Πριν από περίπου δυο μήνες ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος είχε δηλώσει στη Βουλή ότι η δωρεάν περίθαλψη μη νόμιμων μεταναστών κοστίζει περισσότερα από 150 εκ. ευρώ, ποσό το οποίο εικάζεται ότι αποτελεί ένα μέρος του ελλείμματος των 400 εκ. ευρώ που παρουσιάζει το υπουργείο. Στοιχεία, όμως, από τρεις διαφορετικές πρόσφατες έρευνες φαίνονται να έρχονται σε αντίθεση με τα λεγόμενα αυτά του υπουργού.

Ads

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής, βάσει νόμου η πρόσβαση των μη νόμιμων μεταναστών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας απαγορεύεται και η μοναδική εξαίρεση αφορά την παροχή ιατρικής βοήθειας σε επείγουσες περιπτώσεις και σε περιπτώσεις μεταδοτικών ασθενειών και επιδημιών. Συνεπώς, οι περιπτώσεις οι οποίες ενδέχεται να μην πληρώνονται είναι όταν υπάρχουν τέτοιες επείγουσες περιπτώσεις.

Επιπλέον, καθώς και οι ίδιοι οι μη νόμιμοι μετανάστες διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια στα νοσοκομεία λόγω της μη νόμιμης παραμονής τους και του φόβου σύλληψής τους από τις Αρχές, σύμφωνα και με τους γιατρούς, οι περιπτώσεις των μη νόμιμων μεταναστών οι οποίοι νοσηλεύονται είναι μετρημένες κάθε μήνα. Εξάλλου, ούτε οι έγκυες χωρίς χαρτιά καταφεύγουν στα δημόσια νοσοκομεία για να γεννήσουν, καθώς ξέρουν ότι ο μόνος τρόπος να τις αφήσουν να πάρουν το νεογέννητο παιδί τους χωρίς να πληρώσουν είναι να κάνουν αίτηση ασύλου, κάτι το οποίο δεν επιθυμούν. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει η ίδια πηγή, δεν εκλείπουν οι περιπτώσεις αποβολών στο σπίτι από Αφγανές που έχουν φοβηθεί να πάνε στην κλινική.

Ακόμα, ακόμα και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, όπως με διαβήτη και άσθμα, αγοράζουν τα φάρμακά τους, καθώς οι μη νόμιμοι μετανάστες δεν δικαιούνται ιατροφαρμακευτική κάλυψη εκτός νοσοκομείου,. Η μοναδική βοήθεια υπό τη μορφή φαρμάκων για αυτούς έρχεται από μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται και τους παρέχουν τα απαραίτητα φάρμακα, τα οποία συγκεντρώνουν από εράνους και δωρεές.

Ads

Οι νεοεισερχόμενοι μετανάστες χωρίς χαρτιά δεν πάνε τα παιδιά τους στις δημόσιες παιδικές κλινικές, αλλά εξετάζονται από φορείς όπως το Χαμόγελο του Παιδιού, σε συνεργασία με, πρόσφατα, την Κοινότητα Αφγανών Ελλάδας.

Τέλος, σύμφωνα με στοιχεία που είχε παραχωρήσει το ίδιο το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος CLANDESTINO τον Απρίλιο του 2008, « το σύνολο της δαπάνης περίθαλψης των αλλοδαπών που δεν έχουν βιβλιάριο οικονομικής αδυναμίας και δεν έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας ανέρχεται στο ποσό των 5.099.325,80 ευρώ για το έτος 2007.»

Δεδομένων, λοιπόν, των παραπάνω στοιχείων, δηλαδή του ότι η πλειονότητα των ανθρώπων αυτών δεν καταφεύγει στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, αλλά και του ότι οι ροές μη νόμιμων μεταναστών προς την Ελλάδα δεν έχουν μεταβληθεί σημαντικά από το 2007, αναρωτάται κανείς πως οι επίμαχες δαπάνες αυξήθηκαν από πέντε σε 150 εκατ. ευρώ.