Η πρωτοβουλία για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας της Ελλάδας ανήκει στην ίδια τη χώρα, επισήμανε ο σύμβουλος του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Χόλεϊ, ο οποίος τόνισε ότι «το συγκεκριμένο σχέδιο στηρίζεται τόσο από τους ευρωπαίους εταίρους, όσο και από το ΔΝΤ» που προσφέρει τη τεχνογνωσία.

Ads

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι και το Ταμείο έχουν πλήρη σεβασμό στις δικαιοδοσίες και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης σε όλες τις πτυχές της λήψης αποφάσεων», δήλωσε ο Ντέιβιντ Χόλεϊ και εξέφρασε τη «λύπη του» εάν δόθηκε διαφορετική εντύπωση την Παρασκευή μετά τη συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων της τρόικας.

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ τόνισε ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων «είναι σχέδιο της Αθήνας». «Η ελληνική κυβέρνηση σχεδίασε ένα πρόγραμμα για να μεγιστοποιήσει το όφελος από το μεγάλο σύνολο δημόσιων επιχειρήσεων και δημόσιας περιουσίας, και οι Ευρωπαίοι εταίροι της και το ΔΝΤ την υποστηρίζουν, προσφέροντας τεχνογνωσία σε ό,τι αφορά την χάραξη ενός τέτοιου σχεδίου», τόνισε ο Χόλεϊ.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο θέμα των συνεντεύξεων τύπου της τρόικας ο Ντέιβιντ Χόλεϊ χαρακτήρισε τη δυνατότητα επικοινωνίας «σημαντική» και τόνισε ότι «αυτή πρέπει να είναι αποτελεσματική». Ωστόσο, ο Χόλεϊ σημείωσε πως «το ΔΝΤ δεν επιμένει στη συγκεκριμένη μορφή που θα πρέπει να έχει αυτή». Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, δεν θα υπάρξουν άλλες συνεντεύξεις τύπου της τρόικας για ενημέρωση μετά από τους ελέγχους της ελληνικής οικονομίας.

Ads

Τέλος, ερωτηθείς εάν η ένταση που προέκυψε μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας θα μπορούσε να απειλήσει τη συνέχιση του μνημονίου, απάντησε πως «το πρόγραμμα βρίσκεται σε γενικές γραμμές στον σωστό δρόμο».

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο επανέλαβε την πρόθεσή της κυβέρνησης να νομοθετήσει κατά της πώλησης ελληνικής γης. Από την πλευρά του, ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τόνισε ότι η αξιοποίηση της δημοσίας περιουσίας είναι «στρατηγική απόφαση».