Σε κατάληψη της εισόδου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν προχωρήσει Αφγανοί και Ιρανοί πρόσφυγες, προειδοποιώντας ότι δεν θα αποχωρήσουν αν δεν συναντηθούν με τον υπουργό Χρήστο Παπουτσή και δεν λάβουν τη διαβεβαίωσή του πως θα τους χορηγηθεί άμεσα πολιτικό άσυλο.

Ads

Ειδικότερα, οι Αφγανοί πολιτικοί πρόσφυγες που έχουν κατασκηνώσει στα Προπύλαια και οι Ιρανοί πολιτικοί πρόσφυγες που έχουν κατασκηνώσει έξω από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, μετά από σειρά αποτυχημένων προσπαθειών να συναντηθούν με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και να του καταθέσουν τις δικές τους θέσεις, αποφάσισαν σήμερα να πραγματοποιήσουν κινητοποίηση έξω από το υπουργείο.

Περισσότερα από 100 άτομα συγκεντρώθηκαν στις 12:00 το πρωί και, έπειτα από μια μικρή πορεία, κατέληξαν έξω από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου κρατώντας πανό στα χέρια, ζήτησαν συνάντηση με τον Χ. Παπουτσή. Στο σημείο κατέφτασαν δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες παρατάχθηκαν μπροστά από την είσοδο του κτιρίου.

Αντιπροσωπεία 6 ατόμων, μέλη της Ένωσης Μεταναστών Εργατών και της Κίνησης Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλής, της Επιτροπής των Αφγανών Πολιτικών Προσφύγων, των Ιρανών Πολιτικών Προσφύγων, καθώς και η 21 Ιρανή μητέρα απεργός πείνας στα Προπύλαια, το μωρό της οποίας είναι μόλις 63 ημερών, συναντήθηκαν με τους κ.κ. Αμοιρίδη και Μάρκου από το Πολιτικό Γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Ads

Έπειτα από συνάντηση 1,5 ώρας, οι κ.κ. Αμοιρίδης και Μάρκου είπαν στην αντιπροσωπεία πως σύμφωνα με το νέο νόμο που κατέθεσε ο κ. Παπουτσής δικαιούνται πολιτικό άσυλο, αλλά αρνήθηκαν να ορίσουν οποιαδήποτε ημερομηνία για την έναρξη των Επιτροπών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου τους.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και στη Φασιστική Απειλή ανακοίνωσε στη συνέχεια στους συγκεντρωμένους έξω από το κτίριο το αποτέλεσμα της συνάντησης. «Δεν πήραμε τίποτα χειροπιαστό. Δυστυχώς η κυβέρνηση και το υπουργείο αρνείται να δώσει τα στοιχειώδη δικαιώματα στη ζωή σε πρόσφυγες που έρχονται από χώρες με πόλεμο και δικτατορίες. Μεταξύ των προσφύγων βρίσκονται γυναίκες και βρέφη δύο και τεσσάρων μηνών και η κυβέρνηση αρνείται να δείξει ακόμα και αυτόν τον ελάχιστο ανθρωπισμό. Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας ενάντια στις απάνθρωπες πολιτικές της κυβέρνησης, κινητοποιήσεις που θα κορυφωθούν με την μεγάλη αντιρατσιστική/αντιφασιστική διαδήλωση στις 15 Γενάρη στα Προπύλαια και την συναυλία στον Αγ. Παντελεήμονα», τόνισε ο κ. Κωνσταντίνου.

Έπειτα από μια μικρή σύσκεψη, οι πρόσφυγες αποφάσισαν να συνεχίσουν την κινητοποίησή τους μέχρι να συναντηθούν με τον κ. Παπουτσή, ακούσουν τις διαβεβαιώσεις τους και στη συνέχεια να καθοριστεί το άνοιγμα των Επιτροπών για το άσυλο.

Όπως δήλωσε στο tvxs.gr ο Κυριάκος Μπάνος της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και στη Φασιστική Απειλή, «Μετά την απόδοση πολιτικού ασύλου στους 50 Ιρανούς, ο κ. Παπουτσής δήλωσε στη Βουλή πως δεν θα ξαναδοθεί έτσι μαζικό άσυλο. Στην ουσία, το καινούργιο νομοσχέδιο θέτει τεράστια εμπόδια και κανένας από αυτούς δεν θα μπορέσει να πάρει πολιτικό άσυλο. Είναι μια πολιτική διαδικασία επιμήκυνσης του χρόνου και προσπάθειας να μη δοθεί άσυλο, παρότι το δικαιούνται, καθώς και το Ιράν και το Αφγανιστάν είναι κηρυγμένες, από τις συνθήκες της Γενεύης, χώρες, οι πολίτες των οποίων δικαιούνται πολιτικό άσυλο. Πρόκειται δηλαδή για μια προσπάθεια της κυβέρνησης να μη δοθεί άσυλο, παρότι βάσει των δικών της νόμων προβλέπεται η χορήγησή του».

Το καινούργιο νομοσχέδιο του υπουργό Προστασίας του Πολίτη είναι, σύμφωνα με τον κ. Μπάνο, «πολύ πιο σκληρό από εκείνο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Το τελευταίο εξηγεί την κωλυσιεργία του υπουργείου, που επιθυμεί να τους εντάξει στη συνέχεια στο καθεστώς του νέου νομοσχεδίου που δεν θα χορηγεί άσυλο σε κανέναν και το μόνο που θα προβλέπει θα είναι η δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης για τους μετανάστες. Μέχρι τότε δεν θέλει να γίνει καμία κατάθεση ασύλου, γιατί αν γίνει από πριν θα πρέπει να εφαρμοστεί το προηγούμενο νομικό καθεστώς».