Παράλληλα με το μνημόσυνο στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που θα τελέσει το πρωί της Δευτέρας η οικογένειά του στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου, πλήθος συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων προγραμματίζονται σε όλη την Ελλάδα για την ίδια ημέρα, επέτειο της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή. Συνεχής ενημέρωση εδώ.

Ads

Αναλυτικά οι κινητοποιήσεις:

Αθήνα

Στις 12.00 έχει προγραμματιστεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, ενώ την ίδια ώρα ξεκινά η παννατική τρίωρη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ.

Ads

Στην Καλλιθέα οι μαθητές από τα σχολεία της περιοχής θα συγκεντρωθούν στις 12.30 έξω από τον Άγιο Νικόλαο και θα ακολουθήσει πορεία προς το δημαρχείο και το ΑΤ Καλλιθέας.

Συγκέντρωση στις 15.00 στα Προπύλαια έχει προγραμματίσει το Συντονιστικό Αντίστασης Μαθητικών Πρωτοβουλιών. Στη συγκέντρωση και πορεία που θα ακολουθήσει θα συμμετάσχουν και φοιτητικοί σύλλογοι.

Συγκέντρωση στις 16.00 στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή διοργανώνουν:

Νεολαία του ΣΥΝ. «Στις τράπεζες λεφτά στη νεολαία σφαίρες ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. “Απέναντι στη βάρβαρη επίθεση και πολιτική τους χρειάζεται άμεσα κλιμάκωση των αγώνων, με απεργίες διαρκείας, καταλήψεις και διαδηλώσεις, με μια πραγματική εξέγερση, με συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα παντού. Στα εργοστάσια και τους χώρους δουλειάς, τις γειτονιές και τις σχολές, με από τα κάτω συντονισμό, να υψώσουμε τον δικό μας «ατίθασο πύργο». Να διαδηλώσουμε στις 6 Δεκέμβρη, 2 χρόνια από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ημέρα που έρχεται στην Ελλάδα ο Στρος Καν του ΔΝΤ για να συμφωνήσουν το νέο μόνιμο «πακέτο μέτρων»”, σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

Το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα. “Δύο χρόνια μετά τις μεγάλες μέρες του Αλέξη, έχουμε κάθε λόγο να εξεγειρόμαστε ενάντια στο σύστημα που γεννάει και αναπαράγει Κορκονέες, για να διασφαλίζεται η εξουσία των Δασκαλόπουλων και των Πάγκαλων”, αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του.

Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα – Τροτσκιστές. “Τίποτα δεν είναι ίδιο μετά το Δεκέμβρη του 2008. Δύο χρόνια μετά, τόσο η καπιταλιστική χρεοκοπία που λίγο νωρίτερα είχε αρχίσει να ξεπροβάλλει και αποτέλεσε το υπόβαθρο της εξέγερσης, όσο και η κρίση πολιτικής εξουσίας που η ίδια η εξέγερση ανέδειξε όχι μόνο δεν υποχώρησαν, αλλά έχουν εισέλθει σ’ ένα νέο, ανώτερο στάδιο”, τονίζει σε σχετική ανακοίνωση.

Η αυτόνομη πρωτοβουλία φορτοεκφορτωτών

Η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας. “Ο Δεκέμβρης του 2008 αποτέλεσε μια θραύση στην κοινωνική κίνηση. Ανέδειξε τη δυνατότητα που έχουν οι από τα κάτω για τον επαναορισμό της ίδιας της ζωής απέναντι στην επιλογή της κυριαρχίας να ορίσει ποια ζωή είναι άξια να βιωθεί. Δύο χρόνια μετά το 2008 το μήνυμα παραμένει όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρο”, επισημαίνει η Κίνηση.

Η Συσπείρωση Αναρχικών.

Συγκέντρωση στις 17.00 στα Προπύλαια έχει προγραμματίσει το ΚΚΕ (μ-λ), το οποίο αναφέρει σε ανακοίνωση του: “Δυο χρόνια μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξη και η πολιτική της κρατικής τρομοκρατίας οξύνεται και αναβαθμίζεται καθημερινά, σε εξαιρετικά επικίνδυνα, για το λαό μας, επίπεδα. Μπορεί οι δράστες «ειδικοί φρουροί» Κορκονέας και Σαραλιώτης να καταδικάστηκαν τελικά πρωτόδικα στο Μικτό Ορκωτό της μακρινής Άμφισσας, η πολιτική όμως που «γέννησε» τη δολοφονία και όπλισε το χέρι τους, η πολιτική του συστήματος της εκμετάλλευσης και των εκάστοτε διαχειριστών του, καλά κρατεί!”.

Επίσης στις 17.00 στα Προπύλαια θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής.

Ακόμα, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Μνήμης διοργανώνει “συγκέντρωση μνήμης και οργής” στις 21.00 στη γωνία Μεσολογγίου και Τζαβέλα στα Εξάρχεια, στο σημείο δολοφονίας του Αλέξανδρου.

Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα εδώ.

Θεσσαλονίκη

ΕΔΟΘ, ΕΛΜΕ και μαθητές-τριες διοργανώνουν πορεία στις 12.30 με αφετηρία το άγαλμα Βενιζέλου. Επίσης, η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) προκηρύσσει, μετά και από απόφαση της ΑΔΕΔΥ, 3ωρη Στάση Εργασίας για τις τελευταίες ώρες του ωραρίου ή τις τρεις πρώτες για όσους έχουν απογευματινό ωράριο, προκειμένου να συμμετάσχουν στην πορεία.

Στις 15.00 έχουν προγραμματίσει διαδήλωση, με αφετηρία την Καμάρα, το Συντονιστικό Συνελεύσεων Φοιτητικών Συλλόγων και τα πρωτοβάθμια σωματεία.

Επίσης, οι φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου διοργανώνουν στη μνήμη του Αλέξανδρου, μία συναυλία από μουσικά φοιτητικά συγκροτήματα στις 20.00 στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου.

Άλλες πόλεις

Αγρίνιο: Συγκέντρωση στις 11.00 στην πλατεία Δημοκρατίας διοργανώνει η “αντιεξουσιαστική κίνηση Αύρα Ελευθερίας”.

Άρτα: Η Αυτόνομη Παρέμβαση Μαθητών διοργανώνει πορεία στις 19.00 (πλατεία κιλκίς). Επίσης, η Συνέλευση εργαζομένων φοιτητών και ανέργων θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση την ίδια ώρα στην πλατεία Αγίου Δημητρίου.

Βόλος: Έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στις 17.00 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (κτίριο Παπαστράτου), ενώ θα ακολουθήσει πορεία. Διοργανώνουν το Δίκτυο πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα.

Ηράκλειο: Μαθητές, φοιτητικοί σύλλογοι, αριστερές οργανώσεις και ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου θα πραγματοποιήσουν πορεία στις 11.00 (πλατεία Ελευθερίας). Μία ακόμα πορεία διοργανώνει στις 18.00 το συντονιστικό φοιτητικών συνελεύσεων.

Ιωάννινα: Το συντονιστικό γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων σχολών πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθώς και άλλοι φορείς και οργανώσεις θα πραγματοποιήσουν πορεία στις 18.30, με αφετηρία τη Νομαρχία.

Κατερίνη: Σε πορεία καλούν ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου. Συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας στις 12.00.

Κομοτηνή: Πορεία διοργανώνει η Κατάληψη Συλλόγου Φοιτητών Νομικής Κομοτηνής στις 15.00, με αφετηρία την πλατεία Κομοτηνής.

Λαμία: Μαθητική πορεία στις 10.30 (πλατεία Ελευθερίας).

Λάρισα: Διαδήλωση στις 13.00 πραγματοποιεί η Ανεξάρτητη Μαθητική Κίνηση. Προσυγκέντρωση έξω από το 1ο Λύκειο. Ακόμα μία πορεία διοργανώνει ο Ιος Κοινωνικής Απελευθέρωσης (ΙΚΑ) στις 17.00. Προσυγκέντρωση πλατεία Ταχυδρομείου.

Μυτιλήνη: Συγκέντρωση στις 11.00 έξω από την Εθνική Τράπεζα στην Ερμού. Πορεία στις 18.00.

Ξάνθη: Συγκέντρωση στις 17:30 (προκάτ Πολυτεχνικής Σχολής) διοργανώνουν ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Ρέθυμνο: Φοιτητές του ΤΕΙ Ρεθύμνου καλούν σε κατάληψη της σχολής, όπου θα γίνουν προβολές διάφορων ντοκιμαντέρ για το Δεκέμβρη (6/12 ώρα 15:00), αλλά και σε συμμετοχή στην πορεία (δημαρχείο 18:00).

Σάμος: Πορεία διοργανώνει το Revolt, με αφετηρία την πλατεία Καρλοβάσου στις 12.00.

Σέρρες: Συγκέντρωση στις 12.00 στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι ΤΕΙ Σερρών. Επίσης, στις 18.00 θα γίνει προβολή του ντοκιμαντέρ «Η οργή αντικαθιστά τα δάκρυα», στο υπόγειο της ΣΤΕΦ.

Χαλκίδα: Πρωτοβουλίες και δράσεις διοργανώνει στις 17.30 στην Αβάντων (πίσω από Αγ.Νικόλαο) η Ομάδα Πρωτοβουλίας Εργαζόμενων-Ανέργων και Νεολαίας.

Σε περίπτωση που έχετε υπόψη κι άλλα καλέσματα σε κινητοποιήσεις, παρακαλούμε να τις αναφέρετε στα σχόλια, ώστε να ενσωματωθούν στη συνέχεια στο κείμενο.