Σε κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» και ενιαίο μισθολόγιο για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους με τα ίδια προσόντα, εργασιακή εφεδρεία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, επανεξέταση όλων των κλειστών επαγγελμάτων και καταργήσεις και συνενώσεις φορέων άμεσα, προχωρά η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από το σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

Ads

Μετά και τις πιέσεις που δέχτηκε από τρόικα και γερμανική κυβέρνηση για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε την επανεξέταση του χρονοδιαγράμματος για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ώστε να γίνει άμεσα. Επίσης, προανήγγειλε άμεσες αλλαγές στην αγορά εργασίας, άμεση ενεργοποίηση και διεύρυνση της εργασιακής εφεδρείας με τη θεσμική εγγύηση του ΑΣΕΠ, καταργήσεις και συνενώσεις φορέων εντός των επόμενων εβδομάδων και ενιαίο φορέα φόρων και εισφορών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το ενιαίο μισθολόγιο «θα είναι διαφανές και θα βασίζεται στην αξιοκρατία» και θα προβλέπει ίση αμοιβή για την ίδια εργασία στο Δημόσιο, τονίζοντας πως «η προσωπική διαφορά δεν μπορεί να διατηρηθεί». Επισήμανε, πάντως, πως όσοι έχουν θέση ευθύνης στο Δημόσιο μπορούν να πετύχουν ένα πριμ παραγωγικότητας. Για τον στενό δημόσιο τομέα (υπουργεία, δικαστικοί, εκπαιδευτικοί, σώματα ασφαλείας) προωθείται ο «κρατικός υπάλληλος» ανεξαρτήτως πού εργάζεται, ώστε να διευκολυνθεί η αναδιάταξη του προσωπικού.

Διευρύνεται ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας, με θεσμική εγγύηση του ΑΣΕΠ το οποίο θα προσλάβει επιτροπές κατάρτισης του πλεονάζοντος προσωπικού. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το πλεονάζον προσωπικό θα τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επανεκπαίδευση, μετακίνηση σε άλλον τομέα, απασχόληση με σύμβαση ορισμένου χρόνου, μερική απασχόληση. Αν και ανέφερε πως «απολύσεις σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν», δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν απολύσεις, αν ένας εργαζόμενος «δεν αξιοποιήσει καμία ευκαιρία από αυτές που δίνει η εργασιακή εφεδρεία».

Ads

Παράλληλα, προειδοποίησε πως «όποιος δημόσιο φορέας δεν δηλώνει τις δαπάνες του στο μητρώο ανάληψης υποχρεώσεων θα παύει να επιχορηγείται».

Ακόμη, η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στο πρώτο κύμα των ιδιωτικοποιήσεων (ακίνητα του δημοσίου, “Ελευθέριος Βενιζέλος”, ΟΠΑΠ, δίκτυα τηλεφωνίας κ.α.), με επιδίωξη του στόχου για έσοδα 5 δισ. Όπως εξήγησε ο κ. Βενιζέλος, αύριο η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων θα μεταφέρει τα περιουσιακά στοιχεία συγκεκριμένων εταιρειών του Δημόσιου στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας.

Προανήγγειλε και την επιτάχυνση της θέσπισης της επιχειρησιακής σύμβασης και γνωστοποίησε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα δημοσιοποιηθεί η νέα λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ενώ συστήνεται ενιαίος φορέας φόρων και εισφορών, στο πλαίσιο και της κατάρτισης του εθνικού φορολογικού συστήματος.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε επίσης λόγο για επιτάχυνση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων και επανεξέταση όλων των σχετικών ρυθμίσεων. Πέρα των ταξί, που συζητούνται στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, επανεξετάζονται και τα επαγγέλματα των φαρμακοποιών, των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων για άρση οποιουδήποτε περιορισμού.

Διαβάστε επίσης:

Γ. Παπανδρέου: «Φουλ» στις μεγάλες αλλαγές


Σφοδρές αντιδράσεις προκαλούν οι ανακοινώσεις Βενιζέλου


Τέλη Σεπτεμβρίου οι αλλαγές στη φορολογία