«Φεύγω από την Άμυνα για να έρθω στον πραγματικό πόλεμο», δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής από τον απερχόμενο υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Από την πλευρά του, ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε το έργο του στο υπουργείο Οικονομικών, παραδεχόμενος παράλληλα λάθη και παραλείψεις, ενώ ευχήθηκε στον κ. Βενιζέλο «καλό κουράγιο». Οι τελετές παράδοσης – παραλαβής των υπουργών ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα, μετά το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης.

Ads

«Έρχομαι εδώ στο όνομα του ελληνικού λαού γιατί αυτός είναι ο πραγματικός διαχειριστής της κρίσης. Μόνο με το λαό, μόνο με την κοινωνία σε κλίμα συναίνεσης μπορούμε να βγάλουμε σε πέρας αυτή την ιστορική πρόκληση», επισήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, διαβεβαιώνοντας πως «η χώρα πρέπει να σωθεί και θα σωθεί». Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επιζητά τη συναίνεση «όχι ως αυτοσκοπό αλλά για να ξαναβρούμε την κοινωνική συναίνεση». «Σήμερα απευθύνουμε ξανά την πρόσκληση της συναίνεσης και της συνεργασίας, είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες και σε διάλογο για να πετύχουμε τη συστράτευση» σημείωσε, τονίζοντας πως αυτό αφορά και τον κάθε πολίτη, τους συγκεντρωμένους στην πλατεία Συντάγματος. Επισήμανε ακόμη πως έχει στο μυαλό του στον κάθε άνεργο προσωπικά, τον κάθε συνταξιούχο που βλέπει να περικόπτεται η σύνταξή του, το κάθε νοικοκυριό, τον κάθε επιχειρηματία… στην αγωνία και την αγανάκτηση της ελληνικής κοινωνίας.

Έκανε λόγο για τιμητική αλλά και προκλητική πρόταση του πρωθυπουργού να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Οικονομικών και παραδέχθηκε πως πήρε τις αποφάσεις του με περίσκεψη, αλλά και με δισταγμούς. Εξήγησε όμως πως την αποδέχθηκε γιατί θεωρεί πως αυτό είναι το πατριωτικό του καθήκον.

Αναφερόμενος στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, σημείωσε πως «σήκωσε τεράστιο βάρος» τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση και ότι όλοι αναγνωρίζουμε στον κ. Παπακωνσταντίνου «αυτό το έργο, την αφοσίωση, την ικανότητα, τη διάθεση ανάληψη κόστους και κινδύνου».

Ads

Βενιζέλος στο ΥΠΟΙΚ 2 by fon1972

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπερασπίστηκε το έργο του στο υπουργείο, τονίζοντας πως βρεθήκαμε στο χείλος της χρεοκοπίας και καταφέραμε να κρατήσουμε όρθια την οικονομία. Παραδέχθηκε λάθη, παραλείψεις και καθυστερήσεις, ωστόσο δήλωσε περήφανος για το έργο που έγινε τους τελευταίους 20 μήνες.

«Καλό κουράγιο, όπως είχε πει και κάποιος άλλος», κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος σε παλιότερη δήλωση του Όλι Ρεν προς τον ελληνικό λαό.

Υπουργείο Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων

Χωρίς την καθιερωμένη τελετή παράδοσης – παραλαβής και με πλήρη απουσία δηλώσεων, έγινε αργά το μεσημέρι στο κτίριο της οδού Αναστάσεως στο Χολαργό, η παράδοση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, από τον απερχόμενο Δημήτρη Ρέππα και η παραλαβή του από το διάδοχό του Γιάννη Ραγκούση.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ρέππας δεν παρέλαβε από τον κ. Ραγκούση, δεδομένου ότι το μέχρι σήμερα υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, μετονομάζεται σε υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, για τη σύστασή του οποίου απαιτείται το απαραίτητο προεδρικό διάταγμα, το οποίο ακόμη δεν έχει εκδοθεί.

Ο νέος υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων καλείται να αντιμετωπίσει μαι σειρά από καυτά θέματα, όπως η εφαρμογή του νόμου για την εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών, η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά και η ανάθεση του έργου της κατασκευής του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο πεδίο, η ανάπτυξη του συστήματος της Τηλεματικής, μέσω ΣΔΙΤ, η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων για την ανάπτυξη των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ, η εφαρμογή της μεταρρύθμισης για απελευθέρωση των ΤΑΧΙ.

Υπουργείο Δικαιοσύνης

«Αναλαμβάνω σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, που η χώρα βιώνει μια κρίση πολύπλευρη, πρωτόγνωρη, οι προκλήσεις μεγάλες και το έργο δύσκολο», δήλωσε ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, σημειώνοντας πως το πρώτο θέμα που τίθεται είναι η αναζωογόνηση των δημοκρατικών θεσμών, με την αξιοποίηση του δημόσιου διαλόγου, ενώ προανήγγειλε πως θα ξεκινήσει συνεργαζόμενος με τις δικαστικές ηγεσίες της χώρας και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των χώρων που εποπτεύει το υπουργείο, υποσχόμενος ότι «θα διαθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις».

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός Χάρης Καστανίδης έκανε έναν απολογισμό του έργου στο υπουργείο μέχρι σήμερα, επισημαίνοντας ακόμη πως είναι έτοιμη η απόφαση για την επιβολή υψηλό προστίμου στη Siemens.

Υπουργείο Εργασίας

Στο έργο της, στην προσπάθεια που έδωσε για τις συλλογικές συμβάσεις και τη μείωση της ανεργίας αναφέρθηκε η Λούκα Κατσέλη κατά την παράδοση του υπουργείου Εργασίας. «Είναι επιτακτική ανάγκη, μέσα στα ασφυκτικά περιθώρια που υπάρχουν να ρίξει η κυβέρνηση γέφυρες στους πολίτες που αισθάνονται να ασφυκτιούν», σημείωσε η κ. Κατσέλη και τόνισε ότι «η έξοδος της χώρας από την κρίση αποτελεί εθνική ανάγκη». Ερωτηθείσα εάν αισθάνεται πικρία για την απομάκρυνσή της από την κυβέρνηση, η κ. Κατσέλη απάντησε ότι έχει θητεύσει για πολλά χρόνια στην πολιτική και στη Βουλή και θα συνεχίσει να εκπροσωπεί πολιτικά όσους την εξέλεξαν και να προωθεί με τη δράση της το Δημόσιο συμφέρον.

Μιλώντας σε συνάντηση διοικητικών στελεχών του υπουργείου Εργασίας, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του, ο νέος υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης σημείωσε πως στόχοι του την προσεχή περίοδο θα είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, η οικονομική επάρκεια των Ασφαλιστικών Ταμείων και η προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Ο Γ. Διαμαντίδης στα θέματα ναυτιλίας έως το νέο προεδρικό διάταγμα

Έως ότου συνταχθεί το νέο προεδρικό διάταγμα που θα ορίζει τις αρμοδιότητες του νέου υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ο υπουργός Γιάννης Διαμαντίδης θα χειρίζεται τα θέματα ναυτιλίας, για όσο καιρό χρειαστεί, στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας στην Ακτή Βασιλειάδη. Μάλιστα το πρωί κλήθηκε να μετάσχει στο νέο υπουργικό συμβούλιο,το πρώτο μετά τον ανασχηματισμό.

Όπως όλα δείχνουν τον τομέα της ναυτιλίας θα διαχειρίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Χ. Παμπούκης ο οποίος θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί και τις επενδύσεις που προωθούνται μέσω «fast track». Ο αναπληρωτής υπουργός Σ. Ξυνίδης αναλαμβάνει τον τομέα του εμπορίου ενώ ο υφυπουργός Θ. Μωραΐτης αναλαμβάνει το αντικείμενο που διαχειριζόταν ο πρώην υφυπουργός Π. Ρήγας, δηλαδή θέματα του ΕΣΠΑ και χρηματοδοτήσεων.

Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Στο υπουργείο αυτό, που προέκυψε από τη διάσπαση του υπερυπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, τόσο ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, όσο και ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης, καθώς και οι υφυπουργοί που θα τους ακολουθήσουν στα νέα υπουργεία τους, δηλαδή οι κύριοι Ντίνος Ρόβλιας και Παντελής Τζωρτζάκης για το Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Πάρις Κουκουλόπουλος για το Εσωτερικών, δεν ορκίστηκαν σήμερα, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς πρέπει πρώτα να υπογραφούν τα απαραίτητα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα.

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, η ορκωμοσία των υπουργών θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς να αποκλείεται μία μικρή καθυστέρηση.

Υπουργείο Περιβάλλοντος

Η σημαία της πράσινης ανάπτυξης δεν θα υποσταλεί, δήλωσε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου στην τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου, απαντώντας στις δηλώσεις της τέως υπουργού κ. Τ. Μπιρμπίλη που εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα συμβεί αυτό.

«Έρχομαι από ένα υπουργείο που βρέθηκε στην αιχμή της μεγάλης κρίσης που περνούσε και περνά η χώρα μας σε ένα υπουργείο που πιστεύω ότι είναι το μέλλον της χώρας», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε: «Όποιος έρχεται από το υπουργείο Οικονομικών πολλές φορές έρχεται με το στίγμα και τη ρετσινιά ότι κοιτάει μονάχα τα θέματα των δαπανών και τη λογιστική προσέγγιση. Δεν είναι αυτή η προσέγγισή μου, γιατί ξέρω ότι όλα αυτά είναι ένα μέσο για να πετύχουμε το ευρύτερο που είναι η ποιότητα ζωής, η βιώσιμη αναπτυξιακή διαδικασία και ένα φυσικό περιβάλλον που δεν καταστρέφουμε. Δεν έρχομαι εδώ για να ανατρέψω πράγματα αλλά για να τα συνεχίσω».

Η απερχόμενη υπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων ότι διαφώνησε με τον κ. Παπακωνσταντίνου για το θέμα της ρύθμισης των αυθαιρέτων, όχι γιατί δεν αναγνώριζε την ανάγκη να βρεθούν πόροι αλλά επειδή το κράτος δεν μπορεί να επιβραβεύει την αυθαιρεσία και δεν μπορεί να δημιουργούνται υπεραξίες σε μια περίοδο κρίσης σε βάρος αυτών που σεβάστηκαν το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Σημείωσε ακόμη ότι δεν έχει κανένα κοινωνικό, οικονομικό ή περιβαλλοντικό νόημα η συνεχής επέκταση των αυτοκινητόδρομων στην Αττική, και παρουσίασε τέσσερα έργα που βρίσκονταν στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου για το επόμενο διάστημα (νέοι δασικοί χάρτες, ανάπλαση του φαληρικού όρμου, νέο ρυθμιστικό της Αθήνας, διαβούλευση για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ο έως σήμερα υπουργός και νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος παρέδωσε τα καθήκοντα στον έως σήμερα αναπληρωτή υπουργό Πάνο Μπεγλίτη, ενώ ανέλαβε τα καθήκοντα του ο νέος υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Σπηλιώπουλος.

Στην ομιλία του ο κ. Βενιζέλος έστειλε μήνυμα συναίνεσης, δηλώνοντας ότι θα επικοινωνήσει με τους πάντες, πρωτίστως με την αντιπολίτευση, απευθύνοντας παράλληλα πρόσκληση συστράτευσης για από κοινού διαπραγμάτευση. Στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, εκτίμησε, δεν υπάρχουν διαφορές.

Από την πλευρά του ο Π. Μπεγλίτης εκτίμησε ότι η καλή συνεργασία του με τον κ.Βενιζέλο θα συνεχιστεί σε καθημερινή βάση. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η νέα πολιτική ηγεσία θα συνεχίσει την κοινή προσπάθεια «να υλοποιήσουμε το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώσαμε τους τελευταίους 20 μήνες. Δεν θα είναι εύκολη η αποστολή μας. Γνωρίζουμε τα δημοσιονομικά όρια μας αλλά με τη δική σου συμβολή θα τα καταφέρουμε».