«Οι δικηγόροι βρίσκονται υπό διωγμό», σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιώς, οι οποίοι αντιτίθενται στην παρακράτηση φόρου σε κάθε ακαθόριστη αμοιβή, που προβλέπεται σε διάταξη του νέου φορολογικού νόμου.

Ads

Τονίζουν ότι, «αιφνιδιαστικά και εν κρυπτώ, η κυβέρνηση, επιχειρεί να νομοθετήσει […] νέα αλλοπρόσαλλα φοροεισπρακτικά μέτρα, άνευ κοινωνικού ανταλλάγματος, διαλύοντας κοινωνικές ομάδες και επαγγέλματα». Επισημαίνουν πως «είναι σαφές ότι οι δικηγόροι βρίσκονται υπό διωγμό» και πως «με την υπαγωγή του δικηγορικού λειτουργήματος στο ΦΠΑ» και «με την κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών» βάλλεται η αξιοπρέπειά τους.

Καταγγέλλουν την αδιαφορία κυβερνητικών στελεχών που «διαβεβαίωναν αναληθώς ότι θα ληφθούν υπ’ όψιν οι προτάσεις μας» τις οποίες υπέβαλαν «στο πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων που επιβάλλει η περίφημη ‘απελευθέρωση’ του επαγγέλματος» και «ενόψει του νέου φορολογικού νόμου».

Θεωρούν ότι είναι οι μόνοι ελεύθεροι επαγγελματίες από τους οποίους ζητείται «η αυτοπαρακράτηση φόρου σε κάθε ακαθάριστη αμοιβή της τάξεως του 15%» και αναφέρουν πως «με τέτοια μέτρα όχι μόνο δεν πατάσσεται η φοροδιαφυγή, αλλά δημιουργούνται κίνητρα ενίσχυσής της».

Ads

Η ανακοίνωση των δύο δικηγορικών συλλόγων καταλήγει με την εκτίμηση ότι «το υπό ψήφιση μέτρο θα πλήξει κυρίως τους νέους και ανεξάρτητους, εκτός οργανωμένων γραφείων δικηγόρους με χαμηλά εισοδήματα, επιβαρύνοντάς τους, μάλιστα, με νέες δαπάνες, (π.χ. de facto υποχρεωτική συνεργασία με λογιστικά γραφεία)».