Εκδικάστηκαν σήμερα τα ασφαλιστικά μέτρα, που είχαν καταθέσει η δημοτική αρχή της Κερατέας και οι κάτοικοι, που αντιδρούν στην κατασκευή ΧΥΤΑ, με το δικαστήριο να τους δικαιώνει πανηγυρικά. Κι ενώ εκατοντάδες πολίτες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, ο δήμαρχος Κερατέας συναντήθηκε σήμερα με τους κ.κ. Ραγκούση, Μπιρμπίλη, Τζάκρη και Λιακόπουλο, χωρίς, ωστόσο, να προκύψει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ads

Της Κωνσταντίνας Τσιλομελέκη

Την τελευταία εβδομάδα, μπορεί να επικρατεί μία σχετική ηρεμία, όμως δεν είναι λίγες οι αψιμαχίες και οι συγκρούσεις στην περιοχή. «Κάθε μέρα, κάθε ώρα υπάρχουν κατά μέσο όρο οκτώ διμοιρίες των ΜΑΤ και αυτοκίνητα της αστυνομίας που παρακολουθούν τον χώρο. Αυτή τη στιγμή έχουμε μία αστυνομοκρατούμενη περιοχή», τονίζει στο tvxs.gr, ο δήμαρχος Κερατέας, Σταύρος Ιατρού.

Η λεωφόρος Λαυρίου είναι αποκλεισμένη από τα ΜΑΤ εδώ και δεκαοχτώ μέρες, ενώ υπάρχουν ισχυρά μπλόκα κατοίκων της Κερατέας. Η αποκλεισμένη έκταση είναι περίπου 4.800 στρέμματα, ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο «δεν επιτρέπεται η διέλευση των κατοίκων, παρά μόνο με πολύ αυστηρούς όρους. Όσοι κινούνται με αγροτικά οχήματα και τρακτέρ δεν μπορούν να κατευθυνθούν προς τις καλλιέργειές τους, λόγω των αστυνομικών δυνάμεων».

Ads

Από τους κατοίκους και από το δήμο υπάρχει μία προσπάθεια να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις, ώστε να «δοθεί βήμα στο διάλογο», όμως σημειώνονται καθημερινά επεισόδια. «Τη Δευτέρα παραλίγο να γίνει μία σύλληψη κατοίκου, επειδή κρατούσε λέιζερ σημαδεύοντας» προς τα ΜΑΤ, ευτυχώς με τη δική μας παρέμβαση αποφεύχθηκε. Επίσης το Σαββατοκύριακο που πέρασε ανεβήκαμε στο βουνό εκεί που πήγανε τα μηχανήματα. Έπεσαν τόσες πολλές κροτίδες και χημικά, που έπιασε φωτιά και ο δήμος έκανε καταγγελία. Έγινε πραγματικά μία μάχη», υποστηρίζει ο κ. Ιατρού.
Κάθε βράδυ στην περιοχή βρίσκονται πάρα πολλοί κάτοικοι που μερικές φορές ξεπερνούν του χίλιους και μένουν εκεί μέχρι τα μεσάνυχτα. «Υπάρχει μία διαρκής παρουσία των κατοίκων. Έχουν θυμώσει πολύ. Εκεί κάναμε Χριστούγεννα και όπως φαίνεται εκεί θα κάνουμε και Πρωτοχρονιά όπως δείχνουν τα πράγματα
», σημειώνει ο δήμαρχος Κερατέας.

Σήμερα, εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία είχε καταθέσει η δημοτική αρχή και οι κάτοικοι, που αντίκεινται στην κατασκευή ΧΥΤΑ. Το ειρηνοδικείο Λαυρείου έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει 37 κάτοικοι του Δήμου
Κερατεας κατά της κατασκευάστριας κοινοπραξιας, η οποία έχει αναλάβει την εκτέλεση εργασιών για την κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή.

Το δικαστήριο μάλιστα ζήτησε να μην εμποδίζονται οι κάτοικοι να επισκεφθούν τα ακίνητά τους, εως ότου πραγματοποιηθει η εν λόγω “προεργασία”, δηλαδή να συντελεσθεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση της εκτάσεως για την εκτέλεση της Α΄φάσης του Χ.Υ.Τ.Α. Κερατέας, να εκπονηθούν οι μελέτες που προβλέπονται από την εργολαβική σύμβαση, να αποφανθούν οι αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες περί της μη υπάρξεως αρχαιολογικών ευρημάτων στο χώρο και να εκδοθούν οι σχετικές πολεοδομικές άδειες για την εκτέλεση των εργασιών της εργολαβίας.

«Είναι μία εκπληκτική απόφαση. Όχι απλά κερδίσαμε, αλλά το δικαστήριο είπε ότι χωρίς την έγκριση της αρχαιολογίας δεν μπορεί να μπει κανένας μέσα στο χώρο. Τα μέτρα, τα κέρδισαν οι ιδιοκτήτες, και μέσα σε αυτούς και ο δήμος. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την απόφαση», υπογράμμισε ο κ. Ιατρού.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Κερατέας και ο νέος δήμαρχος Λαυρεωτικής Β. Λεβαντής, συναντήθηκαν σήμερα με τον υπουργό εσωτερικών Γ. Ραγκούση. Στην συνάντηση τελικά παραβρέθηκαν και οι Τίνα Μπιρμπίλη, Θ. Τζάκρη και Η. Λιακόπουλος. Σε χθεσινή του δήλωση στο tvxs.gr, ο δήμαρχος Κερατέας εξέφρασε την ελπίδα να «προκύψει κάτι από την συνάντηση», όμως σήμερα τόνισε ότι «απέβη άκαρπη», λέγοντας ότι «μας δήλωσαν ότι είναι άκαμπτοι και ότι θέλουν να υλοποιηθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός. Η πληροφόρηση που είχαν δεν ήταν καθόλου καλή, ενώ μας έλεγαν ότι ‘ θα το υλοποιήσουμε εμείς κι εσείς θα διορθώσετε το έργο».

ΣΑτο μεταξύ, οι βουλευτές, Θοδωρής Δρίτσας και Ηρώ Διώτη του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσαν την Τρίτη σχετική ερώτηση στη Βουλή επισημαίνοντας ότι, «για μια ακόμα φορά στη χώρα μας οι σχεδιασμοί γίνονται με βάση ιδιοτελή επιστημονικοφανή κριτήρια καθοριζόμενα κυρίως από τα οικονομικά συμφέροντα των πανίσχυρων εργολάβων και όχι από τις ανάγκες και τα συμφέροντα των κατοίκων της Αττικής και εν προκειμένω της Κερατέας. Γι’ αυτό άλλωστε, τέτοιες αντιπεριβαλλοντικές και αντικοινωνικές επιλογές δεν πείθουν κανένα». Παράλληλα ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, πότε θα αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις από την περιοχή, γιατί αγνοούν τις ανάγκες και τις προτάσεις των κατοίκων, που «εναρμονίζονται με αυτές των περιβαλλοντικών οργανώσεων διεθνούς κύρους», αλλά και γιατί προβάλλουν ως απειλή την απώλεια ευρωπαϊκών πιστώσεων, όταν επισήμως η Ε.Ε βεβαιώνει ότι, η χώρα κινδυνεύει με δικαστικές αποφάσεις, αν επιμείνει στην υλοποίηση αυτών των σχεδίων.