Οι επεμβάσεις στις Δημόσιες Επιχειρήσεις, το Ασφαλιστικό και η υστέρηση των φορολογικών εσόδων βρέθηκαν στο επίκεντρο των χθεσινών διαβουλεύσεων των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας των δανειστών της Ελλάδας με τα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Απασχόλησης και Υποδομών. Το κλιμάκιο των τεχνοκρατών έθεσε «βέτο» σε επιπλέον επιχορηγήσεις σε ΙΚΑ και ΟΑΕΔ, θέματα που θα συζητηθούν και σήμερα στο υπουργείο Εργασίας. Στο μεταξύ, μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις προανήγγειλε με σημερινές δηλώσεις της η Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ads

Σε τεταμένο κλίμα φέρεται να πραγματοποιήθηκε χθες η πολύωρη συνάντηση του κλιμακίου της τρόικας με την γενική γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Αθ.Δρέττα. Η ένταση φέρεται να προκλήθηκε όταν τέθηκε το θέμα εσόδων και δαπανών ΙΚΑ και ΟΑΕΔ, όπου τα στελέχη της τρόικας έθεσαν βέτο σε περαιτέρω επιχορηγήσεις στους φορείς αυτούς. Μάλιστα, σύμφωνα με το «Βήμα» φέρεται να είπαν ότι «αν θέλετε προγράμματα για την συγκράτηση της ανεργίας περικόψτε άλλους πόρους» ενώ εξέφρασαν αμφιβολίες και για το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος του υπουργείου για μείωση της μαύρης εργασίας κατά 12% που σήμερα ανέρχεται στο 26%. Το γεγονός αυτό θέτει εν αμφιβόλω τα προγράμματα απασχόλησης συγκράτησης της ανεργίας που σχεδιάζει ο ΟΑΕΔ.

Το υπουργείο Εργασίας ζητά έγκριση για 600 εκατομμύρια επιπλέον επιχορήγηση για το ΙΚΑ και 700 εκατομμύρια για τον ΟΑΕΔ και υποστήριξε ότι η ανάγκη για επιπλέον επιχορήγηση προκύπτει από την περαιτέρω αύξηση της ανεργίας – πέραν από τις αρχικές προβλέψεις – καθώς και από τη μείωση των μισθών του ιδιωτικού τομέα, που έχει αρνητικές συνέπειες και στα έσοδα από εισφορές.

Η διαπραγμάτευση της τρόικας με το υπουργείο Εργασίας θα συνεχιστεί και σήμερα, Πέμπτη, οπότε θα κριθεί το μέλλον της χρηματοδότησης των δύο οργανισμών ΟΑΕΔ και ΙΚΑ. Σημειώνεται πως στο πρώτο τρίμηνο του 2011 ο ΟΓΑ έχει καλύψει το 30,5% της ετήσιας χρηματοδότησης, το ΙΚΑ το 42,4%, ο ΟΑΕΕ το 46,9% και το ΝΑΤ το 30,5%. Η συζήτηση της τρόικας με την Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα θα εστιάσει και στην επιδοματική πολιτική, όπου η τρόικα ζητεί μείωση των κοινωνικών μεταβιβάσεων και εξορθολογισμό των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

Ads

Το ζήτημα της αύξησης των εσόδων τέθηκε και στις πρώτες συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη διάρκεια των οποίων εξετάστηκε εκτενώς και ο φιλόδοξος στόχος των εσόδων 11,8 δισ. ευρώ βάσει του Επιχειρησιακού Προγράμματος κατά της Φοροδιαφυγής την περίοδο 2011 -2015, για τον οποίο φέρονται να έχουν υποβάλει τις ενστάσεις τους και να ζητούν πλήρη ποσοστικοποίηση στόχων και εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση μη επίτευξής του.

Έρχονται μειώσεις στις επικουρικές

Στο μεταξύ, με σημερινές δηλώσεις της στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα, η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθήνα Δρέττα, προανήγγειλε μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις καθώς από την 1η Ιανουαρίου του 2012 θα υπάρξει ένα νέο πλαίσιο παροχής, το οποίο θα έχει νομοθετηθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2011. Η κα Δρέττα τόνισε, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει αυτή τη στιγμή το ύψος της μείωσης, πριν να βγουν τα αποτελέσματα από τις αναλογιστικές μελέτες.

Όσον αφορά στην επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων για τα επιδόματα ανεργίας, ανέφερε ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση με την τρόικα. «Θα προσπαθούμε να δούμε, ξύνοντας το λίπος, αλλά χωρίς να φθάσουμε στο δέρμα, ποιες εξοικονομήσεις μπορούμε να έχουμε απ’ οπουδήποτε μπορεί να προκύψει εξοικονόμηση, προκειμένου να κρατήσουμε σταθερές δύο δαπάνες που για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτες: τις συντάξεις και τα επιδόματα ανεργίας», σημείωσε.

Τόνισε δε ότι κάτι τέτοιο «προφανώς δεν είναι ευχάριστο. Πιθανόν σε κάποιες περιοχές να υπάρξουν και σκιές αδικίας, αλλά η βασική μας στόχευση παραμένει να σώσουμε αυτά τα δύο και να μπορέσουμε να περιορίσουμε απ’ όπου μπορούμε. Διαφορετικά, η μόνη εναλλακτική λύση είναι να πάμε σε οριζόντιες περικοπές, πράγμα που αποκλείεται ολοκληρωτικά».

Σύμφωνα με την κα Δρέττα, η τρόικα δεν διαφωνεί με την πρόσθετη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 1 δισ. ευρώ για τα επιδόματα ανεργίας, τονίζοντας ότι δεν έχει τελειώσει η συζήτηση. «Η τρόικα προσπαθεί να καταλάβει γιατί χρειαζόμαστε αυτά τα χρήματα και από πού θα τα βρούμε» είπε ενώ σχετικά με την είσοδο εισοδηματικών κριτηρίων και στα πολυτεκνικά επιδόματα, αν και παρέπεμψε στο υπουργείο Υγείας για το θέμα, τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν πολλά περιθώρια εξορθολογισμού».

Οι τράπεζες στο επίκεντρο

Σήμερα, εκτός από τον ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ, στο επίκεντρο των ελέγχων της τρόικας θα βρεθεί η κεφαλαιακή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, με τους τεχνοκράτες να επισκέπτονται πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να ενημερωθούν για την ρευστότητα και τις δυνατότητες του τραπεζικού συστήματος. Σημειώνεται πως η τρόικα έχει ζητήσει από τη κυβέρνηση να παρουσιάσει νομοθεσία που θα κατατάσσει όλους τους υπαλλήλους των τραπεζών στο ίδιο καθεστώς του ιδιωτικού τομέα, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς της τράπεζας.

Επιπλέον, προκειμένου να υποστηρίξει τις τράπεζες στην προσπάθειά τους για λειτουργική αναδιάρθρωση, η τρόικα έχει ζητήσει από τη κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τον περιορισμό των μπόνους και για την κατάργηση του αποκαλούμενου «επιδόματος ισολογισμού» ή άλλα ισοδύναμα μέτρα.

Αύριο, Παρασκευή, η τρόικα θα έχει συναντήσεις στο υπουργείο Οικονομικών με αντικείμενο το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ καθώς και το πλάνο εξυγίανσης των ΔΕΚΟ. Το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει στη τρόικα μία ενδιάμεση έκθεση – συμπεριλαμβανομένου ενός πρώτου καταλόγου περιουσιακών στοιχείων – που θα περιγράφει τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι το πρώτο μέρος της καταγραφής θα είναι έτοιμο μέχρι τον Ιούνιο του 2011.

Τέλος, η τρόικα θα ενημερωθεί για την πρόοδο στην τοποθέτηση οικονομικών συμβούλων για τη δημιουργία χαρτοφυλακίων ακινήτων και το σχεδιασμό των σχετικών συναλλαγών, αλλά και για τη νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή σύμφωνα με την οποία τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή χρέους και όχι για την υποκατάσταση των προσπαθειών δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Ο δημοσιονομικός έλεγχος των τεχνικών κλιμακίων θα κρίνει και την εκταμίευση της πέμπτης δόσης των 12 δισ. ευρώ, για την οποία επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως εμπλοκή. Το πράσινο φως για την εκταμίευσή της θα δώσουν την επόμενη εβδομάδα οι επικεφαλής της τρόικας, Ματίας Μορς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ και Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, ενώ θα κάνουν τις τελευταίες διαπραγματεύσεις πριν επικυρώσουν τα πακέτα των μέτρων 26 δισ. ευρώ του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου Στήριξης και των 50 δισ. ευρώ από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας εν όψει της κατάθεσης στη Βουλή στις 15 Μαΐου.