Η υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας απέρριψε αίτηση ζευγαριού από το Ηράκλειο για αναδοχή βρέφους, επειδή ήταν χορτοφάγοι. Το ζευγάρι προσέφυγε στη Δικαιοσύνη προκειμένου να διεκδικήσει δικαστικά το μωρό αλλά και να αντικρούσει το σκεπτικό της Υπηρεσίας, που το αποκλείει από κάθε περίπτωση αναδοχής ή υιοθεσίας.

Ads

Η αίτηση υιοθεσίας κατατέθηκε στις 3 Δεκεμβρίου του 2010 στην υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας και αφορούσε ένα νεογέννητο αγοράκι, το οποίο μέχρι και σήμερα φιλοξενείται σε δημόσιο νοσοκομείο. Και οι δύο είναι 40 ετών- η γυναίκα είναι δημόσιος υπάλληλος και ο άνδρας εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Αρχικά, η κοινωνική λειτουργός που χειρίστηκε την υπόθεση, είχε δηλώσει ενθουσιασμένη με την περίπτωσή τους και μάλιστα τους διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει προσπάθειες για να πάρουν το βρέφος, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του «Έθνους».

«Η στάση της όμως άλλαξε κατά την τρίτη συνάντησή μας. Εκεί πια μας εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς τον τρόπο διατροφής μας. Τη διαβεβαιώσαμε ότι ένας τέτοιος τρόπος διατροφής δεν ενέχει κινδύνους. Θελήσαμε να προσκομίσουμε σχετικές εκθέσεις και έρευνες, που όμως δεν τις δέχτηκε», αναφέρει το ζευγάρι.

Η αίτηση δικαστικής αναδοχής πρόκειται να συζητηθεί στις 16 Μαρτίου ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου. «Διεκδικούμε δικαστικώς την αναδοχή του παιδιού σε κόντρα των απόψεων της Κοινωνικής Μέριμνας. Οι απόψεις αυτές είναι νομικά ανεπίτρεπτες, ηθικά απαράδεκτες και είναι ενάντια στο Σύνταγμα για την ελευθερία της ανάπτυξης της προσωπικότητας» δήλωσε στο «Έθνος» ο δικηγόρος του ζευγαριού, Γιώργος Κοκοσάλης.

Ads

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Κοινωνικής Μέριμνας Ν. Ηρακλείου, Σπύρος Επιτροπάκης, τονίζει στην εφημερίδα: «Δεν ανέφεραν στην υπηρεσία ότι θα δίνουν στο παιδί και κρέας και ψάρι. Τώρα το λένε. Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και δεν μεροληπτούμε υπέρ κανενός. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία του δικαστηρίου, έχει κάνει ανακοπή το ενδιαφερόμενο ζευγάρι και πλέον θα περιμένουμε τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης».

«Τη στιγμή που η οικογένεια δεν θέλει να επιβάλει στο παιδί τις διατροφικές της συνήθειες, αλλά θέλει να του διασφαλίσει μια σωστή διατροφή με όλες τις απαραίτητες τροφές, δεν κατανοώ πού υπάρχει το πρόβλημα και γιατί της αρνούνται την υιοθεσία», σχολιάζει ο καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής-Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αντώνης Καφάτος.