Πέντε άτομα συνελήφθησαν μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν χθες το βράδυ στην Κερατέα, έξω από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, ενώ η αστυνομία προχώρησε, και σε τρεις προσαγωγές. Για κατοχή της Λαυρεωτικής κάνει λόγο ο δήμαρχος Κερατέας.

Ads

Οι τρεις από τους πέντε συλληφθέντες των χθεσινών επεισοδίων στην Κερατέα κατηγορούνται για κακουργήματα. Οι άλλοι δύο συλληφθέντες κατηγορούνται για πλημμελήματα. Μεταξύ άλλων οι τρεις κατηγορούνται για κατοχή εκρηκτικής ύλης και παράβαση του κουκουλονόμου.

Οι κάτοικοι κατήγγειλαν ότι έχουν τραυματιστεί πολίτες, μεταξύ των οποίων και ο πρώην δήμαρχος της Κερατέας ο οποίος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για να του γίνουν ράμματα στο κεφάλι. Η ΕΛ.ΑΣ. κάνει λόγο για δύο τραυματισμούς αστυνομικών, οι οποίοι διακομίσθηκαν σε νοσοκομείο.

Τα επεισόδια ξέσπασαν μετά από προσαγωγή ενός ατόμου, καθώς σε σπίτι όπου βρισκόταν και ανήκει σε συγγενή του, βρέθηκαν σύμφωνα με αστυνομικούς, «αντικείμενα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε επεισόδια», μεταδίδει το in.gr. Στο σπίτι εντοπίστηκαν από την αστυνομία μία συσκευή εκτόξευσης φωτοβολίδων, κενές φιάλες, καθώς και μια κάμερα. Οι δικηγόροι των συλληφθέντων υποστηρίζουν ότι έγιναν έλεγχοι σε σπίτια της περιοχής χωρίς εισαγγελική παραγγελία.

Ads

Η κατ’ οίκον έρευνα έγινε παρουσία εισαγγελέα και αφορμή αποτέλεσε η εμπρηστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα σε βάρος της καντίνας της αστυνομίας στην Κακιά Θάλασσα. Σύμφωνα όμως με τους κατοίκους, το άτομο που προσήχθη δεν έχει καμία σχέση, γι’ αυτό πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από το αστυνομικό τμήμα. Συνολικά, ερευνες πραγματοποιήθηκαν σε τέσσερα σπίτια.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι επί της Λ.Λαυρίου και κοντά στο Βιολογικό πάρκο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν παρουσία εισαγγελέα, 32 βόμβες μολότοφ έτοιμες προς χρήση, 8 γκαζάκια, ένα μπιτόνι βενζίνης 20 λίτρων, 3 αυτοσχέδιοι εμπρηστικοί-εκρηκτικοί μηχανισμοί (βόμβες μολότοφ-φιάλες βουτανίου), 2 μπουκάλια με καυστικό υγρό (άκουα-φόρτε) και 120 κενές φιάλες μπίρας.

Στο μεταξύ, στο μπλογκ antixyta.blogspot.com εμφανίστηκαν φωτογραφίες αστυνομικού με πολιτικά ρούχα που έχει τραβήξει το όπλο από τη θήκη και το έχει στραμμένο κατά πολιτών (βλέπε τέλος άρθρου). Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διέταξε προκαταρκτική διοικητική εξέταση. Κάτοικοι καταγγέλλουν ότι ο αστυνομικός έβγαλε το όπλο του και πυροβόλησε όταν βρέθηκε μπροστά στο πλήθος.

Το δελτίο Τύπου που υπογράφει ο Δήμαρχος Κερατέας, Κωνσταντίνος Λεβαντης, αναφέρει τα ακόλουθα:

Η ΚΕΡΑΤΕΑ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ

Από χθές το μεσημέρι, η πόλη της Κερατέας και ολόκληρος ο Δήμος της Λαυρεωτικής βρίσκονται «υπό κατοχή». Ανήλικα παιδιά και υπερήλικες έγιναν μάρτυρες μιας απίστευτης σε αγριότητα αστυνομικής βίας.

Εκατοντάδες άνδρες των ΜΑΤ και άλλων μονάδων καταστολής κατέλαβαν τις γειτονιές μιας πόλης 10.000 κατοίκων, εισέβαλαν με προτεταμένα πιστόλια σε κατοικίες, προπηλάκισαν και χτύπησαν ηλικιωμένους, τραυμάτισαν δεκάδες συμπολίτες μας.

Νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, δεκάδες ασφαλίτες εισέβαλαν σε σπίτια «υπόπτων», χρησιμοποιώντας βία, προπηλακίζοντας γονείς, κραδαίνοντας τα όπλα τους και απειλώντας με συλλήψεις.

Η προσπάθεια τρομοκράτησης απλών και φιλήσυχων πολίτων προκάλεσε την αντίδραση και τη διαμαρτυρία εκατοντάδων κατοίκων.

Η απάντηση των «φρουρών της νομιμότητας» στο Δήμαρχο Λαυρεωτικής κ.Κωνσταντίνο Λεβαντή, Αντιδημάρχους, Δημοτικούς Συμβούλους και Νομικούς που έσπευσαν στο Αστυνομικό Τμήμα να ενημερωθούν, ήταν η απρόκλητη και αναίτια επίθεση ανδρών των ΜΑΤ με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες και ο τραυματισμός του Δημάρχου και άλλων πολιτών.

Η επίθεση γενικεύτηκε σε ολόκληρη την πόλη που μετατράπηκε μέσα σε λίγη ώρα σε ένα απέραντο πεδίο χημικού πολέμου με εκατοντάδες θύματα της αστυνομικής βίας. Μικρά παιδιά βρέθηκαν αποκλεισμένα σε φροντιστήρια, υπερήλικες κινδύνευσαν από τα χημικά που έφτασαν μέσα στα σπίτια τους, γυναίκες χτυπήθηκαν βάναυσα.

Η Δημοκρατία και η «έννομη τάξη» καταλύθηκαν από τους υπερασπιστές τους.

Η ωμότητα, οι άμεσες απειλές για τη ζωή, οι ύβρεις των αστυνομικών που απειλούσαν χιλιάδες κατοίκους μέχρι τις πρωινές ώρες φέρνουν στο νου εφιαλτικές μνήμες «στρατού κατοχής».

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο «Προστασίας του Πολίτη» προσπάθησαν να εφαρμόσουν ένα τυφλό σχέδιο εκδίκησης εναντίον μιας περιοχής που αντιστέκεται 60 ολόκληρες μέρες και δεν υποχωρεί.

Η ίδια η ΕΛ.ΑΣ. ομολόγησε με δελτίου τύπου ότι, όλη η επιχείρηση είχε στόχο την τρομοκράτηση των κατοίκων και επεδίωκε να κάμψει τη συνεχιζόμενη αντίσταση τους.

Στα τέσσερα σπίτια, όπου εισέβαλαν με το πρόσχημα έρευνας και σύλληψης «υπόπτων» βρήκαν μόνο στο ένα από αυτά, άδεια μπουκάλια μπύρας, μία κάμερα και μια συσκευή εκτόξευσης φωτοβολίδων για το Πάσχα!!!.

Τα γεγονότα της Μαύρης Τρίτης σημάδεψαν ανεξίτηλα την ψυχή των κατοίκων της Λαυρεωτικής. Η ωμή βία της εξουσίας χαλυβδώνει τη θέληση όλων μας. Το δίκιο δεν αντιμετωπίζεται με δακρυγόνα, απειλές, συλλήψεις και τρομοκρατία. Ο αγώνας που ξεκίνησε από το 1996 συνεχίζεται…

Βρισκόμαστε στους δρόμους από τις 11 Δεκεμβρίου και δεν θα υποχωρήσουμε αν δεν δικαιωθούμε. Τα σκουπίδια της Αττικής δεν θα έρθουν στο Δήμο Λαυρεωτικής. Το Οβριόκαστρο είναι Αρχαιολογικός Χώρος, Ιστορικός Τόπος και περιοχή Ιδιαίιτέρου Φυσικού Κάλλους.

ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Διαβάστε επίσης:
Επεισόδια στην πόλη της Κερατέας: Ο Δήμαρχος Κερατέας, Κώστας Λεβαντής, μιλά στο tvxs.gr