Δεν υπάρχει καμία έγγραφη λίστα υπηρεσιών ή βαρδιών για την παρακολούθηση του σπιτιού στο Χαλάνδρι, καμία αναφορά αποτελεσμάτων επιτήρησης, η ενημέρωση των ανωτέρων γινόταν προφορικά, ενώ οι σακούλες απορριμμάτων με το «ύποπτο περιεχόμενο» που αποτελούν βασικά πειστήρια της υπόθεσης από τρεις έγιναν…τέσσερις. Αυτά προκύπτουν από τη χθεσινή εξέταση του προϊσταμένου του τμήματος Εσωτερικής Τρομοκρατίας της Αντιτρομοκρατικής, Παρασκευά Χηνόπουλου, βασικό μάρτυρα κατηγορίας στη δίκη για τους «Πυρήνες της Φωτιάς».

Ads

Ο Π. Χηνόπουλος ήταν επικεφαλής των αστυνομικών που είχαν θέσει υπό επιτήρηση το σπίτι, που αργότερα χαρακτηρίστηκε ως «γιάφκα», του κατηγορουμένου Χ. Χατζημιχελάκη στο Χαλάνδρι. Εξεταζόμενος χθες από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, συνήγορο της Κ. Καρακατσάνη, επέμενε ότι οι σακούλες απορριμάτων ήταν τρεις. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση κατασχεθέντων ήταν τέσσερις.

Όταν η συνήγορος επικαλέστηκε την παραπάνω έκθεση, ο ίδιος είπε, όπως αναφέρει η «Καθημερινή»:

Συνήγορος: Πώς το εξηγείτε;
Μάρτυρας: Αν αυτοί έβγαλαν μία από μέσα και έγιναν τέσσερις…
Συνήγορος: Κάνετε συχνά τέτοια «μαγικά» στην υπηρεσία; Πώς μπορούμε να ξέρουμε ότι δεν βάλατε εσείς στοιχεία στις σακούλες;
Μάρτυρας.: Δεν υπάρχει καμία υπηρεσία ή σύστημα που θα μας βάλει να κάνουμε σκευωρία. Δεν είμαι κυνηγός κεφαλών.
Συνήγορος: Περιγράφετε τρεις σακούλες και κατάσχονται τέσσερις, επικοινωνείτε το επίμαχο βράδυ με έναν άνθρωπο που μεσολαβεί στις συνεννοήσεις και πια έχει πεθάνει, είστε αναρμόδιοι για κατασχέσεις και παρακολουθήσεις, αλλά τις κάνετε. Ποιος εγγυάται ότι δεν έχει γίνει παραβίαση;

Ads

Παράλληλα, ο επικεφαλής αστυνομικός υποστήριξε ότι ενημέρωνε τους ανώτερούς του μόνο προφορικά, ότι οι υφιστάμενοί του που επιτηρούσαν το σπίτι έπιαναν βάρδια κατόπιν εντολής του, χωρίς όμως να καταγράφεται πουθενά τι έκανε ακριβώς ο κάθε αστυνομικός και τι παρατηρούσε.

Επίσης, δήλωσε ότι από τους περίπου είκοσι άνδρες οι οποίοι απασχολήθηκαν στην επιτήρηση θυμάται μόνο τους τρεις, που εξετάστηκαν ως μάρτυρες. Αναφερόμενος στη συνέχεια στο διήμερο πριν από την επέμβαση της αστυνομίας στο σπίτι, σύμφωνα με το «Βήμα», κατέθεσε ότι οι άνδρες που παρακολουθούσαν το ακίνητο και βρίσκονταν υπό τις εντολές του, ανέφεραν ότι υπήρχε «ύποπτη αυξημένη κινητικότητα» στο ακίνητο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα υλικά που βρέθηκαν στις σακούλες, οδήγησαν στην επέμβαση στο σπίτι. Όταν οι συνήγοροι ζήτησαν τα ονόματα των αστυνομικών που έδωσαν τις πληροφορίες για την «ύποπτη αυξημένη κινητικότητα», καθώς οι τρεις που έχουν ήδη καταθέσει δεν ανέφεραν κάτι τέτοιο, ο προϊστάμενος δήλωσε ότι δεν τους θυμάται. Μετά από αρκετή πίεση των συνηγορων να κατονομάσει έναν ακόμα αστυνομικό, ο προϊστάμενος θυμήθηκε έναν, ο οποίος ωστόσο αποβίωσε το καλοκαίρι του 2010.

«Δεν μπορείτε να θυμηθείτε κανένα όνομα, αλλά είχατε μια αναλαμπή που αφορούσε τον εκλιπόντα. Δεν μπορώ να μην το επισημάνω αυτό», σχολίασε η κ. Κωνσταντοπούλου η οποία ζήτησε την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του μάρτυρα. Η εξέταση του από τους συνηγόρους υπεράσπισης θα ολοκληρωθεί αύριο.