Για διαδικασίες «στραγγαλισμού» και «απορρύθμισης» του δημοσίου πανεπιστημίου, που προκαλεί ερωτήματα για τους πραγματικούς στόχους που θέτει η πολιτεία για την παιδεία, έκανε λόγο το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου των πανεπιστημιακών του ΑΠΘ (ΕΣΔΕΠ), σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε, με αφορμή την πανελλαδική κινητοποίηση και την 3ωρη στάση εργασίας στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, που κήρυξε η Ομοσπονδία.

Ads

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΑΠΘ αποφάσισε να ζητήσει από το πρυτανικό συμβούλιο και τη σύγκλητο αναστολή της λειτουργίας του ιδρύματος, τουλάχιστον για μία μέρα, θέλοντας να τονίσουν με αυτό τον τρόπο πως η συγκεκριμένη κυβερνητική πολιτική οδηγεί στην υπονόμευση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Σύμφωνα με τους πανεπιστημιακούς οι μειώσεις στον προϋπολογισμό του πανεπιστημίου θέτουν σε κίνδυνο την λειτουργία του, καθώς οι σχολές και τα τμήματα αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις λειτουργικές τους ανάγκες.

Σημαντικότερο, όπως τόνισαν, είναι το πρόβλημα στα νεότερα τμήματα Κινηματογράφου, Θεάτρου και Χωροταξίας στη Βέροια, όπου δεν μπορούν να καλυφθούν οι απαιτήσεις στα προγράμματα σπουδών, καθώς οι περισσότερες ώρες διδασκαλίας στηρίζονται σε εκπαιδευτικό προσωπικό του διατάγματος 407, αλλά και στην έρευνα.

«Δεν χρηματοδοτείται καθόλου η έρευνα, τα προγράμματα που είχαν εξαγγελθεί έχουν βαλτώσει εδώ και καιρό, ενώ ακυρώθηκαν και οι υποτροφίες του ΙΚΥ που χρηματοδοτούν του νέους ερευνητές» δήλωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ, Γιάννης Κρεστενίτης.

Ads

Ως σημαντικότερα προβλήματα οι πανεπιστημιακοί έθεσαν τη μείωση προσωπικού των πανεπιστημίων, το πάγωμα των εξελίξεων μελών ΔΕΠ στην επόμενη βαθμίδα, τη μείωση των δαπανών για τους συμβασιούχους διδάσκοντες του 407, την περικοπή ήδη κατά 30% των κεντρικών δαπανών του πανεπιστημίου και τη νέα επικείμενη περικοπή εντός του 2011, αλλά και την μη αναπροσαρμογή του ειδικού μισθολογίου των πανεπιστημιακών από το 2004.