Σε κατηγορηματική διάψευση των δηλώσεων που του αποδίδει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, και οι οποίες προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ΝΔ, προχώρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, τονίζοντας ότι ουδέποτε είχε επαφή με εκπροσώπους του Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.

Ads

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον Παναγιότατο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, δεν είχε καμία επαφή με εκπροσώπους του Τύπου. Ουδέποτε έκανε δηλώσεις ή έδωσε συνέντευξη με το περιεχόμενο που αναφέρεται στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας ή με οποιοδήποτε άλλο» αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

Οι επίμαχες δηλώσεις στις οποίες αναφέρεται η τουρκική εφημερίδα προκάλεσαν αίσθηση για άλλη μια φορά. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο κ. Πάγκαλος, στη διάρκεια επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη, τόνισε πως «ενώ οι Τούρκοι εργάζονταν σκληρά, οι Έλληνες τεμπέλιαζαν με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σήμερα μια σοβαρή οικονομική κρίση». Επιπλέον, κατά τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης, «τους πάντες εκπλήσσει η εντυπωσιακή αλλαγή που συντελείται στην Τουρκία ότι οι Τούρκοι είναι πετυχημένοι και έχουν ισχυρή αυτοπεποίθηση και ότι η Τουρκία είναι μια ισχυρή, οικονομικά και πολιτικά χώρα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι έχει πολλούς φίλους στην Τουρκία και υπογράμμισε ότι «αν και οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν πρόβλημα στο να πωλούν και να αγοράζουν εμπορεύματα από την Τουρκία, δεν μπόρεσε με κανένα τρόπο να ανοίξει η Θεολογική Σχολή στην Χάλκη και δεν μπόρεσαν να αρχίσουν επίσης τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια μεταξύ Λήμνου-Ίμβρου». «Όταν πήραν οι Έλληνες την Finansbank, οι εθνικιστικοί κύκλοι ενοχλήθηκαν. Όμως αυτή την στιγμή στο εξωτερικό είναι μία από τις πιο πετυχημένες ελληνικές εταιρείες» συμπλήρωσε ο κ. Πάγκαλος, σύμφωνα με τη Hurriyet.

Ads

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Οι εν λόγω δηλώσεις, τις οποίες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρνείται προκάλεσαν τη δριμεία κριτική του εκπροσώπου της ΝΔ. «Ο κύριος “μαζί τα φάγαμε” ξαναχτύπησε» αναφέρει ο Γ. Μιχελάκης και συνεχίζει: «Αφού αποκάλεσε τους δημόσιους υπαλλήλους “κοπρίτες” και αφού χαρακτήρισε τους αξιωματικούς των Ενόπλων μας Δυνάμεων “αντιπαραγωγικούς”, πήγε στην Τουρκία για να λοιδορήσει συλλήβδην τους Έλληνες. Ούτε λίγο ούτε πολύ μας χαρακτήρισε όλους τεμπέληδες. Λέγοντας χαρακτηριστικά πως “όταν οι Τούρκοι εργάζονταν, εμείς τεμπελιάζαμε”».

Ο Γ. Μιχελάκης υποστήριξε, επίσης, ότι ο κ. Πάγκαλος δεν σταμάτησε εκεί. «Σε μια κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία, επετέθη κατά του ελληνικού τραπεζικού συστήματος λέγοντας ότι “οι δικές μας τράπεζες είναι αποτυχημένες” και “ότι πρέπει να πάρουν παράδειγμα από τις τουρκικές”». Αναφέρει, ακόμη, ότι «ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι, πλέον, εκτός ελέγχου και εξαιρετικά επικίνδυνος» και ότι «το θέμα είναι εάν ο κύριος Παπανδρέου θα εξακολουθήσει να τον καλύπτει».

«Η κυνική ομολογία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης από την Κωνσταντινούπολη, έχει μία αλήθεια. Όταν εμείς είχαμε κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, η Τουρκία αναδείκνυε έναν Ερντογάν. Δεν φταίει ποτέ ο λαός. Ακολουθεί ηγεσίες. Με καλές ηγεσίες κάνει θαύματα, ενώ με σαθρές καταρρακώνεται» ανέφερε σχετικά το γραφείο Τύπου του ΛΑΟΣ.