Ads

Αναζωπυρώθηκε η ένταση στην πλατεία Συντάγματος, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να πετούν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα προς τους διαδηλωτές, σε μια ακόμα προσπάθεια να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Η κατάσταση παραμένει τεταμένη μέχρι και αυτή την ώρα (23:25). Οι συγκεντρωμένοι, ωστόσο, δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμένουν έξω από τη Βουλή, όπου βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη η συναυλία των Αγανακτισμένων.

Μέσα στην αποπνικτική από την εκτεταμένη χρήση χημικών ατμόσφαιρα, γνωστοί καλλιτέχνες, όπως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ερμήνευσαν τραγούδια και χειροκροτήθηκαν από τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι έχουν έρθει από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν συνθήματα κατά του μεσοπρόθεσμου, της κυβερνητικής πολιτικής και των πολιτικών, ενώ ένα πανό που γράφει: «Δεν είμαστε αγανακτισμένοι, είμαστε αποφασισμένοι», έχει αναρτηθεί κατά μήκος της πλατείας.

Κατά την αστυνομία, η ένταση προκλήθηκε όταν ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να σπάσει το κλοιό των αστυνομικών που προστατεύουν την Βουλή και η αστυνομία απάντησε με χρήση χημικών. Συγκεντρωμένοι στην πλατεία, πάντως, αναφέρουν πως μια χειροβομβίδα κρότου λάμψης έσκασε δίπλα στο κεφάλι ενός διαδηλωτή, ο οποίος τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε αμέσως σε σημείο παροχής πρώτων βοηθειών στην πλατεία.

Ads

Νωρίτερα, εκατοντάδες δικυκλιστές έκαναν την εμφάνισή τους επί της οδού Αμαλίας και οι συγκεντρωμένοι τους υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα και επευφημίες.

Μετά τις μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις άλλα και τα εκτεταμένα επεισόδια που έλαβαν χώρα νωρίτερα, δεκάδες χιλιάδες Αγανακτισμένοι επανακατέλαβαν την πλατεία Συντάγματος, ενώ στο σημείο κατευθύνθηκε και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Μικρής κλίμακας αντιπαραθέσεις σημειώθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών, κυρίως με ανταλλαγή συνθημάτων.

Με βομβαρδισμένο τοπίο μοιάζει η ευρύτερη περιοχή της πλατείας Συντάγματος, γεγονός όμως που δεν πτοεί ούτε στο ελάχιστο τους Αγανακτισμένους, που κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους ενόψει της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από τη Βουλή. Εκατοντάδες διαδηλωτές ανέλαβαν να καθαρίσουν την πλατεία από τα χημικά και τα σκουπίδια, προκειμένου να ξεκινήσει κανονικά η προγραμματισμένη συναυλία.

Στο σημείο κατέληξε και η πορεία του ΠΑΜΕ από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, και συναντήθηκε με τους ήδη συγκεντρωμένους εκεί Αγανακτισμένους, οι οποίοι τους απέκλεισαν από την περαιτέρω πορεία τους. Οι αντεγκλήσεις περιορίστηκαν στο επίπεδο ανταλλαγής συνθημάτων, με τα μέλη του ΠΑΜΕ να αποχωρούν στη συνέχεια.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το μεσοπρόθεσμο και τα νέα μέτρα και συναυλία πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ και στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Τα μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν προσυγκεντρώσεις σε Σταυρούπολη, Πολίχνη, Χαριλάου και Τούμπα και έφτασαν με πορείες στην πλατεία Αριστοτέλους. Στο χώρο της συγκέντρωσης έγινε πεντάλεπτη ενημέρωση από το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΠΑΜΕ, Σωτήρη Ζαριανόπουλο και ακολούθησε συναυλία, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις εννέα το βράδυ.

Αύριο, Τετάρτη, στις 10:00 το πρωί έχει προγραμματιστεί επίσης συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Ζωντανά από την πλατεία Συντάγματος: