Στους δρόμους και τις πλατείες βρίσκονται από το πρωί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της Ελλάδας, οι οποίοι καταψηφίζουν επί της ουσίας, όχι μόνο το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αλλά το μνημόνιο, την ηγεμονία των αγορών και το πολιτικό και οικονομικό σύστημα γενικότερα. Κινητοποιήσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις, από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ και Αγανακτισμένους.

Ads

Μαζικό το απεργιακό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Εξαιρετικά δυναμική ήταν η συμμετοχή του κόσμου από το πρωί, τόσο στις απεργιακές κινητοποιήσεις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ, όσο και στην πλατεία Συντάγματος.

Η συγκέντρωση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στις 11 το πρωί, στο Πεδίον του Άρεως, και ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή. Χωριστή συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ.

Κατά τη ΓΣΕΕ, η συμμετοχή στην απεργία έφτασε στο 100% σε εργατικούς χώρους όπως τα Διυλιστήρια, τα Ναυπηγεία, τις μεταφορές, λιμάνια και πλοία, τη χαλυβουργία, κλπ. Στις Τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, στην Οικοδομή, η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι η απεργία προσέγγισε το 80%.

Ads

«Εκφράσθηκε με τον πιο έντονο τρόπο η αντίδραση και η διαφωνία των εργαζόμενων στην πολιτική της λιτότητας, της φοροεπιδρομής και της εκποίησης – ξεπούλημα – της δημόσιας περιουσίας και των δημοσίων επιχειρήσεων» αναφέρει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

«Oι εκατοντάδες χιλιάδες απεργοί, οι πολίτες στις πλατείες όλης της χώρας, ξεχειλίζουν από οργή και αγανάκτηση για τα νέα μέτρα που πλήττουν για ακόμη μια φορά τους ίδιους, ενώ οι έχοντες και κατέχοντες αυτοί που έκλεψαν το δημόσιο πλούτο, αυτοί που δεν πλήρωσαν τους φόρους, πίνουν στην υγειά των κορόιδων» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ στην απεργιακή συγκέντρωση.

«Αυτή η πολιτική δεν είναι μόνο άδικη, είναι αδιέξοδη και αναποτελεσματική» πρόσθεσε. «Σήμερα δίνουμε ένα μεγάλο αγώνα και αυτός ο αγώνας δε θα σταματήσει μέχρι αυτή η πολιτική ν’ ανατραπεί».

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος δήλωσε ότι το Μεσοπρόθεσμο και το Μνημόνιο εξαθλιώνουν τη ζωή όλων και προειδοποίησε ότι οι αγώνες των συνδικάτων θα συνεχιστούν και θα έχουν αποτελέσματα.

Μιλώντας στο απεργιακό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε: «Η ελεγχόμενη χρεοκοπία έχει προαποφασιστεί. Αυτό που ζητούν από το λαό είναι πενήντα χρόνια το κεφάλι κάτω για να περάσουν χειρότερα μέτρα. Ο αγώνας θα κριθεί στο γραφείο, στο εργοστάσιο, στον τόπο δουλειάς γενικότερα, στο χωράφι και στη γειτονιά με τα μικρομάγαζα. Θα είναι νικηφόρος αυτό είναι σίγουρο».

Στη συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, που ζήτησε να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές.

«Η χώρα χρειάζεται ένα νέο συνασπισμό εξουσίας που θα εκφράζει κοινωνικά συμφέροντα των πολλών και όχι των λίγων που μας κυβερνάνε. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που με σθένος θα διαπραγματευθεί και θα βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο της χρεοκοπίας, οδηγώντας σε δρόμους προόδου, σε δρόμους κοινωνικής συνοχής και ευημερίας για να αποκατασταθεί η λαϊκή βούληση, για να αποκατασταθεί το αίσθημα εμπιστοσύνης του λαού και των πολλών απέναντι στο πολιτικό σύστημα» δήλωσε.

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζόμενους σε διαμαρτυρία το πρωί της Τετάρτης στο Σύνταγμα και την ίδια μέρα διοργανώνουν συγκέντρωση στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος. Το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει νέα συγκέντρωση στις 7 το απόγευμα στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, καθώς και αύριο στις 10 το πρωί στην Ομόνοια.

Μπλόκο στον απόπλου από τον Πειραιά από το ΠΑΜΕ

Τους καταπέλτες των πλοίων που αποπλέουν από το λιμάνι του Πειραιά για τις Κυκλάδες έχουν καταλάβει από το πρωί μέλη των ναυτεργατικών σωματείων ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΜΕΝ , εμποδίζοντας τον απόπλου τους.

Οι συνδικαλιστές επιμένουν ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν εάν δεν λήξει η 48ωρη απεργία που βρίσκεται σε εξέλιξη από σήμερα το πρωί.

Σημειώνεται ότι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) απέρριψε την πρόταση των ναυτεργατικών σωματείων για συμμετοχή στη 48ωρη απεργία με ψήφους 10 κατά και 5 υπέρ.

Κλιμακώνεται η «αγανάκτηση»

Στην πρώτη γραμμή της λαϊκής οργής προς την κυβερνητική πολιτική, βρίσκεται εδώ και πάνω από ένα μήνα το «κίνημα της πλατείας», που δίνει και σήμερα το ρυθμό στο Σύνταγμα. Από νωρίς το πρωί, μέλη των Αγανακτισμένων βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος και παραμένουν εκεί παρά το αποπνικτικό σύννεφο χημικών που έχουν εξαπολύσει οι αστυνομικές δυνάμεις.

Παραδειγματική υπήρξε η στάση των Αγανακτισμένων κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων γύρω από την πλατεία, με τους συγκεντρωμένους να απευθύνουν εκκλήσεις προς πάσα κατεύθυνση, έτσι ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις και ο «χημικός πόλεμος» και να συνεχιστεί η ειρηνική διαμαρτυρία.

«Ο ειρηνικός και περιφρουρημένος χαρακτήρας της συγκέντρωσής μας μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με την μαζικότητά μας. Καλούμε τις αστυνομικές δυνάμεις να σταματήσουν να πνίγουν την πλατεία στα χημικά. Όλη η Αθήνα και όλη η Ελλάδα αυτή τη στιγμή κατεβαίνει στο Σύνταγμα. Δεν υποχωρούμε απέναντι στην καταστολή. Ώρα με την ώρα θα γινόμαστε όλο και περισσότεροι», δηλώνουν στην ιστοσελίδα τους.

Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποιούν τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να επανέλθει το ειρηνικό κλίμα, να καθαριστεί η πλατεία και να γίνει κανονικά η συναυλία που είχε προγραμματιστεί για τις 6:00 μ.μ. στην οποία θα συμμετέχουν πολλοί σημαντικοί καλλιτέχνες όπως οι Ηλίας Βαμβακούσης, Γη και Θάλασσα, Γιάννης Γιοκαρίνης, Ματούλα Ζαμάνη, Ηχόκαμπος, Tiger Lillies, Lost Bodies, Mode Plagal, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Υπόγεια Ρεύματα, Salvador, Sebloria και πολλοί άλλοι.

Ειρηνικές οι συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

Ολοκληρώθηκαν ειρηνικά οι συγκεντρώσεις και οι πορείες διαμαρτυρίας για τον εφαρμοστικό νόμο, το Μεσοπρόθεσμο και τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Η συγκέντρωση του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ έγινε έξω από το κτίριο του ΕΚΘ και ακολούθησε πορεία των εργαζομένων μέχρι τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης. Στην αρχή της πορείας βρισκόταν εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ, του μετρό και εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, που είχαν μαζί τους στην πορεία ένα γερανό και ένα τζιπ της εταιρείας. Φτάνοντας έξω από το διοικητήριο ανάρτησαν για λίγη ώρα από το γερανό ένα τεράστιο κάθετο πανό, που έγραφε με μεγάλα γράμματα: «Αντιστεκόμαστε».

Συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου και πορεία που κατέληξε, επίσης, στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης πραγματοποίησε και το ΠΑΜΕ. Τα μέλη του κάλεσαν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν και στην αποψινή συγκέντρωση που διοργανώνει στις 19:30 στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Νωρίτερα, προσυγκέντρωση στην Καμάρα πραγματοποίησαν τα πρωτοβάθμια σωματεία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που ενώθηκαν με την πορεία των ΕΚΘ, ΕΔΟΘ. Αμέσως μετά την πορεία κατευθύνθηκαν προς την ΕΥΑΘ, έξω από το κτίριο της οποίας θα παραμείνουν για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας.

Εγκλωβίστηκαν Λοβέρδος – Άνθιμος

Ένταση επικράτησε το μεσημέρι έξω από το Παπάφειο Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιούνταν συνεδρίαση υπό τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης, καθώς και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Ομάδα διαδηλωτών απέκλεισε την έξοδο, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης, του μνημονίου του Μεσοπρόθεσμου. Ο Μητροπολίτης Άνθιμος επιχείρησε να βγει από το κτίριο και να μιλήσει στους συγκεντρωμένους, οι οποίοι όμως του επιτέθηκαν φραστικά.

Στη συνέχεια και υπό την προστασία αστυνομικών δυνάμεων, οι Ανδρ. Λοβέρδος, Απ. Τζιτζικώστας και Γ. Μπουτάρης οδηγήθηκαν σε πλαϊνή έξοδο για να αποφύγουν τους διαδηλωτές. Όταν εκείνοι τους αντιλήφθηκαν κινήθηκαν προς το μέρος τους, ενώ διμοιρία των ΜΑΤ τους εμπόδισε να προσεγγίσουν την έξοδο. Τελικά αποχώρησε ο υπουργός Υγείας και στη συνέχεια οι Τζιτζικώστας και Μπουτάρης, ενώ ο Π. Ψωμιάδης είχε φύγει νωρίτερα, πριν ολοκληρωθεί η σύσκεψη.

Διαδηλώσεις για το Μεσοπρόθεσμο στην Κρήτη

Τρεις διαφορετικές προσυγκεντρώσεις είχαν προγραμματισθεί από το ΠΑΜΕ στο δημαρχείο Ρεθύμνης, τους Αγανακτισμένους στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη και των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου.

Οι τρεις προσυγκεντρώσεις ενώθηκαν τελικά και μέσω της κεντρικής λεωφόρου της πόλης κινήθηκαν ενωμένοι και διαμαρτυρόμενοι όλοι οι διαδηλωτές με κυρίαρχα συνθήματα που αφορούσαν στην απαίτησή τους για κατάργηση του συνόλου της αντεργατικής πολιτικής.

Η συμμετοχή στη σημερινή διαδήλωση ήταν ογκωδέστερη σε σχέση με προηγούμενες, ενώ κύριο χαρακτηριστικό της ήταν η περιφρούρηση της ειρηνικής έκφρασης όλων όσοι αντιδρούν με τα μέτρα της Τρόικας και του ΔΝΤ.

Η Αγανακτισμένοι κάλεσαν τους πολίτες να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη από σήμερα το απόγευμα, αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη, οπότε έχουν προγραμματιστεί η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου.

Αντιπροσωπεία των Αγανακτισμένων από το Ρέθυμνο έφτασε σήμερα το πρωί στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα ώστε να υπάρχει επίσημη εκπροσώπηση του Ρεθύμνου στις κεντρικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Με δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις και πορείες, συνδικάτα και εργαζόμενοι στα Χανιά εξέφρασαν σήμερα την αντίθεσή τους στα μέτρα που επιβάλλει το μνημόνιο. Λίγο μετά τις 10 το πρωί, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία 1866, ενώ ακολούθησε πορεία στους δρόμους των Χανίων.

Στις 11 το πρωί, πραγματοποιήθηκε και η συγκέντρωση που οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο, το Νομαρχιακό Παράρτημα της ΑΔΕΔΥ και άλλοι φορείς, στην πλατεία της δημοτικής αγοράς.

Στη συγκέντρωση κυριάρχησαν τα συνθήματα αποδοκιμασίας κατά των νέων μέτρων. Οι συγκεντρωμένοι ανάρτησαν πανό και πλακάτ, ενώ στην πλατεία της αγοράς στήθηκαν και οι πρώτες σκηνές αγανακτισμένων πολιτών.

Κατά τη διάρκεια της πορείας, ομάδα νεαρών έγραψε συνθήματα κατά του μνημονίου σε πολλά σημεία της πόλης. Αύριο, στις 10 το πρωί, το ΠΑΜΕ έχει ανακοινώσει αποκλεισμό του κτιρίου της εφορίας στα Χανιά.

Πάτρα: Χωρίς επεισόδια οι δύο πορείες

Ένταση επικράτησε στη συγκέντρωση και την πορεία που οργάνωσε το εργατικό κέντρο της Πάτρας, με αφορμή την πρώτη ημέρα της 48ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, ενώ στην πορεία του ΠΑΜΕ όλα κύλησαν ομαλά.

Πορεία πραγματοποιήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, όπου συμμετείχαν και οι Αγανακτισμένοι, ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του μεσοπρόσθεσμου προγράμματος και των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης. Όταν η πορεία έφθασε στο τέλος της, ομάδα αντιεξουσιαστών προχώρησε σε κατάληψη του εργατικού κέντρου.

Το ΠΑΜΕ οργάνωσε τη δική του συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου, όπου μετά τις ομιλίες πραγματοποιήθηκε πορεία, επικεφαλής της οποίας είχαν τεθεί αγροτικά μηχανήματα. Επίσης, το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει για τις 7.00 το απόγευμα δύο συγκεντρώσεις στις πλατείες Αγίας Σοφίας και Ομονοίας και στη συνέχεια πορεία στους δρόμους της Πάτρας. Από την πλευρά τους, οι Αγανακτισμένοι έχουν προγραμματίσει και αυτοί συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου.

Κατάληψη του δημοτικού συμβουλίου της Κορίνθου από Αγανακτισμένους

Την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Κορίνθου κατέλαβαν χθες βράδυ οι Αγανακτισμένοι πολίτες της πόλης, που από την πλατεία πήγαν στο δημαρχείο την ώρα που συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο και ζήτησαν από το προεδρείο να τους παραδώσει την αίθουσα και από τον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους.

Οι Αγανακτισμένοι πραγματοποίησαν γενική συνέλευση κατά την οποία συζήτησαν για το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Παράλληλα, αναφέρθηκαν και στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη της Κορίνθου, ενώ αργά το βράδυ αποχώρησαν.

Σήμερα το μεσημέρι οι Αγανακτισμένοι της Κορίνθου συγκεντρώθηκαν στα Περιβολάκια μαζί με διαδηλωτές από ολόκληρη την Πελοπόννησο και στη συνέχεια αποχώρησαν για την Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση του Συντάγματος.

Πορείες και καταλήψεις δημαρχείων σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στην Κομοτηνή, κατά τη διάρκεια πορείας, την οποία πραγματοποίησαν εργαζόμενοι και φοιτητές, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που κήρυξαν από κοινού ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενώ διαδηλωτές προχώρησαν και σε συμβολική κατάληψη των δημαρχείων Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής.

Η πορεία ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο της Κομοτηνής και κατευθύνθηκε προς το κτίριο στο οποίο στεγάζεται η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου και σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το δημαρχείο της πόλης και πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη του κτιρίου. Στο πλαίσιο της απεργίας, πορεία εργαζομένων έγινε και σε κεντρικούς δρόμους της Αλεξανδρούπολης, ενώ οι υπάλληλοι του δήμου – που συμμετείχαν στην κινητοποίηση – προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του δημαρχείου.

Κινητοποίηση συμπαράστασης από τους Αγανακτισμένους της Βαστίλλης

Τέλος, σε διαμαρτυρία συμπαράστασης προς τους Αγανακτισμένους της Ελλάδας καλούν για τις 20:00 (ώρα Ελλάδας), έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι, οι αποκαλούμενοι «Αγανακτισμένοι της Βαστίλλης». Το σχετικό κάλεσμα έχει κυκλοφορήσει μέσω διαδικτύου, με τους συγκεντρωμένους να δηλώνουν ότι υποστηρίζουν τη γενική απεργία στην Ελλάδα κατά της αυριανής ψηφοφορίας του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.