Άμεσα θα ξεκινήσουν στην Αθήνα οι διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα για τη βιώσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους. Η πρώτη σύσκεψη εργασίας θα γίνει στην Αθήνα, ενώ το εν λόγω ραντεβού κλείστηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του κ. Βενιζέλου στην Ουάσιγκτον με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα. Εν τω μεταξύ, η διαδικασία για την εθελοντική ανταλλαγή ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές με νέα μεγαλύτερης διάρκειας θα ξεκινήσει τον Αύγουστο, επιβεβαίωσε την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, μιλώντας στο Βήμα.

Ads

«Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, σε συνεργασία με το IIF, θα ολοκληρωθούν εκείνες οι συζητήσεις οι οποίες θα περιγράφουνε την ακριβή διαδικασία που θα ακολουθηθεί, έτσι ώστε οι διακρατητές ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου να επιλέξουν μία από τις τέσσερις επιλογές που περιλαμβάνει η συμφωνία και να προχωρήσουνε σε ανταλλαγή των ομολόγων» υποστήριξε ο κ. Σαχινίδης. Επιπλέον υποστηρίξε ότι στόχος είναι η διαδικασία να είναι πολύ σύντομη. «Η στόχευση είναι να διαρκέσει όσο το δυνατόν λιγότερο, διότι αντικειμενικά, από τις συνθήκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, αλλά και από την προσπάθεια που γίνεται και σε διεθνές επίπεδο, φαίνεται ότι θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική συμμετοχή, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην ανταλλαγή και να αποδεσμεύσουμε το ελληνικό Δημόσιο από τον βραχνά αυτής της διαδικασίας» συμπλήρωσε.

Σημείωσε, επίσης, ότι σε μια προσπάθεια τόνωσης των δημοσίων εσόδων, η κυβέρνηση θα εξετάσει κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων. «Ο υπουργός Οικονομικών θα εξετάσει ποιες είναι οι δυνατότητες, κίνητρα που στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν, για να προσελκυθούν οι καταθέσεις να αξιοποιηθούν και σε αυτήν την περίοδο που θεωρούμε πλέον ότι οι Έλληνες έχουν εμπεδώσει αυτό το αίσθημα ασφάλειας» ανέφερε.

Σύμφωνα με την αρχική πρόταση του IIF, ο ιδιωτικός τομέας θα συμμετέχει συνολικά με ένα πακέτο της τάξης των 50 δις ευρώ που θα προκύψει από επαναγορές ομολόγων και ανταλλαγές τίτλων που λήγουν έως το 2020 με άλλα ομόλογα 15ετούς έως και 3ετούς διάρκειας. Το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί ότι το αρχικό πακέτο θα διευρυνθεί με τη συμμετοχή και άλλων τραπεζών.

Ads

Ο κ. Νταλάρα από την πλευρά του εκτίμησε χθες ότι η χώρα μας μπορεί να επιστρέψει στις αγορές σε δύο χρόνια εάν εφαρμοστούν πλήρως τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Το Ινστιτούτο ΙΙF, του οποίου ηγείται ο κ. Νταλάρα, επιχειρεί να πείσει και άλλες τράπεζες να στηρίξουν το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Η δεύτερη σε μέγεθος πορτογαλική τράπεζα BCP ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει για τη συμμετοχή της ως τα τέλη της εβδομάδας. Ωστόσο, άλλες τράπεζες όπως η Citibank τηρούν πιο επιφυλακτική στάση. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Citibank Κίνερ Λακάνι, είναι «αμφίβολο ότι θα επιτευχθεί ο στόχος της συμμετοχής κατά 90%» και είναι πολύ πιθανό κάποιες τράπεζες να μην συμμετάσχουν λόγω της επιδείνωσης που θα προκύψει για την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Τέλος, αμφιβολίες για την επιτυχία του προγράμματος εκφράζει και η επενδυτική τράπεζα JPMorgan, καθώς, όπως εκτιμά, αρκετοί ιδιώτες επενδυτές ίσως μπουν στον πειρασμό να πουλήσουν τα ομόλογά τους σε υψηλότερες τιμές στο βραχυπρόθεσμο κομμάτι της καμπύλης αποδόσεων. Η τράπεζα υπολογίζει τις απώλειες επί του κεφαλαίου των ιδιωτών επενδυτών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα στο 34%, έναντι του 21% που προβλέπουν άλλες εκτιμήσεις.

Αισιόδοξος από τις ΗΠΑ ο Βενιζέλος

Αισιόδοξο ήταν εν τω μεταξύ, το μήνυμα για υπερπήδηση των εμποδίων και αποτελεσματική αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που έστειλε από την Ουάσιγκτον, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. «Η υποστήριξη των ΗΠΑ είναι ισχυρή και μπορεί να πάρει μια πολύ συγκεκριμένη και πρακτική μορφή» τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Βενιζέλος ολοκλήρωσε το χθεσινό πρόγραμμά του, με σειρά συναντήσεων που είχε στην αμερικανική πρωτεύουσα, και με ομιλία του στο Peterson Institute for International Economics, με θέμα: «Ελληνική κρίση: προκλήσεις και ευκαιρίες».

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, η κρίση είναι πιο περίπλοκη. Ανέπτυξε τα σχέδιά του για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και επεσήμανε ότι αυτό που απαιτείται είναι η άρση των περιορισμών και η μετατροπή της Ελλάδας σε φιλική χώρα στον τομέα των επενδύσεων. «Το έργο αυτό είναι πολύ φιλόδοξο», υπογράμμισε, δεδομένου ότι η δραστική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος πρέπει να επιτευχθεί μέσα σε τρία χρόνια. Πρόκειται για μια μετάβαση από ένα δημοσιονομικό έλλειμμα του 15,5% το 2009, σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2012.

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε και για τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τονίζοντας ότι αφού η Ελλάδα πέρασε πολλούς μήνες αβεβαιότητας, έχει ανακτήσει πλέον την αξιοπιστία της λόγω σημαντικών πολιτικών πρωτοβουλιών της. «Η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομικής κατάστασης είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, αλλά και για την αυτοπροστασία της Ευρωζώνης» επεσήμανε.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η Ευρωζώνη, με τη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου, έστειλε ένα “ισχυρό μήνυμα υποστήριξης” για τον εαυτό της και το νόμισμά της με “εντυπωσιακές αποφάσεις” σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να εφαρμόσει το πρόγραμμα και πως η προσοχή θα στραφεί: στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, στην εφαρμογή του προγράμματος ανασυγκρότησης, στη διαδικασία με τις διαρθρωτικές αλλαγές και στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.