«Είναι πολύ σημαντικό σήμερα να εκπέμψουμε ένα σαφές μήνυμα. Ότι πάμε “φουλ“ στις μεγάλες αλλαγές», επισήμανε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ανοίγοντας τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ads

Ο πρωθυπουργός μίλησε για το πατριωτικό καθήκον που έχει η κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από την κρίση και, παράλληλα, να αξιοποιήσει το χρόνο που έχει για να σταθεί η χώρα στα δικά της πόδια.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου στην εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, που δημιουργούν «τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη σταθερότητα και ασφάλεια για τη χώρα μας. Δικαιώνεται έτσι ο αγώνας, αλλά και οι θυσίες του Ελληνικού λαού».

«Πέραν των απαραίτητων αποφάσεων που θα ληφθούν από τα κοινοβούλια, τις κυβερνήσεις, και στο επίπεδο των διαφόρων θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλουμε και εμείς να προχωρήσουμε γρήγορα στις προτεραιότητες που έχουμε προσδιορίσει, για τους εαυτούς μας, για τη χώρα μας, για την αξιοπιστία μας», συνέχισε.

Ads

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η εκπλήρωση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Ελλάδα θα την κάνουν παραγωγική και ανταγωνιστική και θα δώσουν τη δυνατότητα μιας σίγουρης αναπτυξιακής πορείας, που θα δώσει δουλειές και ευημερία στη χώρα. «Είναι σημαντικό να δώσουμε με σαφήνεια αυτό το στίγμα, εντός της κυβέρνησης, στην ελληνική κοινωνία, και διεθνώς. Ότι προχωρούμε τάχιστα στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις», σημείωσε.

«Ήδη, έχουν γίνει πολλά, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμη τα οποία πρέπει να γίνουν, χτυπώντας τα προβλήματα στη ρίζα τους», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ενώ επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο να εμπεδωθεί το αίσθημα δικαίου με κανόνες ευνομίας και διαφάνειας, ζητώντας σύμπνοια και συνεχή συνεργασία από όλα τα μέλη της κυβέρνησης.

«Να περάσουμε αυτά τα μηνύματα και στην ελληνική κοινωνία και να στηλιτεύσουμε κάποιες πρακτικές από κάποιες μικρές ομάδες, που προσπαθούν να συντηρήσουν την ανομία ή την αυθαιρεσία ή κάποια προνόμια, ως δικαίωμά τους».

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης να μην δίνουν τροφή με δευτερεύοντα ή τριτεύοντα θέματα, γιατί αδικείται το τεράστιο έργο το οποίο γίνεται και τους κάλεσε να μην ασχολούνται με σενάρια εκλογών. «Ας μην ασχολούμαστε λοιπόν με όλα τα σενάρια που έρχονται και επανέρχονται, περί εκλογών ή συγκυβερνήσεων. Πρέπει πλέον να επικεντρωθούμε στη δουλειά μας. Θα κριθούμε όχι από δηλώσεις αλλά από τις επιδόσεις μας στη δουλειά, με τόλμη και αποφασιστικότητα», ανέφερε.

Επέστησε δε την προσοχή όλων στο γεγονός ότι τα διεθνή ΜΜΕ έχουν στρέψει την προσοχή τους στην χώρα μας και, όπως τόνισε, «κάθε τι που λέγεται, αναπαράγεται. Όποια ανευθυνότητα λέγεται από οποιονδήποτε σχολιαστή, μπορεί πολύ εύκολα να αναπαράγεται και να πολλαπλασιάζεται. Αυτό σημαίνει ότι, τα μηνύματα που πρέπει να στέλνουμε, πρέπει να είναι όσο πιο σαφή γίνεται. Αλλιώς, είναι πολύ εύκολο να ζήσουμε ξανά την αναπαραγωγή ενός στερεότυπου, μιας προκατάληψης για το τι σημαίνει Ελλάδα, τι σημαίνει Έλληνας, τι σημαίνει ελληνική κοινωνία, ενώ αυτό έχουμε καταφέρει να το αντιστρέψουμε».