Κρίσιμη συνάντηση θα έχουν σήμερα, Παρασκεύη, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Λουξεμβούργο. Στο επίκεντρο της συνάντησης σύμφωνα με πληροφορίες θα βρεθούν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και η αξιολόγηση της τρόικας που αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα. Τους δυο ηγέτες θα απασχολήσει, ωστόσο, η καταρχήν συμφωνία στην ευρωζώνη για παροχή νέου πακέτου στήριξης στην Ελλάδα, με τον πρωθυπουργό να καλείται, σύμφωνα με πληροφορίες να καλείται να δώσεις τις εγγυήσεις που απαιτούν οι εταίροι.

Ads

Στόχος του τετ α τετ Παπανδρέου – Γιούνκερ, η εξεύρεση του τελικού συμβιβασμού για το πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, έτσι ώστε σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με την τρόικα, να δοθεί το «πράσινο φως» για τη συζήτηση του Προγράμματος στο υπουργικό συμβούλιο, τα αρμόδια κομματικά όργανα και ακολούθως να κατατεθεί στη Βουλή.

Αξιωματούχος αποκάλυψε χθες στο Reuters ότι κατά το υπηρεσιακό Eurogroup στη Βιέννη, την Τετάρτη, κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής για νέο τριετές πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα με διάρκεια έως τα μέσα του 2014, το οποίο θα περιλαμβάνει και αυξημένο εξωτερικό δανεισμό. Υποστήριξε ότι το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει λεπτομερείς δεσμεύσεις της Ελλάδας για τη διοίκηση μιας νέας υπηρεσίας, που θα διαχειρίζεται τον εθνικό πλούτο, καθώς και σαφείς δεσμεύσεις για το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, η οποία όμως δεν θα βρίσκεται υπό διεθνή εποπτεία. Νωρίτερα την Πέμπτη, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε πιθανό ένα νέο πακέτο βοήθειας έως τα τέλη Ιουνίου, αρκεί η Ελλάδα να προχωρήσει σε ριζικές μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις.

Όσον αφορά το Μεσοπρόθεσμο, συμφωνήθηκαν χθες αργά το βράδυ οι βασικές του πτυχές, παρά το γεγονός ότι η τρόικα επέμεινε μέχρι την τελευταία στιγμή σε απολύσεις στο δημόσιο. Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική» ολοκληρώνοντας ένα μήνα διαπραγματεύσεων με την τρόικα το υπουργείο Οικονομικών, έχει πετύχει τη συμφωνία σε ένα μεγάλο μέρος των μέτρων αλλά και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων για την περίοδο 2011 -2013.

Ads

Ο ένας από τους τρεις ελεγκτές, ο κ. Πολ Τόμσεν, αναχώρησε χθες από την Αθήνα για τη Λισαβόνα δηλώνοντας στο πρακτορείο Reuters ότι τα μέτρα ύψους 6,4 δις ευρώ για το 2011 έχουν βρεθεί και μένουν πλέον να συμφωνηθούν μόνο θέματα πολιτικής που θα αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου σχεδίου.

Όπως έχει γίνει γνωστό, σε πρώτη φάση τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ θα συντάξουν μια δήλωση αποτίμησης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και σε δεύτερο χρόνο, στα τέλη Ιουνίου, θα παρουσιάσουν την αναλυτική έκθεση που θα περιλαμβάνει και την επικαιροποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Σημειώνεται πως σε πρώτη φάση η κυβέρνηση, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα ανακοινώσει τα μέτρα για το 2011 ύψους 6,4 δισ. ευρώ, ενώ θα ακολουθήσει τον Σεπτέμβριο η ανακοίνωση των μέτρων του 2012. Στα μέσα του επόμενου έτους θα εξειδικευθούν και τα μέτρα του 2013, τα οποία έχουν αποφασισθεί σήμερα ως κατευθύνσεις γενικής πολιτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό σχέδιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος θα έχει τη μορφή νόμου-πλαισίου και θα κατατεθεί, πιθανότατα, τη Δευτέρα προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο και την ίδια ημέρα θα κατατεθεί στη Βουλή. Σύμφωνα με το νόμο-πλαίσιο, η επιβολή των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων της περιόδου 2011-2015 θα γίνεται κυρίως με Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις, ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις -κυρίως στα φορολογικά- θα γίνεται μέσω νομοσχεδίων.

Πάντως ήδη υπάρχουν αντιδράσεις εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας της κυβέρνησης καθώς 16 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν υπογράψει επιστολή που θα απευθύνουν στον πρωθυπουργό και με την οποία μεταξύ άλλων ζητούν εκτενή συζήτηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.