Την ιδρυτική διακήρυξη της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή η Ντόρα Μπακογιάννη, σε εκδήλωση στο θέατρο του Μπάντμιντον. Το σύμβολο του νέου κόμματος θα είναι ένα κλαδί ελιάς, ενώ το ιδρυτικό συνέδριο του θα γίνει τον Μάρτιο. «Η κυρία Μπακογιάννη επαναβεβαίωσε σήμερα τη συμπαράταξή της με τον κύριο Παπανδρέου», σχολίασαν κύκλοι της Ρηγίλλης.

Ads

«Δημιουργούμε σήμερα ένα πανελλήνιο κίνημα υπεύθυνων πολιτών. Ένα ανεξάρτητο συμμετοχικό δημοκρατικό κίνημα. Όχι άλλο ένα κόμμα. Ξεκινάμε ν’ αλλάξουμε την Ελλάδα. Αρνούμαστε να παραδοθούμε στην κρίση. Έχουμε ευθύνη απέναντι στον τόπο να δράσουμε», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη στην αρχή της ομιλίας της.

Οι αξίες που θα διέπουν το νέο κόμμα σύμφωνα με την πρόεδρό του είναι η ελευθερία, η ισονομία των πολιτών, η ασφάλεια, η δικαιοσύνη, η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, η παιδεία και ο πολιτισμός, η απελευθέρωση της πολιτικής ζωής από τα δεσμά του λαϊκισμού και της δημαγωγίας.

Η Ντόρα Μπακογιάννη υποστήριξε ότι θα διεκδικήσει μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους και την οργάνωση της πολιτείας, τη δραστική μείωση της φορολογίας με την καθιέρωση ενός νέου χαμηλού φορολογικού συντελεστή της τάξης του 20%, τη δομική αναδιοργάνωση του κράτους, την καθιέρωση συνταγματικού δημοσιονομικού κανόνα, την ενίσχυση της κοινωνικής θέσης της γυναίκας και του θεσμού της οικογένειας, την αναδιοργάνωση του ασφαλιστικού συστήματος με πρότυπο το σουηδικό, την καινοτόμα αναβάθμιση της παιδείας, την εξάλειψη των συντεχνιών και του κακώς εννοούμενου συνδικαλισμού, την ανταγωνιστική γεωργία, τις ριζικές αλλαγές για το περιβάλλον.

Ads

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ προσωπικοτήτων απ’ όλον τον πολιτικό κόσμο, οι πρώην βουλευτές της ΝΔ Κώστας Κιλτίδης και Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Η βουλευτής ζήτησε να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Δευτέρα, προκειμένου να τον ενημερώσει για το κόμμα της, αλλά και να συζητήσει μαζί του για τα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα της επικαιρότητας. Η συνάντηση θα γίνει στις 14:00.