Ads

Χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στα συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων σημειώθηκαν εντάσεις στο κέντρο της Αθήνας, ενώ οι δυνάμεις της αστυνομίας προχώρησαν, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σε 96 προσαγωγές – εκ των οποίων οι 42 μετατράπηκαν σε συλλήψεις – και εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και κρότου λάμψης. Ένταση επικράτησε λίγο πριν τις 20:00 στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου, το σημείο στο οποίο δολοφονήθηκε από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ κινήθηκαν προς τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί στο σημείο και προχώρησαν σε ρίψη δακρυγόνων την ώρα που οι διαδηλωτές τους ζητούσαν να αποχωρήσουν φωνάζοντας «σεβασμός στο νεκρό».

Δύο συλλαλητήρια διοργανώθηκαν Αθήνα ενώ πορείες πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη.

Στην Αθήνα, νωρίς το μεσημέρι, φοιτητές και μαθητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία στη μνήμη του αδικοχαμένου Αλέξανδρου. Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε μετά τη 13.30 στα Προπύλαια.

Ads

Ακολούθησε η δεύτερη πορεία, που διοργάνωσαν το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, η νεολαία ΣΥΝ, η Αντιεξουσιαστική Κίνηση, ΕΕΚ-τροτσκιστές, ΑΝΤΑΡΣΥΑ (εξωκοινοβουλευτική Αριστερά), η Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, ΔΕΑ, η Συσπείρωση Αναρχικών, η Αυτόνομη Πρωτοβουλία Φορτοεκφορτωτών, η Αυτόνομη Μαθητική Πρωτοβουλία, σύλλογοι, σωματεία και συλλογικότητες.

Δυναμικά συλλαλητήρια διοργανώθηκαν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας

Διαβάστε το χρονικό των σημερινών κινητοποιήσεων:

Φωτογραφίες: Δημήτρης Θεοδόσης

21.37: Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η επιμνημόσυνη δέηση από τον συγκεντρωμένο κόσμο στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος. Ακούστηκαν αρκετά συνθήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, ωστόσο, αυτό που κυριαρχούσε ήταν «Δεν έχουμε πει την τελευταία λέξη – Αυτές είναι οι νύχτες του Αλέξη». Οι διαδηλωτές φώναζαν το σύνθημα ρυθμικά χτυπώντας λαμαρίνες που βρίσκονταν πέριξ των κτιρίων στη Τζαβέλα δημιουργώντας έναν θόρυβο που έφτανε σε όλες τις γωνιές της περιοχής.

Στην περιοχή έγινε πάντως εκτεταμένη χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από τα χημικά προήλθε και μια λιποθυμία. Ο περισσότερος κόσμος έχει αποχωρήσει από το σημείο, ενώ μικρή ομάδα διαδηλωτών παραμένει. Περιμετρικά στους δρόμους των Εξαρχείων σημειώνονται αποσπασματικά μικροεντάσεις ενώ η περιοχή βρίσκεται σε αστυνομικό κλοιό.

20.54: Κόσμος βρίσκεται συγκεντρωμένος αυτή τη στιγμή στην οδό Τζαβέλα στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος. Οι αστυνομικές δυνάμεις παρότι παραμένουν στο χώρο επιτρέπουν στον κόσμο να προσεγγίσει το σημείο.

20.53: Απομακρύνθηκαν οι δυνάμεις της αστυνομίας από το Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης μετά από παρέμβαση των πρυτανικών αρχών που επέμειναν ότι δεν υπήρχε λόγος να παραμένουν στο σημείο καθώς δεν υπήρχαν εκτεταμένα επεισόδια. Επιπλέον τα όποια μικροεπεισόδια τερματίστηκαν μετά από παρέμβαση των ίδιων των φοιτητών.

20.43: Πομπή 300 περίπου ατόμων κατευθύνεται αυτή τη στιγμή στο σημείο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η πορεία ξεκίνησε ανέβηκε από Στουρνάρη, πέρασε από την πλατεία Εξαρχείων και κατευθύνεται κατεβαίνοντας τη Θεμιστοκλέους προς τη Τζαβέλλα προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στο σημείο.

20.20: Μικροεπεισόδια μπροστά στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης όπου τα ΜΑΤ βρίσκονται ακριβώς στα όρια του ασύλου. Μέσα στο Πολυτεχνείο βρίσκονται συγκεντρωμένοι φοιτητές.

20.16: Συνεχίζουν να μην αφήνουν τον κόσμο να προσεγγίσει το σημείο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου οι δυνάμεις των ΜΑΤ που έχουν παραταχθεί στους γύρω δρόμους και απωθούν τους διαδηλωτές.

19.43:Ένταση επικρατεί στην συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου όπου πριν από δυο χρόνια δολοφονήθηκε από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο Αλέξανδρός Γρηγορόπουλος. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ κινήθηκαν προς τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο και χωρίς καμιά πρόκληση προχώρησαν σε ρίψη δακρυγόνων την ώρα που οι διαδηλωτές τους ζητούσαν να αποχωρήσουν και φώναζαν “σεβασμός στο νεκρό”.

19.31: Ένταση επικρατεί σε Σύνταγμα, Πολυτεχνείο και Εξάρχεια ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι προσαγωγές σε διάφορα σημεία της πόλης φτάνουν τις 30.

Ευρεία αστυνομική επιχείρηση έγινε στην πλατεία Συντάγματος. Διμοιρία των ΜΑΤ μπήκε από την είσοδο του μετρό δίπλα στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και βγήκε από την είσοδο στην πλατεία Συντάγματος. Την εμφάνισή τους έκαναν αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ, οι οποίοι προχώρησαν σε αρκετές προσαγωγές. Προσαγωγές έγιναν και σε καφετέρια στην πλατεία Συντάγματος.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην πλατεία Εξαρχείων όπου δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν κυκλώσει την περιοχή. Έχει γίνει χρήση δακρυγόνων ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έριξαν και πέτρες προς τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές.

Εν τω μεταξύ γύρω στις 19:30 το απόγευμα ένας νεαρός που είχε ακινητοποιηθεί από αστυνομικό προσπάθησε να ξεφύγει. Ο αστυνομικός τον έριξε κάτω και άρχισε να τον χτυπάει με το πόδι του στην κοιλιά. Διαδηλωτές και αστυνομικοί έσπευσαν να τον σταματήσουν.

19.09: Μικρή ένταση επικρατεί στο Σύνταγμα. Το ίδιο συμβαίνει και στην περιοχή του Πολυτεχνείο, όπου υπήρξε φωτιά σε σταθμευμένο αυτοκίνητο, όπου υπήρξε επέμβαση της πυροσβεστικής. Κάποιοι έχουν συγκεντρωθεί στο κτίριο του Πολυτεχνείου, ενώ κάποιοι έχουν απωθηθεί από τις ομάδες των ΜΑΤ προς την περιοχή των Εξαρχείων.

Ηρεμία επικρατεί στο Πανεπιστήμιο, ωστόσο, το μετρό παραμένει κλειστό.

18.57: Ολοκληρώθηκε η πορεία που πραγματοποίησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί, σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν μαθητές από περισσότερα από 60 σχολεία, καθηγητές και δάσκαλοι, οι σύλλογοι των οποίων αποφάσισαν στάση εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες της πρωινής βάρδιας και τις τρεις πρώτες της απογευματινής, προκειμένου να διευκολύνουν τη συμμετοχή στην κινητοποίηση. Συμμετείχαν, επίσης, η ΕΔΟΘ και σύλλογοι εργαζομένων.

Η πορεία ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου και κατευθύνθηκε στη γενική γραμματεία Μακεδονίας – Θράκης, ενώ στη συνέχεια κατέληξε στην Καμάρα, από όπου το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί δεύτερη πορεία με τη συμμετοχή φοιτητών.

18:52: Έντονη κινητικότητα στο κέντρο της Αθήνας. Κόσμος συγκεντρωμένος βρίσκεται στα Εξάρχεια. Η περιοχή βρίσκεται σε αστυνομικό κλοιό.

18:38: Πιο ήρεμα τα πράγματα στα προπύλαια. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει πάνω από δέκα προσαγωγές αλλά δεν έχει δοθεί ακριβής αριθμός από την αστυνομία.

18.31:Κόσμος παραμένει αυτή τη στιγμή εντός του Πανεπιστήμιου και τα προπύλαια ενώ υπάρχουν οδοφράγματα στους γύρω δρόμους.

Προωθεί στα βίντεο χρηστών της κοινότητας του Tvxs, ο αναγνώστης manos666.

18.21: Διαλύθηκε στην Πανεπιστημίου, στο ύψος των προυπυλαίων η πορεία καθώς είχε προηγηθεί μεγάλης έκτασης ένταση με ρίψεις μολότωφ και εκτεταμένη χρήση χημικών η οποία ανάγκασε τα μπλοκ των διαδηλωτών να διαλυθούν στα γύρω στενά. Σύμφωνα με πληροφορίες κόσμος παραμένει στο κτίριο του Πανεπιστημίου, ενώ αυτή τη στιγμή επικρατεί ξανά ένταση στην περιοχή.

17.50: Ένταση συνεχίζει να υπάρχει κατά μήκος της πορείας η οποία περνά μπροστά από τα προπύλαια. Έπεσαν βόμβες μολότωφ ενώ κατά μήκος του δρόμου υπάρχουν φωτιές σε κάδους. Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση χημικών ενώ έγιναν προσπάθειες για να σπάσουν μπλοκ της πορείας. Την ίδια ώρα οι διαδηλωτές προσπαθούν να κρατήσουν τις γραμμές της πορείας.

Εν το μεταξύ υπάρχουν καταγγελίες για υπέρμετρη χρήση βίας εναντίον του μπλοκ της Νομικής κατά την οποία η αστυνομία χτύπησε φοιτητές και έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών εντός της πορείας. Σύμφωνα με πληροφορίες έγιναν κάποιες συλλήψεις φοιτητών ενώ αρκετοί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομεία.

17.19: Στη γωνία Όθωνος και πλατείας Συντάγματος βρίσκεται η κεφαλή της πορείας, ενώ πάρα πολλοί διαδηλωτές βρίσκονται συγκεντρωμένοι στη λεωφόρο Αμαλίας καθώς δεν μπόρεσαν να ενταχθούν σε κάποιο μπλοκ ώστε να πορευτούν συντεταγμένα. Σημειώνονται σποραδικές εντάσεις μεταξύ διαδηλωτών και ανδρών της αστυνομίας. Ένταση επικρατεί στα Προπύλαια.

16.45: Διαδηλωτής τραυματίστηκε στο κεφάλι, πιθανόν από πέτρα ή μεταλλικό αντικείμενο. Ο διαδηλωτής ήταν αιμόφυρτος στην συμβολή των οδών Σταδίου και Αιόλου. Λίγο αργότερα, μηχανές των ΕΚΑΒ βρέθηκαν στο σημείο και παρείχαν τις πρώτες βοήθειες στο διαδηλωτή, ο οποίος στη συνέχεια διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο ΚΑΤ.

Προωθεί στα βίντεο χρηστών της κοινότητας του Tvxs, ο αναγνώστης manos666.

Νωρίτερα τις πρώτες βοήθειες χρειάστηκε μία γυναίκα στην οδό Πανεπιστημίου, όταν έχασε τις αισθήσεις της κατά τη διάρκεια έντασης που επικράτησε στην περιοχή και των δακρυγόνων που επιβάρυναν την ατμόσφαιρα. Δεν χρειάστηκε πάντως η μεταφορά της σε νοσοκομείο.

Τραυματίστηκε επιπλέον ένας αστυνομικός, από επίθεση αγνώστων το μεσημέρι. Ο αστυνομικός βρισκόταν στο κέντρο της Αθήνας με πολιτικά ενώ σύμφωνα με αυτόπτεις μάρτυρες η επίθεση σημειώθηκε στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ιπποκράτους.Μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών και υποβάλλεται σε εξετάσεις.

16.40:
Ξεκίνησε η πορεία στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή περίπου 3.000 διαδηλωτών.

16.24:Στη Σταδίου βρίσκεται η κεφαλή της πορείας, την οποία ακολουθούν κατά μήκος ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

16.00: Εκτεταμένη χρήση χημικών στα Προπύλαια. Ξεκίνησε η πορεία. Ενώ κανονικά θα κατευθυνόταν προς τη Βουλή, λόγω της χρήσης χημικών περίπου 4.000 διαδηλωτές απωθήθηκαν προς την Ομόνοια. Αυτή τη στιγμή η ουρά της πορείας βρίσκεται έξω από το ΣτΕ.

15.50:
Μικροεπεισόδια σημειώνονται αυτή την ώρα στη συμβολή Πανεπιστημίου και Εδουάρδου. Σημειώθηκαν μικροφθορές σε στάσεις λεωφορείων. Οι δυνάμεις της αστυνομίας προχώρησαν σε χρήση χημικών και κρότου λάμψης ενώ απώθησαν συγκεντρωμένους προς τα Προπύλαια, όπου αυτή τη στιγμή λαμβάνει χώρα πετροπόλεμος και γίνεται χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία. Κλειστό λόγω των επεισοδίων το μετρό στο Πανεπιστήμιο.

14.30: Μικρή ένταση στη Θεσσαλονίκη. Μαθητές κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας πέταξαν πέτρες στο αστυνομικό τμήμα Άνω Πόλης. Η αστυνομία απώθησε τους μαθητές με κατεύθυνση την Καμάρα.

14.00: Ολοκληρώθηκε η μαθητική πορεία.

13.30: Ένταση στο Σύνταγμα. Ρίψη χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις.

13.00: Στη Σταδίου βρίσκεται ο κύριος όγκος της πορείας, ενώ κλειστοί είναι οι δρόμοι μεταξύ Συντάγματος και Ομονοιας. Νωρίτερα, περίπου 50 άτομα νεαρής ηλικίας προκάλεσαν φθορές σε διάφορα κτίρια. Ακολούθησε διαπληκτισμός με τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Επικρατεί μικρή αλλά διαρκής ένταση.

12.05: Αυτή τη στιγμή μαθητές έχουν κλείσει την Πανεπιστημίου. Για αυτή την ώρα έχει προγραμματιστεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.