Το ενδεχόμενο σοβαρών κυρώσεων από πλευράς Ε.Ε. σε περίπτωση που η Ελλάδα δε συμμορφωθεί με το αίτημα των Βρυξελλών για άρση των περιορισμών για τα ιδιωτικά κολέγια, εξετάζει δημοσίευμα της εφημερίδας International Herald Tribune.

Ads

Όπως αναφέρεται, το ελληνικό κράτος έχει θέσει αυστηρούς όρους για τη λειτουργία ιδιωτικών σχολών, οι οποίες θα ανταγωνίζονται τα κρατικά πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ωστόσο, οι όροι αυτοί είναι ασύμβατοι με την κοινοτική νομοθεσία που αφορά την ελευθερία παροχής και λήψης αποφάσεων.

Συγκεκριμένα, η τραπεζική εγγύηση ύψους 500.000 ευρώ ετησίως που απαιτείται από τα ιδρύματα αυτά, όπως και διάφορες άλλες προϋποθέσεις που αφορούν το ακαδημαϊκό επίπεδο των καθηγητών, κρίνονται ως αδικαιολόγητη παρέμβαση της Ελλάδας.

Μάλιστα, η σχετική επιστολή που έφτασε στα ελληνικά γραφεία από τις Βρυξέλλες στις 27 Ιανουαρίου, έδινε διορία δύο μηνών στην Ελλάδα, ώστε να συμμορφωθεί με την κοινοτική νομοθεσία.

Ads

Υπενθυμίζεται, πως οι περισσότεροι από τους εν λόγω όρους θεσπίστηκαν από τη ΝΔ το 2008, και η νέα κυβέρνηση κάλεσε τις ιδιωτικές σχολές να εφαρμόσουν αυτούς τους περιορισμούς, παρέχοντας το περασμένο φθινόπωρο 30 άδειες και απορρίπτοντας άλλες 10.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση τον περασμένο μήνα, αναφέροντας πως ανταποκρίθηκε στις προειδοποιήσεις των Βρυξελλών, ενώ η Κομισιόν απάντησε, διευκρινίζοντας πως «δεν θα επιβληθούν χρηματικά πρόστιμα σε αυτή τη φάση».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε χθες το υπουργείο Παιδείας στη Βουλή, ορίζεται όριο οικογενειακού εισοδήματος μέχρι 50.000 ευρώ κατά μέσον όρο στην τελευταία τριετία, για τους δικαιούχους μετεγγραφής φοιτητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ οι μετεγγραφές δεν θα υπερβαίνουν το 20% των εισακτέων. Επιπλέον, το υπουργείο κατέθεσε τροπολογία με την οποία προβλέπεται ότι οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση από το 10% των θέσεων στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις «μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012». Κατόπιν αυτού του χρονικού περιθωρίου, καταργείται αυτή η δυνατότητα των αποφοίτων παλαιότερων ετών.

Επίσης κατατίθεται η ρύθμιση για τη δυνατότητα να λάβουν απολυτήριο χωρίς να περάσουν από τις πανελλαδικές εξετάσεις, όσοι απόφοιτοι λυκείου δεν επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το απολυτήριο που θα πάρουν μέσω των ενδοσχολικών εξετάσεων θα είναι ισότιμο με των υπολοίπων συμμαθητών τους.