«Κοινωνικά δίκαιες» εισφορές που θα επιβληθούν στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προαναγγέλλοντας νέο νόμο που θα καθιστά αδύνατη την αυθαιρεσία και κατεδάφιση αυθαιρέτων σε ρέματα, δάση, αιγιαλό ή παραλίες.

Ads

Δήλωσε ότι επιταχύνεται η διαδικασία για την κατάρτιση και κύρωση των δασικών χαρτών σε όλη τη χώρα, ότι αναθεωρείται η δασική νομοθεσία, ώστε να γίνει η σύνδεση της με την περιβαλλοντική νομοθεσία και «ανοίγει η συζήτηση για το είναι δάσος αλλά και τι θέλουμε να είναι δάσος».

«Χαράζουμε την κόκκινη γραμμή στην αυθαίρετη δόμηση», συνέχισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, παρατηρώντας ότι «δεν είναι δυνατόν να γκρεμίσεις ένα εκατομμύριο αυθαίρετα κτίσματα, μπορείς, όμως, και επιβάλλεται να εμποδίσεις την ανάπτυξη νέας γενιάς αυθαιρέτων και να γκρεμίσεις αυθαίρετα σε ρέματα, δάση, αιγιαλό ή παραλίες».

Παράλληλα, με εξαίρεση τα αυθαίρετα που προκαλούν μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση, οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων «θα καταβάλλουν με τρόπο κοινωνικά δίκαιο τις οφειλόμενες εισφορές, χωρίς οι νομοταγείς να αισθανθούν αδικημένοι και χαμένοι».

Ads

Προκειμένου να προχωρήσει το πρόγραμμα αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι θα αποσαφηνιστούν οι κανόνες για την πολεοδομημένη γη και θα αποσαφηνιστεί η πολεοδομική ταυτότητα της δημόσιας περιουσίας. «Το υπουργείο προχωρά άμεσα στην πλήρη ανατροπή του σημερινού συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών και για την έγκριση δόμησης θα απαιτούνται πέντε ημέρες και δύο ημέρες για την άδεια οικοδομής».

Παράλληλα, για το θέμα της ΔΕΗ, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι θα προχωρήσει η περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με τη διατήρηση όμως του ελέγχου των κρίσιμων υποδομών της χώρας. Επισήμανε ακόμη ότι θα προχωρήσει εντατικά η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, θα κατατεθεί νομοσχέδιο για το τρίτο ενεργειακό πακέτο, προκειμένου να υπάρξει πρόσβαση στα δίκτυα χωρίς διακρίσεις για τους ιδιώτες ενώ θα προχωρήσει η περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ διατηρώντας τον έλεγχο στις κρίσιμες υποδομές.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση του εθνικού πλούτου της χώρας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και γι’ αυτό συστήνεται εθνικός φορέας για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.