Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα ζητήσει μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας, σύμφωνα με τη διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του Ταμείου, Καρολαϊν Άτκινσον. Η δήλωση αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά τη συνέντευξη του διευθυντή ΔΝΤ, ο οποίος είχε προτείνει τη μείωση των μισθών. Ο Ντομινίκ Στρος Καν επανήλθε σήμερα, υπογραμμίζοντας ότι «οι όροι για τη χορήγηση δανείων στην Ελλάδα γράφτηκαν κατά κύριο λόγο από τους Ευρωπαίους και όχι σύμφωνα με την κρατούσα άποψη από το ΔΝΤ», χαρακτηρίζοντας τους όρους αυτούς πολύ σκληρούς. Την ίδια στιγμή, η Γερμανίδα καγκελάριος αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την οικονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ και πρόκειται να παρουσιάσει αύριο στις Βρυξέλλες το σχετικό κείμενο 9 θέσεων.

Ads

«Δεν είναι μέρος του προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης και συμφωνούμε με την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν χρειάζεται να επιβληθούν περικοπές στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα» ανέφερε στη διάρκεια ενημέρωσης η Άτκινσον και πρόσθεσε πως τα μέτρα που πήρε η Ελλάδα για τη διόρθωση των δημοσιονομικών της προβλημάτων είναι “κατάλληλα” αλλά θα πάρει χρόνο στις αγορές να το καταλάβουν. «Πιστεύουμε πως τα μέτρα που έχει δεσμευθεί να πάρει η ελληνική κυβέρνηση είναι κατάλληλα», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Ντομινίκ Στρος Καν είχε αναφέρει, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews, πως «η ανάπτυξη είναι ένα ερώτημα-κλειδί. Γιατί η Ελλάδα αντιμετωπίζει τόση δυσκολία για να μπει σε τροχιά ανάπτυξης; Διότι έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Για το λόγο αυτό πρέπει να μειωθούν οι μισθοί, κάτι το οποίο είναι οδυνηρό, αλλά απολύτως αναγκαίο. Είναι ο μοναδικός τρόπος να πουλήσει αυτά που παράγει, όταν οι άλλες χώρες έχουν χαμηλότερες τιμές».

Στο μεταξύ, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο επικεφαλής του ΔΝΤ δηλώνει ότι «Στην περίπτωση της Ελλάδας, το πρόγραμμα καταρτίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τους Ευρωπαίους. Το Ταμείο δεν προσέθεσε ουσιαστικά όρους, αλλά μάλλον επιμήκυνε τη διάρκεια του προγράμματος, λέγοντας ότι είναι πολύ σκληρό για τρία χρόνια, θα πρέπει να γίνει σε μια πενταετία».

Ads

Στο δημοσίευμα με τίτλο «Οι όροι προς την Ελλάδα ήταν για το ΔΝΤ υπερβολικά σκληροί – Ο Strauss-Kahn βλέπει ενισχυμένο το ρόλο του ΔΝΤ», σημειώνεται ότι το ίδιο το ΔΝΤ περιγράφει το ρόλο του μάλλον ως εξής: ότι απέτρεψε μη ρεαλιστικούς, σκληρούς όρους των Ευρωπαίων. «Αυστηροί όροι ναι, αλλά όροι, οι οποίοι κυρίως εστιάζουν στα πραγματικά προβλήματα» περιγράφει ο Στος Καν τους επιθυμητούς από το ΔΝΤ όρους, σε αντίθεση με την πολιτική του Ταμείου κατά τη δεκαετία του 1990.

Παράλληλα, η εφημερίδα σημειώνει ότι ως συνέπεια της ελληνικής κρίσης, το ΔΝΤ βλέπει ενισχυμένο το ρόλο τους, ενώ ο Στος Καν δηλώνει σχετικά: «Το γεγονός ότι κάναμε καλά τη δουλειά μας κατά τη διάρκεια της κρίσης, αναγνωρίζεται».

«Η Ελλάδα θα θέσει νωρίτερα υπό έλεγχο τα δημόσια οικονομικά της από τη Γερμανία και τη Γαλλία»

«Η νοτιοευρωπαϊκή χώρα, η οποία απέτρεψε κατ’ αρχάς τη χρεοκοπία με τις πιστώσεις δισεκατομμυρίων της ΕΕ και του ΔΝΤ, θα μπορέσει να μειώσει το βάρος του χρέους της στο 60% του ΑΕΠ της μέχρι το 2013. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, σύμφωνα με τη μελέτη, θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο» υποστηρίζει μελέτη του Institute for Business Development, μιας από τις πλέον έγκριτες οικονομικές σχολές της Ελβετίας».

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται από την εφημερίδα Der Tagesspiegel, «Η Γερμανία και η Βρετανία θα επιτύχουν το 60% το 2028, η Γαλλία ένα χρόνο αργότερα. Οι ειδικοί προϋποθέτουν για τους υπολογισμούς τους ένα μέσο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, όπως κατά το χρονικό διάστημα από το 2000 έως το 2009».

Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με δεδομένες τις εξελίξεις στο εσωτερικό της ευρωζώνης, οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές κατέγραψαν σημαντική πτώση. Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε κι αυτό αρνητικό πρόσημο σήμερα με τους επενδυτές να παραμένουν εξαιρετικά νευρικοί ενόψει της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη.

Σε νέα χαμηλά έτους έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τιμές των μετοχών να δέχονται ισχυρές πιέσεις, εν μέσω αρνητικού κλίματος και στις διεθνείς αγορές. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.582,22 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 3,32%. Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημείωσε πτώση και διαμορφώθηκε στα 1,2326 δολάρια.

Από την πλευρά τους, οικονομικοί αναλυτές εμφανίζονται εφησυχαστικοί σχετικά με τη συνεχιζόμενη πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου και των λοιπών κυριοτέρων νομισμάτων, καθώς ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών της Ευρωζώνης.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), ωστόσο, επισείω τον ενδεχόμενο σοβαρό κίνδυνο για την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ εξαιτίας της ευρωπαϊκής κρίσης. Κορυφαίο στέλεχός της δήλωσε σχετικά ότι η κρίση απειλεί τις παγκόσμιες αγορές και κατά συνέπεια τις μεγάλες αμερικάνικες τράπεζες.