Οικουμενική κυβέρνηση ή κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας πρότεινε στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε τηλεφωνική τους συνομιλία το μεσημέρι της Τετάρτης. Μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην είναι ο ίδιος πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης.

Ads

Όπως μετέδωσε νωρίτερα κατ’ αποκλειστικότητα το tvxs.gr, στην 20λεπτη τηλεφωνική συνομιλία τους, ο πρωθυπουργός ανέφερε στον Αντώνη Σαμαρά ότι είναι διατεθειμένος να προχωρήσει είτε σε οικουμενική κυβέρνηση είτε σε μια κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν απέρριψε την πρόταση Παπανδρέου, επισημαίνοντας ωστόσο πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει με τον ίδιο πρωθυπουργό. Σύμφωνα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε πως δεν τον ενδιαφέρει να είναι αυτός πρωθυπουργός, αρκεί όλες οι πολιτικές δυνάμεις, μπορέσουν να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένους πολιτικούς στόχους, υπάρξουν χρονικές δεσμεύσεις για τις διαπραγματεύσεις και τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.

Ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι αν δεν υπάρξει μια τέτοια συμφωνία, ο ίδιος «είναι αποφασισμένος να παραμείνει στη θέση του και να κάνει τη δουλειά του, ως εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του».

Ads

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ πάντως ξεκαθάρισε στον πρωθυπουργό πως προϋπόθεση για να υπάρξει μια οικουμενική κυβέρνηση είναι να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Οι προϋποθέσεις που έθεσε ο κ. Σαμαράς είναι ακόμη:

*μετά την επαναδιαπραγμάτευση να γίνουν εθνικές εκλογές
*να εξευρεθεί πρωθυπουργός πρόσωπο κοινής αποδοχής
*να καταργηθεί ο νόμος για το μεταναστευτικό

Το απόγευμα θα υπάρξει και νέα τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πλευρών.

Την είδηση επιβεβαιώνει και το Reuters, το οποίο επικαλείται δηλώσεις υψηλόβαθμης κυβερνητικής πηγής, που επισήμανε στο πρακτορείο πως ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε στον κ. Σαμαρά πρόθυμος να παραιτηθεί προκειμένου να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας. Ωστόσο, η παραίτηση θα γίνει μόνο εφόσον υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο και συμφωνημένοι στόχοι για τη νέα κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός είχε την Τετάρτη τηλεφωνική επικοινωνία με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Στις επαφές του με τον Φ. Κουβέλη και την Ντ. Μπακογιάννη, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κατάσταση της χώρας είναι δραματική και ότι χωρίς συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Πρόσθεσε ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε ριζικές θεσμικές αλλαγές στο τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας, της οικονομίας κτλ και άφησε να εννοηθεί ότι θα δεχόταν μια κυβέρνηση συνεργασίας με συμμετοχή προσωπικοτήτων ή και στελεχών από άλλα κόμματα. Με τον Α. Τσίπρα η συζήτηση δεν προχώρησε σε βάθος: ο κ. Παπανδρέου έκανε επίσης λόγο για πρωτοβουλίες αλλαγής του σκηνικού, με τον πρόεδρο του Συνασπισμού να θέτει αμέσως θέμα μνημονίου, όπως άλλωστε έκανε και ο Φ. Κουβέλης.

Με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Φώτη Κουβέλη που δεν αρνήθηκαν το διάλογο, δεν κλείστηκαν συγκεκριμένα ραντεβού, καθώς ο πρωθυπουργός είπε ότι θα συζητούσε και με τους υπόλοιπους αρχηγούς και ότι θα επικοινωνούσε μετά το διάγγελμα του ξανά μαζί τους. Αλλά το γεγονός ότι στη τηλεφωνική ομιλία με τον κ. Σαμαρά ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραχωρήσει την πρωθυπουργία, αλλάζει ριζικά όλα τα δεδομένα.