Το δέκατο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, εκτός απ’ το ότι ανανέωσε τη θητεία στην πλειοψηφία των δυνάμεων που βρίσκονται στην ηγεσία της Ομοσπονδίας, ανέδειξε μία νέα συλλογικότητα. Πρόκειται για το «Δίκτυο Πανεπιστημιακών», στο οποίο συμμετέχουν καθηγητές που είχαν στηρίξει τη διοίκηση της Ομοσπονδίας κατά την περίοδο των αγώνων για την μη αναθεώρηση του Άρθρου 16 και που σήμερα απορρίπτουν το κείμενο «διαβούλευσης» και αντίκεινται στο διάλογο με το Υπ. Παιδείας.

Ads

Της Κωνσταντίνας Τσιλομελέκη

«Το Δίκτυο Πανεπιστημιακών συγκροτήθηκε ως συλλογικότητα, μέσα στο 10ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ. Οι θέσεις μας είχαν ήδη εκφραστεί, μετά το προηγούμενο Συνέδριο, μέσα από ένα διαδικτυακό τόπο, το «Δίκτυο Πληροφόρησης και Συντονισμού για το πανεπιστημιακό κίνημα», αλλά και πριν από αυτό, από τους αγώνες που κάναμε ενάντια στην αναθεώρηση του Άρθρου 16 και στον νόμο Γιαννάκου» σημειώνει, μιλώντας στο tvxs.gr, η Τίνα Ζορμπαλά, από το Δίκτυο Πανεπιστημιακών.

Αφορμή για την ανάδειξη της νέας συλλογικότητας αποτέλεσε η σύγκλιση απόψεων πολλών πανεπιστημιακών, οι οποίοι είναι καταρχήν «κάθετα αντίθετοι με το σχέδιο ολοκληρωτικής κατεδάφισης του δημόσιου, δωρεάν και δημοκρατικού χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που εκφράζεται μέσα από το κείμενο «διαβούλευσης»».

Ads

«Η άμεση απόσυρση του κειμένου «διαβούλευσης» είναι βασικό κοινό μας σημείο. Έχουμε επιλέξει να συμπορευτούμε με το φοιτητικό κίνημα, με τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια και με τους εκπαιδευτικούς των άλλων βαθμίδων. Θα συμπορευτούμε όμως, και με όλους τους εργαζομένους για την αποτροπή του εργασιακού μεσαίωνα που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση. Είμαστε αντίθετοι στη διαβούλευση με αυτή την κυβέρνηση που προσπαθεί να παγιδέψει και να συντρίψει κάθε κοινωνική ομάδα που αντιστέκεται, ενώ παράλληλα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την δήθεν ανοικτή διαβούλευση που επικαλείται. Εμείς υπερασπιζόμαστε τις διεκδικήσεις και τις κατακτήσεις του πανεπιστημιακού κινήματος και απευθυνόμαστε ξεκάθαρα σε αυτούς που αρνούνται να δουν το πανεπιστήμιο ως χώρο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, σε αυτούς που δεν συμπεριφέρονται ως μία κοινωνική ελίτ. Αυτά είναι σημεία που ενώνουν όλους εμάς, οι οποίοι βρεθήκαμε στους δρόμους, αλλά και μέσα στις γενικές συνελεύσεις των Τμημάτων και των Συλλόγων μας. Με βάση αυτά αποφασίσαμε να κατέβουμε, ως μία ξεχωριστή συλλογικότητα» υπογραμμίζει η κ. Ζορμπαλά.

Το Δίκτυο Πανεπιστημιακών στήριξαν με την ψήφο τους 24 σύνεδροι και θα εκπροσωπηθεί στη νέα Διοικούσα Επιτροπή από τρία μέλη του: τον Σταύρο Γούτσο από το Πανεπιστήμιο Πατρών, την Τίνα Ζορμπαλά από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τον Τάκη Πολίτη από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο οποίος θα είναι και μέλος της νέας Εκτελεστικής Γραμματείας. «Εμείς απευθυνθήκαμε στους πανεπιστημιακούς, με αυτές τις θέσεις, και υπήρξε η συγκεκριμένη ανταπόκριση που για μας είναι πολύ ενθαρρυντική. Αυτό που θέτουμε ως στόχο, δεν είναι απλά να έχουμε εκπροσώπους στη Διοικούσα Επιτροπή και στην Εκτελεστική Γραμματεία, αλλά να προχωρήσουμε κινηματικά μαζί με όλους αυτούς τους συναδέλφους που νοιώθουν να εκφράζονται από τις θέσεις μας, μαζί με αυτούς που δεν βλέπουν το πανεπιστήμιο ως ένα χώρο για επιχειρηματικές δραστηριότητες. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν «χτυπάει» μόνο το πανεπιστήμιο. Υψώνει ταξικά τείχη εναντίον των εργαζομένων και τείχη καταστολής ενάντια σε όποιον διεκδικεί, αγωνίζεται και απεργεί. Με όλες τις κοινωνικές ομάδες που αγωνίζονται πρέπει να πορευτούμε αυτή τη στιγμή» σημειώνει η κ. Ζορμπαλά.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, το Δίκτυο Πανεπιστημιακών επιχείρησε να «ανοίξει» ουσιαστική συζήτηση για το κείμενο «διαβούλευσης» και την κυβερνητική πολιτική στα πανεπιστήμια, τη στιγμή που η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας «έκανε ό,τι μπορούσε για να γίνει η συζήτηση με την ελάχιστη δυνατή συμμετοχή συνέδρων, εντελώς επιφανειακή και ανώδυνη για την κυβέρνηση».

Η πρόταση που κατέθεσαν το Δίκτυο και η Συσπείρωση για ψηφοφορία επί του κειμένου «διαβούλευσης», απορρίφθηκε από το προεδρείο με αποτέλεσμα να αποχωρήσει το 1/3 των συνέδρων. «Μέσα στο Συνέδριο εκφράστηκαν δύο διαφορετικές λογικές, τόσο όσον αφορά τη συνδικαλιστική πρακτική, αλλά και σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή στα κοινά. Αυτό που ήθελε, και τελικά πέτυχε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, ήταν να μετατρέψει το Συνέδριο σε μία απομαζικοποιημένη διαδικασία στο τέλος της οποίας θα έρχονται οι ψηφοφόροι να επικυρώνουν τις θέσεις της ηγεσίας. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι μαζικές διαδικασίες, ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων, σύνθεση θέσεων σε κινηματικό πλαίσιο και κοινές δράσεις, όχι μόνο ψηφοφορίες. Εντέλει, πάρθηκαν αποφάσεις από μία οριακή πλειοψηφία και οι θέσεις που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου ήταν πολύ πιο «πίσω» από τις θέσεις που πήρε η Σύνοδος των Πρυτάνεων» υπογραμμίζει ο Τάκης Πολίτης από το Δίκτυο.

Παράλληλα, η Τίνα Ζορμπαλά τονίζει ότι «αυτό που κατάφερε η πλειοψηφία της απερχόμενης Διοικούσας Επιτροπής, και συγκεκριμένα οι παρατάξεις ΚΙΠΑΝ, ΑΡΜΕ και ΑΣΚΕΥ, που πολιτικά πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, στη Δημοκρατική Αριστερά και στη δεξιά ήταν να προχωρήσει σε μία «λάιτ» κριτική των κυβερνητικών μέτρων, που ουσιαστικά στρώνει το χαλί για εφαρμογή αυτής της πολιτικής στα πανεπιστήμια».

Το Δίκτυο Πανεπιστημιακών θα συμπορευτεί με φοιτητές, καθηγητές, αλλά και με όλες τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται. Ο κ. Πολίτης τονίζει πως «είναι ξεκάθαρο από την πλευρά μας ότι, με αυτήν την κυβέρνηση, η οποία μέσα στον χρόνο διακυβέρνησής της έχει αποδειχθεί πολλές φορές αφερέγγυα, ψευδόμενη και αναξιόπιστη, δεν μπορούμε να κάνουμε κανέναν διάλογο. Δεν ζητάμε μόνο την απόσυρση του κειμένου «διαβούλευσης», αλλά δεν συζητήσουμε -επάνω σε οποιαδήποτε βάση- θεσμικά ζητήματα των πανεπιστημίων. Θεωρούμε ότι η πρωτοφανής ένταση των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης, καθιστά απολύτως απαραίτητη την σύνδεση και τον συντονισμό των αναγκαίων αγώνων της πανεπιστημιακής κοινότητας με τους επερχόμενους αγώνες ολόκληρης της κοινωνίας. Θεωρούμε ότι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης αυτής της επίθεσης –γενικά απέναντι στην κοινωνία και ειδικά απέναντι στο πανεπιστήμιο- είναι η ανατροπή συνολικά της κυβερνητικής πολιτικής, η ανατροπή της πολιτικής του μνημονίου και της τρόικας, και δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προς αυτήν την κατεύθυνση» ενώ, η Τίνα Ζορμπαλά επισημαίνει πως «δεν είναι δυνατόν το ζήτημα της παιδείας, των πανεπιστημίων και των σχολείων να αφορά μόνο πανεπιστημιακούς, καθηγητές, φοιτητές και μαθητές. Ο μόνος ελπιδοφόρος δρόμος είναι να προχωρήσουμε σε συντονισμό μαζί με όλους σε μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις διαρκείας».