Την απόφαση να μην αποχωρήσουν από το παλιό κτίριο της Νομικής Σχολής έλαβαν οι 300 περίπου μετανάστες απεργοί πείνας, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση που τους έγινε από την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών να μετεγκατασταθούν σε άλλο κτίριο δεν διασφαλίζει την κινητοποίησή τους. Λίγα μόλις λεπτά μετά, η Τροχαία απέκλεισε την οδό Σόλωνος και στην ευρύτερη περιοχή έκαναν την εμφάνισή τους αστυνομικές δυνάμεις.

Ads

Όπως δήλωσε στο tvxs.gr η κ. Λουκία Κοτρωνάκη, εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους μετανάστες, οι τελευταίοι συνεδρίασαν και αποφάσισαν να μην εγκαταλείψουν το κτίριο της Σόλωνος. Θα ακολουθήσει και συνεδρίαση της Πρωτοβουλίας στις 19:00 το απόγευμα για το ίδιο θέμα.

Σύμφωνα με την απόφαση της συνέλευσης των απεργών πείνας, οι λόγοι απόρριψης της πρότασης της πρυτανείας είναι 3:

1 Στον προτεινόμενο χώρο μπορούν να είναι μέσα μόνο οι απεργοί και όχι οι αλληλέγγυοι,
2. ο χώρος θα φρουρείται από την αστυνομία, γεγονός που όχι μόνο δεν θα λύσει τα προβλήματα, αλλά θα δημιουργήσει εντάσεις, και
3. η προτεινόμενη λύση είναι μόνο προσωρινή και όχι μόνιμη.

Ads

Οι απεργοί πείνας δηλώνουν ότι παραμένουν ανοιχτοί σε προτάσεις, οι οποίες όμως θα πληρούν τους όρους του αγώνα αλλού με όσους αλληλέγγυους το επιθυμούν. Καλούν, παράλληλα, σε συγκέντρωση αλληλεγγύης, αύριο, Παρασκευή, έξω από τη Νομική. Επαναλαμβάνουν, τέλος, ότι δεν συντρέχει ζήτημα ασύλου.

Ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Νίκος Γιαννόπουλος δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως οι μετανάστες θα παραμείνουν στο κτίριο, «διότι αφενός θεωρούν ότι δεν ενοχλούν κανέναν, δεδομένου ότι στο κτίριο δεν γίνονται μαθήματα, και αφετέρου διότι εκτιμούν ότι το άλλο κτίριο, που τους προτάθηκε, δεν πληροί τις προδιαγραφές (σσ.ασφαλείας), που είχαν συμφωνηθεί».

Υπενθυμίζεται πως η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με 4 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις είχε προτείνει τη μεταφορά των μεταναστών σήμερα σε άλλο κτίριο, στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο πληρεί όλες τις συνθήκες υγιεινής. Πληροφορίες ανέφεραν ότι πρόκειται για ένα νεοκλασικό κτίριο, στη συμβολή των οδών Πατησίων και Ηπείρου και ανήκει σε ιδιώτη. Το κτίριο επισκέφθηκε νωρίτερα ομάδα από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και στη συνέχεια να καταλήξει σε απόφαση.

«Ο ΛΑ.Ο.Σ. επικοινώνησε με όλα τα μεγάλα κεντρικά ξενοδοχεία πολυτελείας των Αθηνών, προκειμένου να διατεθούν 270 σουίτες για τους προσωρινούς ”ενοίκους” της Νομικής Σχολής. Δυστυχώς, ελεύθερες είναι μόλις 21. Παρακαλούμε τους υψηλούς προσκεκλημένους του ΣΥΡΙΖΑ να καταδεχτούν απλά δωμάτια με πρωινό και καθημερινή πλήρη εξυπηρέτηση», ήταν το σχόλιο του Λα.Ο.Σ. στην άρνηση των μεταναστών να μετεγκατασταθούν.

Νωρίτερα σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε πως «Με εκβιασμούς και βίαιες καταστάσεις η ελληνική πολιτεία δεν ενεργεί», και πρόσθεσε πως «αυτοί οι μετανάστες, άσχετα αν είναι νόμιμοι ή λαθραίοι, γίνονται θύματα και εργαλεία σε μικροπολιτικές κάποιων, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τη δυστυχία αυτών των ανθρώπων, προσπαθούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη, να δημιουργήσουν εντάσεις βίαιες, ώστε πραγματικά να έχουμε μια Αθήνα διαφορετική, με επεισόδια, αναστάτωση και με πιο δραματικές συνέπειες από αυτές που ζούμε».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «αστυνομία και η πολιτεία έκαναν το καθήκον τους», εξηγώντας ότι εφόσον δεν υπήρχε καμία επίσημη πρόσκληση των πρυτανικών αρχών, δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί η είσοδος σε οποιοδήποτε επίσημο πανεπιστημιακό ίδρυμα. «Οι νόμοι είναι νόμοι και εμείς ζητάμε την εφαρμογή των νόμων», τόνισε.

«Δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για να παραταθεί μια κατάσταση που δεν είναι προς όφελος ούτε για τη χώρα ούτε για κανέναν», τόνισε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «κατάχρηση και καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου από ομάδα μεταναστών που οδηγήθηκε εκεί και καθοδηγήθηκε από συγκεκριμένες οργανώσεις και πολιτικές δυνάμεις».