Το αργότερο έως τις 10 Ιανουαρίου καλούνται να υποβάλλουν αιτήσεις μετάταξης οι υπάλληλοι των 75 συγχωνευόμενων ή υπό κατάργηση οργανισμό και υπηρεσιών του δημοσίου, σύμφωνα με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος παραμονή Χριστουγέννων. Σε αντίθετη περίπτωση θα αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο της απόλυσης.

Ads

Στο μεταξύ, με άλλη εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών, Γ. Ραγκούση, με θέμα την αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού στη Δημόσια Διοίκηση, που απεστάλη σήμερα, σε φορείς του δημόσιου τομέα, καλούνται όλα τα υπουργεία, τα Ν.Π.Δ.Δ. και οι Ανεξάρτητες Αρχές, να προβούν σε αναλυτική καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, όσον αφορά τη στελέχωση των υπηρεσιών τους. Δηλαδή, σε καταγραφή των κλάδων και των ειδικοτήτων που παρουσιάζουν ελλείψεις σε προσωπικό, καθώς και των κλάδων και των ειδικοτήτων που απασχολούν προσωπικό, το οποίο δεν αξιοποιείται επαρκώς.

Για τον σκοπό αυτό, θα γίνει ενημερωτική συνάντηση των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων όλων των υπουργείων, με τον υπουργό Εσωτερικών, την Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011.

Την ευθύνη για την καταγραφή θα έχουν οι γενικοί γραμματείς που θα οριστούν και αυτή θα περιλαμβάνει και τους αποσπασμένους υπαλλήλους και το πλεονάζον προσωπικό των υπηρεσιών. Επίσης, σημαντικό ρόλο θα έχει η Ειδική Επιτροπή που συγκροτείται στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σχετικά με τη μεταφορά και τοποθέτηση του προσωπικού αλλά και για τη συνεκτίμηση των προτιμήσεων των ενδιαφερόμενων που θα αναφέρονται στις αιτήσεις τους.

Ads

Επίσης, οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να αποστείλουν τα αιτήματά τους για μόνιμο και εποχικό προσωπικό για το 2011, έτσι ώστε να προγραμματιστούν οι προσλήψεις για το νέο έτος στη λογική της «μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις». Ο προγραμματισμός θα γίνει με βάση τις αποχωρήσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

Όσον αφορά στις μετατάξεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να ακολουθήσει πρακτικές επανεκπαίδευσης υπαλλήλων προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες θέσεις. Όσοι μεταταγούν είναι δυνατόν να αλλάξουν και την ειδικότητά τους παρακολουθώντας ταχύρρυθμα προγράμματα εκπαίδευσης. Αυτό θα εφαρμοστεί αρχικά στους εργαζόμενους του ΟΣΕ, καθώς περίπου 1.000, σε σύνολο 2.700, μεταφέρονται σε υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας. Εξετάζεται το γεγονός διοικητικοί, αφού παρακολουθήσουν σεμινάρια, να αναλάβουν θέσεις σε ταμεία σε εφορίες και φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς ή σε ασφαλιστικά ταμεία.

Οι περίπου 4.500 υπάλληλοι των 75 υπηρεσιών που έχουν καταργηθεί ή συγχωνευτεί με νόμο από τις 8 Δεκεμβρίου είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν αίτηση για μετάταξη μέσα στις προθεσμίες που θα δοθούν, ενώ σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουν να απολυθούν χωρίς αποζημίωση, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία. Οι προθεσμίες που θα δοθούν θα είναι αποκλειστικές και όχι ενδεικτικές. Ακόμα, μέσα σε 15 ημέρες από τη στιγμή που θα τους κοινοποιηθεί η απόφαση, θα πρέπει να παρουσιαστούν στην καινούρια τους υπηρεσία χωρίς χρονοτριβή, καθώς και σε αυτή την περίπτωση κινδυνεύουν με απόλυση.

«Καμία πρόσληψη στο Δημόσιο για μία δεκαετία, μετατάξεις κατά τις ανάγκες της πολιτείας και, σαφέστατα, ένα ενιαίο μισθολόγιο για να μην αδικείται κανείς», ήταν το σχετικό σχόλιο του εκπροσώπου του Λα.Ο.Σ., Κ. Αϊβαλιώτη.