Στην τελική ευθεία του Γολγοθά που λέγεται «Πανελλαδικές εξετάσεις», μπαίνουν αύριο 116.410 νέοι και νέες. Το υπουργείο άργησε αλλά κατάφερε να ανακοινώσει μόλις χθες, τον αριθμό των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που ανέρχεται στους 74.400 μαθητές. Την ίδια στιγμή, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί προσέφυγαν στο ΣτΕ εναντίον των «διπλών απολυτηρίων», γεγονός που αφήνει μετέωρους 3.000 τελειόφοιτους Λυκείου.

Ads

Μέχρι τις 08:00 αύριο το πρωί, οι μαθητές θα πρέπει να βρίσκονται στις «μαρτυρικές» αίθουσες εξέτασης, προκειμένου να διαγωνιστούν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Παράλληλα όμως, θα πρέπει να αντεπεξέλθουν στις αντίξοες συνθήκες των φετινών Πανελλαδικών, που περιλαμβάνουν πολλές αλλαγές και ακόμα περισσότερη αγωνία.

Οι μαθητές ολόκληρης της χώρας περίμεναν καρτερικά την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για τον αριθμό των εισακτέων, με την υπουργό να τους «καθησυχάζει» λέγοντας πως «αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις εξετάσεις». Το σχετικό δελτίο τύπου βγήκε τελικά εχθές, δύο μόλις μέρες πριν αρχίσουν οι Πανελλαδικές.

Μία από τις βασικότερες αλλαγές της φετινής διαδικασίας, αφορά το καθεστώς των μετεγγραφών. Οι νέοι και οι νέες που θα πετύχουν φέτος την εισαγωγή τους σε πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ δεν θα έχουν τη δυνατότητα να μετεγγραφούν σε άλλο αντίστοιχο τμήμα, αφού οι μετεγγραφές καταργούνται, τουλάχιστον με τον τρόπο που ίσχυαν έως την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά, και αντικαθίστανται από τις ειδικές θέσεις εισακτέων για πολύτεκνους, τρίτεκνους κ.λπ.

Ads

Έτσι, θα εµφανίζονται δύο αριθµοί εισακτέων ανά τµήµα, ένας γενικός για όλους τους υποψηφίους και ένας που θα αφορά αποκλειστικά τις ειδικές κατηγορίες των υποψηφίων. Η ρύθµιση αυτή είναι πιθανό να µειώσει τον γενικό αριθµό θέσεων εισακτέων ανά τµήµα, ενώ συνολικά (γενικός αριθµός θέσεων εισακτέων και αριθµός θέσεων εισακτέων ειδικών κατηγοριών) δεν θα φαίνεται µειωµένος.

Επιπλέον, το μέτρο αυτό που υποτίθεται ότι λύνει το πρόβλημα των «ψευδοπολύτεκνων», έχει μάλλον έναν έντονα ταξικό χαρακτήρα. Χιλιάδες οικογένειες θα χρειαστεί να πληρώνουν αδρά για τις σπουδές των παιδιών τους, που δεν μπήκαν σε κάποια σχολή κοντά στον τόπο κατοικίας του. Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης βέβαια, το πιθανότερο είναι πως οι φτωχότεροι από τους μαθητές, δε θα καταφέρουν να σπουδάσουν ποτέ.

Παράλληλα, «χάος» έχει προκύψει με τη δυνατότητα που δίνει από φέτος το υπουργείο στους μαθητές, να παίρνουν ισότιμο απολυτήριο μέσω ενδοσχολικών εξετάσεων. Το ζήτημα των «διπλών απολυτηρίων» έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, που θεωρούν ότι η αλλαγή αυτή θα μείωνε δραματικά την αξιοπιστία του απολυτηρίου και θα αποτελούσε πλήγμα για την αξιοκρατία στα σχολεία.

Η οµοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) κατέθεσε αιτήσεις ακύρωσης και αναστολής της πρόσφατης απόφασης του υπουργείου Παιδείας που αφορά µαθητές που δεν επιθυµούν να δώσουν Πανελλαδικές. Εάν η ένστασή τους γίνει δεκτή, περισσότεροι από 3.000 μαθητές θα υποχρεωθούν να συµµετάσχουν στις Πανελλαδικές που αρχίζουν αύριο, χωρίς βέβαια να είναι προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο.

Στις παραπάνω πρωτόγνωρες καταστάσεις, έρχονται να προστεθούν η κατάργηση του ευεργετικού μέτρου του 10% από του χρόνου, οι πρωινές εξετάσεις για πρώτη φορά, για τους μαθητές των εσπερινών σχολείων, καθώς και τα «θέματα-φωτιά» που έχει ζητήσει το υπουργείο από τους εξεταστές.