Δεν είδε ευθύνη της ΕΛ.ΑΣ. στα χθεσινά γεγονότα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, προσφέροντας «εξήγηση» ακόμη και για τα χημικά μέσα στο σταθμό του Μετρό, όπου νοσηλεύονταν στο πρόχειρο ιατρείο οι πολίτες που είχαν τραυματιστεί ή αντιμετώπιζαν σημαντικά αναπνευστικά προβλήματα. Μάλιστα, ο κ. Παπουτσής έκανε λόγο για αντάρτικο πόλης και πως η Κερατέα ήταν η προπόνηση για τη μέθοδο που αξιοποιήθηκε και χθες. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, με την Αλέκα Παπαρήγα να αμφισβητεί ανοιχτά τα λεγόμενα του υπουργού και τον Αλέξη Τσίπρα να προαναγγέλλει την κατάθεση μήνυσης για τη στάση της ΕΛ.ΑΣ. «Σύγχρονα Ες-Ες» χαρακτήρισαν τα ΜΑΤ και την αστυνομία οι εργαζόμενοι του Μετρό, ενώ ο δήμαρχος Αθηνών Γ. Καμίνης ζήτησε την απαγόρευση των χημικών κατά διαδηλωτών.

Ads

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, παρά την κατακραυγή για το χημικό πόλεμο και την ανεξέλεγκτη βία, είδε «συνεχείς επιθέσεις, απόπειρες εμπρησμών τραπεζών και πετροπόλεμο από κουκουλοφόρους καθώς και συγκέντρωση μεγάλου αριθμού καπνογόνων από τους ταραξίες, με πολύ καλά οργανωμένο τρόπο».

«Ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει πότε λειτουργούν οι κανόνες αντάρτικου πόλης. Η Κερατέα ήταν η προπόνηση, για τη μέθοδο που αξιοποιήθηκε και χθες», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η τακτική είναι να δημιουργούνται ειρηνικές συγκεντρώσεις με φιλήσυχους διαδηλωτές και όταν έρθει η ώρα να ρίχνουν οι κουκουλοφόροι τις πέτρες και τις μολότοφ μέσα από το πλήθος.

Ads

Η απάντησή τους στις κατηγορίες για υπέρμετρη χρήση βίας από την αστυνομία, ήταν πως τις προηγούμενες μέρες δεν υπήρξε ούτε μία επιχείρηση των ΜΑΤ «και μάλιστα, η κυβέρνηση δέχθηκε και την κριτική από ορισμένα κόμματα του κοινοβουλίου ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν επενέβη για την εκκαθάριση της πλατείας». Για τη ρίψη χημικών στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, υποστήριξε ότι εκεί έβρισκαν καταφύγιο κουκουλοφόροι που ξεκουράζονταν προκειμένου να επανέλθουν αργότερα στη «μάχη» με τους αστυνομικούς.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε επίσης λόγο για καλλιέργεια κλίματος σε βάρος του ιδίου, της κυβέρνησης και της ΕΛ.ΑΣ., ενώ αναφέρθηκε επικριτικά και σε δηλωση του Μ Θεοδωράκη για τον ίδιο.

Για το επίμαχο βίντεο

Αναφορικά με το βίντεο που δείχνει κουκουλοφόρους να συνομιλούν με άνδρες των ΜΑΤ και στη συνέχεια να φυγαδεύονται στο προαύλιο της Βουλής, ο κ. Παπουτσής διαβεβαίωσε κατηγορηματικά πως ότι οι κουκουλοφόροι δεν έχουν καμία σχέση με την ΕΛ.ΑΣ. Αναγνωρίζοντας ότι προκύπτουν ερωτηματικά από το βίντεο και αφού επισήμανε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., ο κ. Παπουτσής σημείωσε πως οι 3-4 που εμφανίζονται στο βίντεο, προέρχονταν από επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμων σε καφετέρια στην οδό Οθωνος, τα οποία «δέχθηκαν επίθεση αγανακτισμένων πολιτών». Σύμφωνα με τον ίδιο, η αστυνομία επιχείρησε τη διάσωσή τους.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Παπουτσής, οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές του βίντεο προσήλθαν και ζήτησαν να καταθέσουν για την υπόθεση, πράγμα που έγινε χθες το βράδυ. «Τα άτομα αυτά επιβεβαίωσαν ότι ήταν εργαζόμενοι της ΕΘΕΛ», επισήαμνε και πρόσθεσε πως εξετάζονται και πληροφορίες ότι τα ίδια άτομα συμμετείχαν πρόσφατα σε καταδρομικές επιχειρήσεις σε σπίτια πολιτικών. Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεσμεύθηκε ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της έρευνας θα το καταθέσει στη Βουλή.

Διαφορετική η κατάσταση, απάντησε η Αλ. Παπαρήγα

Παίρνοντας το λόγο μετά τον κ. Παπουτσή, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ υπογράμμισε πως η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας δεν ήταν όπως την περιέγραψε ο υπουργός. Η κ. Παπαρήγα μίλησε για οργανωμένο σχέδιο εκκαθάρισης του κέντρου από την Αστυνομία, προκειμένου όπως είπε να μην ενωθεί το συγκεντρωμένο πλήθος με τις δυνάμεις του ΚΚΕ που συμμετείχαν στη χθεσινή πορεία του ΠΑΜΕ.

Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου, η κ. Παπαρήγα κατήγγειλε οργανωμένο πολιτικά και μελετημένο επιχειρησιακά σχέδιο της κυβέρνησης με στόχο, από τη μία να φοβηθεί ο λαός ενόψει της πέμπτης δόσης του δανείου και παράλληλα να παραιτηθούν οι εργαζόμενοι από τους αγώνες.

Μηνυτήρια αναφορά για τη στάση της ΕΛ.ΑΣ. από το ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για πογκρόμ βίας και καταστολής σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών, προαναγγέλοντας παράλληλα την κατάθεση μήνυσης κατά παντός υπευθύνου για τη χθεσινή στάση της ΕΛ.ΑΣ.

Απαντώντας στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σημείωσε: «Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ακόμη και οι συνδικαλιστές της Αστυνομίας ζήτησαν συγγνώμη για τη στάση των συναδέλφων τους «και εσείς, ούτε κουβέντα, μόνο μεγάλα λόγια».

Α. Σαμαράς: «Περίεργες σκηνές που μυρίζουν παρακράτος»

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για «πολύ περίεργες σκηνές, που μυρίζουν κάτι χειρότερο από απλή ανικανότητα, μυρίζουν παρακράτος». Όπως επισήμανε, «αυτές τις μέρες υπήρχε κόσμος στις πλατείες με πρόθεση να διαμαρτυρηθεί ειρηνικά. Αυτές τις ειρηνικές διαμαρτυρίες τις αμαύρωσαν ελάχιστοι “γνωστοί – άγνωστοι” κουκουλοφοροι. Είναι ευθύνη σας η διασφάλιση της δημόσιας τάξης και η ταυτόχρονη τήρηση των κανόνων της Δημοκρατίας».

Κατά τον κ. Σαμαρά, «η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να προστατέψει το δικαίωμα των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, από τις ασχήμιες μιας χούφτας ατόμων, που δεν τολμούν να δείξουν το πρόσωπό τους. Ίσως γιατί δεν έχουν πρόσωπο».

«Σύγχρονα Ες-Ες» τα ΜΑΤ

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι στο Μετρό σε ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν πως «τα ΜΑΤ και η Αστυνομία σαν σύγχρονα Ες-Ες μετέτρεψαν το σταθμό του Συντάγματος σε θάλαμο αερίων, τη στιγμή που στο ιατρείο περιθάλπονταν εκατοντάδες τραυματίες». Οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι ακόμα και συνάδελφοί τους με τη στολή της εταιρείας λειτουργίας του Μετρό «δέχθηκαν την άγρια επίθεση των ΜΑΤ σε ώρα εργασίας. Δυστυχώς οι συνάδελφοι μας φορούσαν τη στολή του Μετρό και όχι κουκούλες για να τύχουν της προστασίας της Αστυνομίας».

Ανακοίνωση-καταδίκη της αστυνομικής βίας εξέδωσε και η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων, κάνοντας λόγο για γεγονότα «που δεν τιμούν τη Δημοκρατία μας η οποία τελευταία δοκιμάζεται σκληρά σε επίπεδο θεσμικό με αφορμή τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και όσα την ακολούθησαν. Οι ειρηνικές συγκεντρώσεις ενός μεγάλου και πρωτοφανούς αριθμού συμπολιτών μας που εκφράζουν την αντίθεσή τους στα προωθούμενα δημοσιονομικής φύσης μέτρα της κυβέρνησης εξελίχθηκαν – όχι με ευθύνη των συγκεντρωθέντων – σε θλιβερά σκηνικά πρωτόγνωρης και αλόγιστης για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα της χώρας χρήσης αστυνομικής βίας».

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας, πάλι, ανακοίνωσε πως θα διεκδικήσει αποζημιώσεις για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. «Για μια ακόμη φορά, το κόστος της ανικανότητας του κράτους καλούνται να το πληρώσουν οι επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας, σαν να μην έφθαναν τα πλήγματα που έχουν δεχθεί από την οικονομική κρίση», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος.

Φωτογραφία: Δημήτρης Θεοδόσης