Ads

«Δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες, πέτρες, μολότοφ και για πρώτη φορά στα χρονικά μετά τη Χούντα, αύρες νερού συνθέτουν το νυχτερινό σκηνικό στην Κερατέα. Η χθεσινή ήταν μια από αυτές της νύχτες» υποστηρίζει στο tvxs κάτοικος της περιοχής.

Όλα ξεκινούν στις 21 Δεκεμβρίου, όταν σύμφωνα με τη μαρτυρία, δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλλαν στις 03:30 το πρωί στο χώρο που έχει αποφασιστεί ότι θα κατασκευαστεί ο ένας από τους τρεις ΧΥΤΑ της Αττικής. «Ενώ ο δήμος και η επιτροπή κατοίκων της περιοχής είχαν προσβάλλει τη διαδικασία στο ΣτΕ και εκκρεμούσαν δίκες, 22 διμοιρίες, 700 περίπου πάνοπλοι αστυνομικοί, κουβαλώντας τέσσερα μηχανήματα – χωρίς πινακίδες – της κοινοπραξίας η οποία πήρε την ανάθεση του έργου, εισβάλλουν και τα εγκαθιστούν στο χώρο».

Από τότε, η παρουσία της αστυνομίας στην Κερατέα είναι συνεχής και καθημερινή. «Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν στήσει ένα μηχανισμό με τον οποίο ελέγχουν τη λεωφόρο Λαυρίου. Από εκείνο το σημείο δεν αφήνουν να διαβεί κανείς το χωματόδρομο που οδηγεί στο χώρο του ΧΥΤΑ» επισημαίνει ο κάτοικος της περιοχής που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Ουσιαστικά καταπατούν τη λεωφόρο κι απαγορεύουν στους κατοίκους που έχουν στην περιοχή ιδιόκτητες, μη απαλλοτριωμένες εκτάσεις, να πάνε στα κτήματά τους. Υπάρχουν άνθρωποι που μένουν τριγύρω και είναι αποκλεισμένοι καθώς μετακινούνται με δυσκολία και υπόκεινται συνεχώς σε ελέγχους».

Σύμφωνα με τη μαρτυρία, χθες το βράδυ, οι αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τον κόσμο προς την Κερατέα, έως τα όρια του χωριού. Κατόπιν οι άντρες των ΜΑΤ προέβησαν σε δολιοφθορές κατά αυτοκινήτων του δήμου και κατοίκων που βρίσκονταν σταθμευμένα στη λεωφόρο Λαυρίου. «Έσπασαν τζάμια και καθρέφτες, χαράκωσαν το χρώμα με αιχμηρά αντικείμενα και χτυπούσαν τα αυτοκίνητα με τα γκλόμπ. Επιπλέον ειδοποίησαν την τροχαία της Κερατέας που έκοψε κλήσεις για τα σταθμευμένα αυτοκίνητα και πήρε τις πινακίδες. Αυτό εξαγρίωσε τον κόσμο»

Ads

Η συνέχεια δόθηκε στην τροχαία της Κερατέας, όπου 300 περίπου κάτοικοι προκάλεσαν φθορές σε αυτοκίνητα, ζητώντας πίσω τις κλήσεις και τις πινακίδες. Κατόπιν πραγματοποίησαν πορεία στην πόλη και κατευθύνθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Κερατέας. Εκεί προκλήθηκαν φωτιές από μολότοφ σε τρία υπηρεσιακά αυτοκίνητα, ενώ κάποιοι από τους παρευρισκόμενους πέταξαν μολότοφ στο αστυνομικό τμήμα. «Η βία φέρνει βία. Τα επεισόδια ξεκίνησαν επειδή καταστράφηκαν τα αυτοκίνητα των ανθρώπων» δηλώνει στο tvxs o κάτοικος της περιοχής.

Ο ίδιος αναφορικά με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τη φωτιά στο 2ο Δημοτικό σχολείο της περιοχής, τονίζει ότι πρόκειται για μια υπερβολή. «Αφού είχαν τελειώσει τα επεισόδια στην αστυνομία, μπήκε φωτιά σε δυο κάδους ανακύκλωσης έξω από το σχολείο. Δεν ξέρουμε καν αν έγινε από κατοίκους. Και τα αυτοκίνητα που κάηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα πήραν φωτιά μετά την αποχώρηση των κατοίκων».

Σήμερα, των Θεοφανίων, ο Δήμαρχος, ένας πάτερ και η φιλαρμονική του Δήμου ακολουθούμενοι από τους κάτοικους της Κερατέας και τα παιδιά τους, προσπάθησαν σε μια συμβολική κίνηση να φτάσουν στο ρέμα που βρίσκεται κάτω από το χώρο του ΧΥΤΑ για να κάνουν τον αγιασμό των υδάτων. Ωστόσο, οι άνδρες της αστυνομίας δεν άφησαν τον κόσμο να προχωρήσει. Έτσι ο πάτερ τέλεσε τον αγιασμό των υδάτων μπροστά στις διμοιρίες των ΜΑΤ.

«Όλα αυτά συμβαίνουν στην Κερατέα, ενώ το ειρηνοδικείο Λαυρίου έχει δικαιώσει τους κατοίκους και έχει ζητήσει να απομακρυνθούν τα μηχανήματα και να φύγουν τα ΜΑΤ. Τίποτα από αυτά δεν έγινε με αποτέλεσμα να προκαλείται το κοινό αίσθημα. Επιπλέον οι άντρες της αστυνομίας προκειμένου να μπορούν να αλλάζουν ευκολότερα και σε λιγότερο χρόνο βάρδιες, προχώρησαν κι άλλο στην Κερατέα καταλαμβάνοντας έναν κόμβο που οδηγεί στο βιομηχανικό πάρκο της περιοχής. Αυτό δημιουργεί νέες εντάσεις. Η κατάσταση είναι τεταμένη διότι τα ΜΑΤ έχουν καταλάβει μια περιοχή με το έτσι θέλω κι αρνούνται να επιτρέψουν στον κόσμο όχι μόνο να πηγαίνει στην περιοχή που έχει οριοθετηθεί για τον ΧΥΤΑ αλλά και να χρησιμοποιούν τη λεωφόρο Λαυρίου και τους αγροτικούς δρόμους που οδηγούν στις ιδιοκτησίες τους».