιά, δεν έχει υπάρξει πόρισμα. Προφανώς εδώ υπάρχει συγκάλυψη ευθυνών. Συγκρούστηκε μέχρι και πυροσβεστικό όχημα με πολίτες και βρήκαν το θάνατο. Θα γίνει μεγάλη τομή χωρίς κανένα κομματικό κριτήριο. Με είχαν κατηγορήσει και παλαιότερα προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ ότι δεν τους βοήθησα. Όποιος θέλει κομματισμό να πάει στα Κόμματα. Εδώ θα κάνουμε υπηρεσίες στην υπηρεσία των πολιτών και όχι των κομμάτων. Όποιος, στο Πυροσβεστικό και την Αστυνομία, κάνει το καθήκον του, έχει επιτυχίες, εκτός από τα “μπράβο” θα προάγεται».

Αναφορικά με την παράνομη μετανάστευση, δήλωσε:

«Το θέμα αυτό θα πάει τον Δεκέμβριο στο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αντιμετωπισθεί. Θα έρθει στην Ελλάδα ως τότε και ο κ. Γκουτιέρεζ από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ και ο επικεφαλής της “Φρόντεξ”. Στόχος μας είναι να πεισθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό. Πρέπει να λειτουργήσουν τρία μέτρα:

1) Αποτελεσματική συνοριοφυλακή.

2) Συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις χώρες διέλευσης των λαθρομεταναστών,όπως είναι η Τουρκία και

3) επανεισδοχή των λαθρομεταναστών στις χώρες προέλευσης. Η επανεισδοχή πρέπει να λειτουργήσει κάτω απο την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Σε συνέντευξή του στο Mega, το πρωί της Παρασκευής, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να υπάρχουν εστίες ανομίας στην πόλη και ότι η ανομία, όπως κι αν εκφράζεται, θα παταχθεί.

Παράλληλα, ο κ. Βούγιας υπογράμμισε πως πλέον θα υπάρχει σαφήνεια εντολών προς την αστυνομία, ώστε να γνωρίζει πως πρέπει να ενεργήσει και να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως άλλοτε να καίγεται η Αθήνα και άλλοτε η εφαρμόζεται καταστολή επί δικαίων και αδίκων.

Στο μεταξύ, η αστυνομία προχωρά από χθες το βράδυ σε επιχειρήσεις – «σκούπα» με προσαγωγές, στην περιοχή των Εξαρχείων.

Τελευταία ενημέρωση από ΑΠΕ στις 16.55