Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκύψει μετά την ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου για νέο χαρατσι στα ακίνητα, με την επιβολή διετούς ειδικού τέλους, μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων, ενώ ήδη υπάρχουν πληροφορίες για έντονη κριτική εντός του κυβερνώντος κόμματος. Την ίδια ώρα, η ΠΟΜΙΔΑ «βλέπει» το τέλος της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, διαμηνύει ότι η ΔΕΗ δεν θα χρησιμοποιηθεί ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός και υποστηρίζει ότι εντός της ημέρας η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ θα αποφασίσει για τον τρόπο με τον οποίο θα «απαντήσει» στην επιβολή του τέλους ακίνητης περιουσίας μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών, οι ιδιοκτήτες σε πολύ φθηνές περιοχές θα επιβαρυνθούν με έκτακτη εισφορά 0,50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ενώ οι ιδιοκτήτες στις πολύ ακριβές περιοχές θα πληρώσουν 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, φέτος το τέλος για τα ακίνητα θα επιβληθεί εφάπαξ άμεσα, ώστε ταμειακά να εμφανιστεί στα έσοδα έως το Φεβρουάριο. Για το 2012 το τέλος θα καταβληθεί σε δόσεις.

Αυτό σημαίνει ότι για ένα ακίνητο 60 τμ σε κάποιο χωριό της Ελλάδος με αντικειμενική τιμή έως 500 ευρώ η έκτακτη εισφορά θα ανέλθει σε 30 ευρώ ενώ αν το ακίνητο αυτό έχει έκταση 100 τμ θα καταβληθεί εισφορά 50 ευρώ.Στις ακριβές περιοχές όπου η έκτακτη εισφορά θα είναι 10 ευρώ το τμ ο λογαριασμός θα φθάσει τα 1.500 ευρώ για ένα ακίνητο 150 τμ και 2.000 ευρώ για ακίνητο 200 τμ.

«Φορολογικό μέτρο με τιμωρητικό χαρακτήρα»

Φορολογικό μέτρο με τιμωρητικό χαρακτήρα χαρακτήρισε την επιβολή τέλους ακίνητης περιουσίας μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων, Στράτος Παραδιάς. «Τιμωρούνται με τον πιο άθλιο τρόπο οι ιδιοκτήτες» είπε στον Βήμα 99,5 ο κ.Παραδιάς, τονίζοντας ότι το μέτρο αυτό είναι «η κορυφή μίας απίστευτης πυραμίδας φορολογικών επιβαρύνσεων».

Ads

Ο κ.Παραδιάς υπογράμμισε ότι η επιβολή τέλους ακίνητης περιουσίας δεν πρόκειται να δημιουργήσει διένεξη μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών, καθώς οι ιδιοκτήτες είναι εκείνοι που επιβαρύνονται. Όπως εξήγησε, ακόμη και εάν πληρωθεί από τον ενοικιαστή, στη συνέχεια το ποσό θα κρατηθεί από το ενοίκιο.

«Tο μέτρο αποτελεί απλώς την κορυφή της πυραμίδας των δημευτικού πλέον χαρακτήρα επιβαρύνσεων που έχουν επιβληθεί την τελευταία διετία στην ακίνητη ιδιοκτησία» υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνιος Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). «Σε συνδυασμό με τις ισχύουσες δεκάδες άλλων φόρων, τελών και εισφορών την κατεδάφιση της μισθωτικής αξίας των ακινήτων που μαρτυρούν τα χιλιάδες ξενοίκιαστα σε όλη τη χώρα και τις συνεχώς επαπειλούμενες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες, καθιστά την ιδιωτική ακίνητη περιουσία στη χώρα μας μια “τελειωμένη υπόθεση”, και το τέλος αυτό, το πραγματικό «τέλος» της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, της οικοδομής και της οικονομίας μας».

Σφοδρή επίθεση στον κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος με αφορμή τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν. «Η απόφαση για την επιβολή νέων δυσβάστακτων τελών στην ακίνητη περιουσία, αποτελεί άλλη μια απόδειξη της πλήρους αναξιοπιστίας και αφερεγγυότητας της κυβέρνησης. Πλέον κανείς δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη σ’ αυτήν την κυβέρνηση, που καθημερινά αυτοδιαψεύδεται» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εντός της ημέρας αποφασίζει πως θα απαντήσει η ΓΕΝΟΠ-ΔEΗ

Εντός της ημέρας θα αποφασίσει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ τον τρόπο με τον οποίο θα «απαντήσει» στην επιβολή του τέλους ακίνητης περιουσίας μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. «Σε καμία περίπτωση η ΔΕΗ δεν θα χρησιμοποιηθεί ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός, αφού χτίστηκε για να υπηρετεί τον ελληνικό λαό και όχι να τον εκβιάζει» αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό πρακτορείο, ο κ. Φωτόπουλος διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διαβεβαιώσει ότι δεν θα κόβεται το ρεύμα σε όποιον δεν πληρώσει το ειδικό τέλος. “Διαφορετικά, πρόσθεσε, θα εμποδίσουμε την έκδοση αυτών των λογαριασμών και δεν θα υλοποιούμε τις διακοπές ρεύματος για όσους καταναλωτές δεν πληρώσουν το τέλος”.“Βάζουν τη ΔΕΗ απέναντι στον ελληνικό λαό” πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ.

Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Για «νέα δυσβάστακτα μέτρα που ακυρώνουν τη χθεσινή ομιλία του κ. Παπανδρέου, επιβεβαιώνουν την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησής του και ρίχνουν νέα βάρη στις πλάτες των Ελλήνων» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης. Υπογράμμισε ότι η ύφεση δεν ανακόπτεται «με νέα μέτρα ύφεσης, όπως αυτά που εξήγγειλε, προ ολίγου, ο κ. Βενιζέλος. Σήμερα, η αξιοπιστία της κυβέρνησης εξανεμίστηκε απολύτως».

Από την πλευρά του το ΚΚΕ μιλά για «νέο φορολογικό αντιλαϊκό ντου κυβέρνησης – τρόικας». «Το ΠΑΣΟΚ όσο και να συναναστρέφεται τις νεοφιλελεύθερες απόψεις της τρόικας, παραμένει βαθειά στο DNA του η κομμουνιστική αντίληψη και θεωρία», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.

«Ενώ ο πρωθυπουργεύων αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανήγγειλε τη νέα αφαίμαξη των εισοδημάτων της μεγάλης πλειοψηφίας των νοικοκυριών, μέσω του ισοπεδωτικού φόρου για τα ακίνητα, ανέθεσε στον πρωθυπουργό να παρουσιάσει το περιτύλιγμα της αντικοινωνικής και χρεοκοπημένης πολιτικής του» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζεται πως είναι «πρωτοφανές να μιλάει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και την επομένη να εξαγγέλλονται νέα μέτρα».

«Η κυβέρνηση μετά από ανικανότητα και φαυλότητα μηνών, πανικόβλητη πλέον, βρίσκεται ξανά στο ίδιο σημείο κάνοντας τα ίδια λάθη. Αντί να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες και να προχωρήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα περιορίζουν την παρέμβαση του κράτους στην οικονομία, για πολλοστή φορά επιλέγει την υπερφορολόγηση των συνηθισμένων και εξαντλημένων ιδιωτών», σχολίασε ο υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας και Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ευρωβουλευτής, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ομολογία αποτυχίας μιας κυβέρνησης από το να ανάγει τη ΔΕΗ ως το μοναδικό εισπρακτικό μηχανισμό του κράτους. Σε κάθε περίπτωση το μέτρο αυτό της κυβέρνησης ας εφαρμοστεί αποκλειστικά στη μεγάλη ακίνητη περιουσία», σχολίασε ο υπεύθυνος για θέματα Οικονομικής Πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Τσιρώνης υποστήριξε ότι «αφού η κυβέρνηση αδυνατεί να αγγίξει τις γκρίζες περιουσίες, εφορμά για μια ακόμα φορά επί δικαίων και αδίκων, χωρίς κανένα κριτήριο. Χαρατσώνει την ιδιοκτησία οποιουδήποτε ακινήτου ανεξάρτητα από τον πλούτο του κάθε ιδιοκτήτη και τον τρόπο που αποκτήθηκε, οδηγώντας σε βαθύτερη ύφεση».

Αντιδράσεις και εντός του ΠΑΣΟΚ

Ο νέος φόρος στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, ακόμη και μέσα στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος. Έτσι, το μεσημέρι της Δευτέρας συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του Γ.Παπανδρέου, ο οποίος θα εξηγήσει εκ νέου την αναγκαιότητα της λήψης των έκτακτων μέτρων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, προς το παρόν πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δέχθηκαν τα μέτρα -συμπεριλαμβανομένης και της περικοπής ενός μισθού από όλους τους αιρετούς και μετακλητούς- με επιφυλάξεις. Άλλοι μιλούν για «αναγκαίο κακό» κι άλλοι για καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα. Δεν λείπουν πάντως και οι επικρίσεις, όπως η παρατήρηση που διατύπωσε ο βουλευτής Καρδίτσας Νίκος Σαλαγιάννης, ο οποίος ρώτησε «γιατί δεν μπαίνει ένας μικρός φόρος της τάξης του 1% έως 2% σε αυτούς που έβγαλαν 70 δισ. από την χώρα την ώρα που έδινε μάχη επιβίωσης;»