Η εισβολή των ΜΑΤ στην Κερατέα, καθώς και η προσπάθεια εγκατάστασης εργολάβων για τη δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή αποτέλεσαν το θέμα συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Δευτέρας ο νομάρχης Αν. Αττικής, Λ. Κουρής, ο δήμαρχος Κερατέας, Σταύρος Ιατρού και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Κώστας Λεβαντής. Προειδοποιώντας ότι βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και πως δεν θα επιτρέψουν την κατασκευή του ΧΥΤΑ στην περιοχή, έκαναν λόγο για αστυνομικές δυνάμεις προστασίας των εργολάβων και για υπουργό Προστασίας των Εργολάβων.

Ads

Ο απερχόμενος δήμαρχος Κερατέας κατήγγειλε την αστυνομοκρατία (20 διμοιρίες των ΜΑΤ και 600 αστυνομικοί), και κυρίως τη συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων απέναντι στους πολίτες. Σήμερα, οι 7 συλληφθέντες από τα επεισόδια της περασμένης εβδομάδας απολογήθηκαν ενώπιον του ανακριτή και τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Σημειώνεται ότι κατηγορούνται για τα αδικήματα της έκρηξης και της κατοχής εκρηκτικών, ενώ σε έναν από αυτούς ασκήθηκε δίωξη με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί δραστών με καλυμμένα πρόσωπα.

Στα δικαστήρια της Ευελπίδων, δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μαθητές σχολείου, συγκεντρώθηκαν για να συμπαρασταθούν στους συλληφθέντες. Ακόμη και εκεί, όπως τόνισε ο κ. Ιατρού, η αστυνομική παρουσία ήταν πολύ έντονη χωρίς λόγο.

«Μας κοροϊδεύουν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιατρού. «Λένε ότι θα κάνουν ΧΥΤΥ, ενώ έχουν δημοπρατήσει ΧΥΤΑ. Μας λένε ότι θα επιβληθούν πρόστιμα αν δεν γίνει το έργο, ενώ τα πρόστιμα αφορούν τους ΧΑΔΑ, τους οποίους αυτοί δε μας αφήνουν να κλείσουμε εκβιάζοντάς μας για τους ΧΥΤΑ. Λένε ότι θα χαθούν οι χρηματοδοτήσεις, ενώ δε θα πάρουν τα χρήματα μόνο για το συγκεκριμένο έργο. Μπορούν να πάρουν από άλλους πόρους άλλες χρηματοδοτήσεις για εναλλακτικά έργα. Μας έφεραν τα ΜΑΤ για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη. Μας έχουν αποκόψει από κάθε μέσο για να μην ακουστεί η φωνή μας. Μας συλλαμβάνουν για να μας αποδυναμώσουν- για να μας φοβίσουν. Μας παρουσιάζουν ως παράνομους, ενώ καταπατούν κάθε μέρα δικαστικές αποφάσεις, νόμους και διατάγματα κατά τον τρόπο που τους συμφέρει. Απαγγέλλουν άδικες κατηγορίες σε 15χρονα με όποιο τρόπο θέλουν χωρίς να τηρούν το νομικό δίκαιο. Ας μου εξηγήσει κάποιος γιατί ενώ το δικαστήριο επιτρέπει στους κατοίκους να πάνε στις ιδιοκτησίες τους, τα ΜΑΤ μας το απαγορεύουν. Προστατεύουν αυτοκίνητα και μηχανήματα των εργολάβων που δε φέρουν αριθμούς κυκλοφορίας».

Ads

Ο δήμαρχος Κερατέας ανέπτυξε τους 10 λόγους για τους οποίους «θα βρεθούν απέναντι στα ΜΑΤ στο Οβριόκαστρο Κερατέας»:

– Η περιοχή ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Λαυρεωτικής που έχει χαρακτηρισθεί Τοπίο ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους. ΦΕΚ 852/Β/3.9.1980
– Η περιοχή είναι Ιστορικός και Αρχαιολογικός Χώρος. ΦΕΚ 1070/Β/29.12.1995
– Στο κέντρο του χώρου στον οποίο σχεδιάζεται να τοποθετηθεί ο χώρος απόθεσης απορριμμάτων υπάρχει πηγή.
– Το υδατόρευμα Μουζάκι διασχίζει κατά μήκος όλο το χώρο των εγκαταστάσεων.
– Η περιοχή είναι πλούσια σε ορυκτό τόσο σε ποσότητες όσο και σε ποικιλία μεταλλευμάτων.
– Υπάρχουν αρχαίες μεταλλευτικές στοές που χρονολογούνται από το 5ο Π.Χ. αιώνα.
– Η περιοχή είναι κηρυγμένη αναδασωτέα.
– Μέσα στον προτεινόμενο χώρο υπάρχει νόμιμη κατοικία.
– Η περιοχή απέχει λιγότερο από 1200 μέτρα από τα όρια οικισμού (Πλάκα) που προϋπήρχε του 1923.
– Το σεισμικό ρήγμα της περιοχής τέμνει κάθετα τον προτεινόμενο χώρο, ενώ την περιοχή διασχίζει ο αγωγός φυσικού αερίου.

«Όλα τα παραπάνω αποτελούν επίσημα κριτήρια αποκλεισμού για χωματερή. Ωστόσο, μελετητές και κρατικές υπηρεσίες τα αγνόησαν κι έτσι επελέγη με νόμο της Βάσως Παπανδρέου το 2003 το Οβριόκαστρο Κερατέας», πρόσθεσε.

«Ο χώρος είναι αρχαιολογικός και έτσι θα παραμείνει. Δικτατορικά και παράνομα εισέβαλλαν στις 04:00 το πρωί και κατέλαβαν τον τόπο μας. Προστατεύουν τους εργολάβους, αναστατώνοντας μια περιοχή. Δε θα τα καταφέρουν. Κανένα έργο δεν μπορεί να εκτελεστεί αν δεν έχει την κοινωνική αποδοχή. Δεν θα γίνουμε νέα χωματερή».

Ο κ. Ιατρού κάλεσε όσους επιθυμούν να επισκεφτούν την περιοχή και «εάν υπάρξει έστω και ένας που αφού δει το τοπίο δεχθεί να γίνει εκεί χωματερή εγώ θα κάνω πίσω. Σας τονίζω ότι το ζήτημα είναι υπερτοπικό. Και πλέον είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Κάθε μέρα στη Κερατέα γινόμαστε μάρτυρες της απίστευτης βίας της αστυνομίας. Κάθε μέρα γίνονται επεισόδια. Πρέπει η κατάσταση να εκτονωθεί πριν δούμε χειρότερα».

Από την πλευρά του, ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής, Λ. Κουρής εξήγησε για μια ακόμα φορά τους λόγους των αντιδράσεων των φορέων και των κατοίκων και γιατί δε μπορεί αυτό το έργο να υλοποιηθεί. Αναφερέρθηκε στην πρόταση που κατατέθηκε το 2003 ώστε κάθε περιοχή να διαχειρίζεται τα απορρίμματα της και απορρίφθηκε από την τότε υπουργό, και επισήμανε τις εναλλακτικές προτάσεις – μελέτες που υπάρχουν ώστε να μην δημιουργήσουμε μια νέα χωματερή. (Μελέτη Οικονομόπουλου, Πρόταση Οικολογικών Σωματείων)

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί αυτές τις μέρες στην περιοχή, ο κ. Κουρής κατήγγειλε την εισβολή της αστυνομίας, καθώς και τη βίαιη και απαράδεκτη συμπεριφορά κάποιων από τους αξιωματικούς που ηγούνται των επιχειρήσεων. Από το βράδυ της Κυριακής η κατάσταση έχει ηρεμήσει στην περιοχή. Ο νομάρχης Αν. Αττικής πρότεινε «αν συνεχιστεί αυτή η ηρεμία, να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις. Εφόσον χρειαστεί να μείνουν μόνο στο λόφο και να φυλούν τα 4 μηχανήματα».

Τέλος, ο κ. Κουρής ζήτησε την πραγματοποίηση συνάντησης με τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος για το ζήτημα του ΧΥΤΑ, καθώς και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, για την παρουσία και συμπεριφορά της αστυνομίας στην περιοχή, κάνοντας λόγο για «υπερβάλλοντα ζήλο και πρωτοφανή βιαιοπραγία κατά των πολιτών».

Ο δήμαρχος της Λαυρεωτικής τόνισε ότι η Πόλη βρίσκεται σε πόλεμο. «Οι κάτοικοι προστατεύουν το πολιτισμό όχι μόνο της Κερατέας αλλά ολόκληρης της Ελλάδας. Η κυβέρνηση πλανάται αν νομίζει ότι όσο περνούν οι μέρες η κατάσταση θα εκτονωθεί. Έχουμε φτάσει ήδη τις 15 συλλήψεις και όσο οι μέρες περνούν τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Καταστρέφουν ανθρώπινες ζωές στο βωμό των ιδιωτικών συμφερόντων. Πρέπει να μας συλλάβουν όλους για να σταματήσουμε. Όσο υπάρχουν ελεύθεροι κάτοικοι το έργο δε πρόκειται να ξεκινήσει στη περιοχή. Καθιστούμε υπεύθυνη την πολιτική ηγεσία του τόπου για ότι συμβεί από εδώ και πέρα. Η κοινωνία και ο κόσμος είναι θυμωμένοι και ανεξέλεγκτοι».

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος μίλησε για ένα έγκλημα δημιουργίας χωματερής με μεμβράνη, χαρακτηρίζοντας την κατασκευή ΧΥΤΑ ξεπερασμένο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων και έναν μη επιστημονικά αποδεκτό τρόπο που χωλαίνει.

Εν τω μεταξύ, από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών διαμηνύει, ότι η κατασκευή χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων δεν υποβαθμίζει, αλλά αντίθετα αναβαθμίζει το δήμο.

Διαβάστε επίσης: Λουκέτο στο ΧΥΤΑ Φυλής από την ΠΟΕ-ΟΤΑ