Στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο και θα ακολουθήσουν τρεις συνεδριάσεις, προκειμένου να ψηφιστεί την Τετάρτη, ενώ μαζικές απεργίες και κινητοποιήσεις θα πραγματοποιήσουν τις ίδιες μέρες, 28 και 29 Ιουνίου, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, και «αγανακτισμένοι». Την πεποίθησή του πως η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ «θα κάνει το καθήκον της στο μέλλον» εξέφρασε ο πρωθυπουργός, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος έθεσε ως προϋπόθεση αναδιαπραγμάτευσης των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς τους πιστωτές της την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, αποκρούοντας τη σχετική ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ. Διευρυμένη πλειοψηφία και ονομαστική ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο ζητούν ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ επανέλαβε πως θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, σημειώνοντας, ωστόσο, πως συμφωνεί με τους στόχους του. Την ίδια ώρα, με τις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο.

Ads

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι το κενό των 600 εκατ. ευρώ που αφήνει η υπαναχώρηση στο θέμα των αποδείξεων θα καλυφθεί με 300 εκατ. από μια «πιο αισιόδοξη αλλά ρεαλιστική εκτίμηση των εσόδων του 2011 και 300 εκατ. από περαιτέρω περικοπές δαπανών». Σημείωσε ακόμη πως θα καταθέσει στη συνέχεια της συνεδρίασης τις διορθώσεις που έχουν γίνει στους πίνακες για να καλυφθεί αυτό το κενό, οι οποίες «έχουν συμφωνηθεί και με την τρόικα».

Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι προκειμένου να καλυφθεί το κενό των 600 εκατ., η είσπραξη του ειδικού ελαχίστου τέλους άσκησης ελευθέρου επαγγέλματος, «το οποίο ίσχυε ούτως ή άλλως από 1-1-2011, προβλέφθηκε ειδικά για φέτος χαμηλότερο ύψος του τέλους αυτού στα 300 ευρώ. Στην παρ. 6 το σχέδιο που μοιράστηκε την Παρασκευή στα κόμματα, έλεγε ότι το τέλος ισχύει από το 2011. Άρα θα ήταν από 400 ευρώ μέχρι 500 ευρώ όπως τα επόμενα χρόνια. Έτσι θα συγκεντρωθούν 300 εκατομμύρια, ενώ τα υπόλοιπα 300 συγκεντρώνονται από πρόσθετες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες του έτους 2011».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του εξέφρασε την πεποίθησή του πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ «θα κάνει το καθήκον της στο μέλλον», τονίζοντας πως η ψηφοφορία για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, «δεν είναι απλώς εθνική και πατριωτική υποχρέωση, αλλά ευκαιρία για όλες τις δυνάμεις που θέλουν να αφήσουν πίσω τους την κρίση, που θέλουν τις μεταρρυθμίσεις, που θέλουν καλύτερη πατρίδα».

Ads

«Δεν ζητώ να ακούσετε τις έξωθεν πιέσεις, αλλά την ψυχή σας, την πατριωτική σας συνείδηση. Η ψήφος στο μεσοπρόθεσμο, είναι η μοναδική ευκαιρία που έχει η χώρα μας να ορθοποδήσει. Αυτό είναι το μεσοπρόθεσμο – το αναγκαίο ενδιάμεσο στάδιο να λειτουργήσει η χώρα. Κτίζουμε με σκληρή δουλειά την αξιοπιστία μας. Γιατί το έλλειμμα αξιοπιστίας, είναι το βασικό έλλειμμα της χώρας» ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Τους 10 λόγους για τους οποίους η Νέα Δημοκρατία καταψηφίζει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής εξέθεσε κατά την ομιλία του επί του νομοσχεδίου ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρ. Σταϊκούρας, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα ότι συμφωνεί με τους στόχους του, την δημοσιονομική εξυγίανση και τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά δεν πιστεύει ότι με τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση θα τους πετύχει.

Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως το Μεσοπρόθεσμο αποτελεί την πιο έμπρακτη ομολογία της κυβέρνησης ότι απέτυχε και κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση να υιοθετήσει τις προτάσεις της ΝΔ (η οποία εδράζεται σε τρεις πυλώνες: την επανεκκίνηση της Οικονομίας, την επίτευξη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και τις πολιτικές απομείωσης του δημοσίου χρέους μέσω και της αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου) και να διαπραγματευτούν μαζί «σκληρά και πολυμέτωπα».

Διευρυμένη πλειοψηφία για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από 180 βουλευτές, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθασοπούλος, κατέθεσε πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας και αμέσως μετά ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματός του από την συζήτηση και την επιστροφή του κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας. Ο κ. Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο λαιμητόμο, ενώ έκανε λόγο για την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης που έχει εξαπολύσει, όπως είπε, «μια πρωτοφανή, βάρβαρη επίθεση ενάντια στο σύνολο των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων του ελληνικού λαού και των εργαζομένων».

Ονομαστική ψηφοφορία αλλά και διευρυμένη πλειοψηφία για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος ζήτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Παύλος Μαρκάκης, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέτει συνειδητά εκβιαστικά ψευτοδιλήμματα.

Για ψευδεπίγραφο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μακροχρόνιας λιτότητας, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ψήφισή του με διευρυμένη πλειοψηφία και προαναγγέλλοντας ότι θα καταθέτει ονομαστικές ψηφοφορίες σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Παράλληλα επέκρινε έντονα τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θόδωρου Πάγκαλου κάνοντας λόγο για επικίνδυνη προσπάθεια τρομοκράτησης του ελληνικού λαού.

Σημειώνεται πως το Μεσοπρόθεσμο εισήχθη σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλή, με αντιδράσεις εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ και σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας, αλλά και ισχυρές πιέσεις από την Ε.Ε. προς την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να το ψηφίσουν ως προϋπόθεση για την οικονομική στήριξη στη χώρας μας. Η ψηφοφορία του έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη. Σήμερα κατατέθηκε και ο εφαρμοστικός νόμος, ο οποίος την Τρίτη θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Θα ακολουθήσει η συζήτησή του στην Ολομέλεια την προσεχή Τετάρτη και η ψηφοφορία στην Ολομέλεια προγραμματίζεται για την Πέμπτη το πρωί.

Το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός θα τεθούν σε ψηφοφορία ως απλά νομοσχέδια, επομένως απαιτείται πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών ενώ το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ διευκρίνισαν ότι θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία και θα ζητήσουν αυτή να είναι ονομαστική.

Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί ανασφάλεια για τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου, καθώς από τους 155 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τουλάχιστον τρεις έχουν εκφράσει επιφυλάξεις. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι Παναγιώτης Κουρουμπλής, Θωμάς Ρομπόπουλος και Χρύσα Αράπογλου, ενώ ο βουλευτής Κοζάνης Αλέκος Αθανασιάδης έχει καταστήσει σαφές ότι θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, δίχως να παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα, ενώ ενδεικτική του κλίματος στο κυβερνών κόμμα είναι η παραίτηση του πρώην γ.γ. Ενημέρωσης των κυβερνήσεων Σημίτη, Γιάννη Νικολάου από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Πάντως, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Σαλαγιάνης δήλωσε σήμερα στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ πως «ποτέ δεν υπονόησα ότι θα καταψηφίσω το Μεσοπρόθεσμο», ενώ «κατά συνείδηση» επισήμανε ότι θα ψηφίσει για το Μεσοπρόθεσμο ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης.

Δείτε επίσης: Ασκήσεις ισορροπίας για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου